andrews2 Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Witam. Od wczoraj włącza mi się kontrolka "P" w trójkąciku i komunikat "check parking brake" czyli mam sprawdzić ręczny. Dzieje się to wtedy gdy zatrzymuję auto i na włączonym silniku zaciągam ręczny, wtedy po około 3 sekundach mam w/w komunikat, natomiast wszystko gaśnie gdy wcisnę sprzęgło. Dodam że nie widzę aby coś było nie tak z hamulcem, stawałem na pochyłościach i trzyma ok. Proszę o radę co mam z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sei08 Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 A jak tam poziom płynu hamulcowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrews2 Opublikowano 21 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Poziom płynu ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyna76 Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Witam mam pytanie odnośnie komunikatu Check Parking Brake. Ostatnio miałem wymieniany element nadmuchu w związku z którym zaistniałą konieczność odlączenia na czas montażu m.innymi dżwigni automatycznego hamulca. Teraz po włączeniu silnika świeci mi się wspomniana kontrolka. Mechanik powiedział mi, że to z powodu czasowego odłączenia dżwigienki ... i po kilkunastu włączeniach i wyłączeniach silnika problem powinien zniknąć ... Czy ktoś spotkał się z takim problemem ??? Czy rzeczywiście po czasie problem zniknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Hamulec ręczny ci się skutecznie zaciąga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyna76 Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Tak, tak działa normalnie, natomiast wyświetla się komunikat Check Parking Brake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 andrews2 Prawdopodobnie uszkodzony jest czujnik położenia pedału sprzegła, który przekazuje do modułu elektronicznego informację o momencie włączenia sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyna76 Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Czy mam w takim razie rozumieć, że mechanik jak mi rozbierał deskę to coś uszkodził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 pacyna76, Ja u siebie wyjmowałem tę dźwigienkę-włącznik ale żadnych komunikatów w związku z tym nie było. Zobacz czy wtyczka jest dobrze wcisnięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasat01 Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Witam, proszę o pomoc Wczoraj po zmianie kół w wulkanizacji, włączył mi się komunikat "Check Parking Brake", oraz trójkącik z –P-. Przy hamulcach nic nie było grzebane, tylko ( i tu coś podejrzewam) kazali mi pozostawić koła na luzie, oczywiście Sceniczek jest dość uparty z ręcznym, ale po jakiejś wskazówce jednego z mechaników – coś z otwartymi drzwiami i chyba włożoną kartą miałem auto wyłączyć no i zadziałało, hamulec się nie zaciągnął, noo ale już po zmianie kół i po pierwszym włączeniu zapaliła się ta kontrolka i pali do dziś. Co to może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sake Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Co to może być ? Czy wiadomo już coś w tym temacie mam podobny problem. Zostawiłem samochód przy ostrych mrozach ( styczeń) bez zaciągniętego hamulca ręcznego i rano zaczęła się świecić literka P oraz komunikat check parking break. Do dnia dzisiejszego bez zmian. Hamulec działa normalnie. O co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nico44 Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Masz 2 możliwości pierwsza opcja darmowa - demontaż schowka pod fotelem kierowcy i wyciągnięcie bezpiecznika "25" na minutkę (tak pisał kolega Aniewa i u niego po tym zabiegu ten komunikat zniknął) u mnie też tak teraz jest i nie dało nic wyjęcie bezpiecznika. Druga opcja to wizyta w ASO podpięcie pod kompa i usunięcie błędu - w Radomiu koszt 120 wraz z opcję skandynawską (wyłącznie automatycznego zaciągania ręcznego - na razie odkładam wizytę w ASO czekając na ocieplenie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letnik22 Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 U mnie to samo. Zapala mi się "check parkin brake" lub "brake fauliture"+stop. Oczywiście hamulce działają jak należy. Jak ruszę to już tylko świeci napis "chec parking brake". Pierwszy raz było to w czasie największych mrozów. Na kompie żadne usterki nie wyskoczyły, wobec czego mechanik pokasował błędy. Za tydzień znowu to samo, znowu kasowanie. Ale diagnosta zasugerował, że może to akumulator. Jednak aku daje napięcie 12,5 bez obciążenia, pod obciążeniem 12,1~12,2. Prąd ładowania pod obciążeniem 14,38, czyli ksiąkowo. Autko pali "na dotyk". Błędy wyskoczyły tylko podczas zapalania auta, więc pomierzyłem napięcie podczas zapalania- i tu wyszło poniżej 10v. Czyzby faktycznie aku był do wymiany? w sumie jest to oryginalny aku renault 65ah, z nalepki wynika, że był już raz wymieniany. a ten obecny jest z maja 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sake Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Ja właśnie dzisiaj wymieniłem akumulator na nowy. Zobaczymy jak to się ma do tego komunikatu. wyciągnięcie bezpiecznika "25" na minutkę Gdzie szukać bezpiecznika "25"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nico44 Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Pisałem, już musisz zdemontować schowek pod fotelem kierowcy i jest tam widoczna skrzynka z bezpiecznikami, tam jest bezpiecznik 25 A, wyciągnij go na ok. minutę Zobacz schemat bezpieczników dołączony przez kolegę Aniewa: http://megane.com.pl/scenic-ii-phi-gniazdo...ghlight=#127329 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi