Obiboc Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Witam Mam pewien ból z Megi, wczoraj wieczorem przestawiałem auto i jakoś tak wyszło iż nacisnełem hamulec raz póżniej drugi na wyłączonym silniku. Pedał zaczął rosnąć ? Naciskam trzymam a on schodzi w podłogę troszke sie przestraszyłem. Póżniej przejechałem się i zrobiłem test rozpędziłem sie fest i po heblach auto hamuje dobrze. Ale kurna przecież nie powinien opadac na zimnym . Może mie ktos pocieszyc i powiedzieć że u niego to samo :-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek10010 Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 U mnie przy wyłączonym silniku pedał hamulca spada powoli i to samo robi jeśli jest włączony silnik ale wyłączony ABS. Przy wyłączonym ABS-sie pali się dodatkowo kontrolka ABS-u i kontrolka Stop. Nie wiem czy to jest prawidłowo ale być może jakiś zawór zwrotny w ABS-ie nie trzyma. Przy włączonym silniku i ABS-e pedał hamulca zachowuje się normalnie i hamulce działają jak należy. Ja osobiście nie przejmuje się takim zachowaniem pedału hamulca. A może powinienem. Nie wiem. :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 28 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Dzięki , troszkę się uspokoiłem. Może tak uroda MEGi, mam drugie auto Daewoo Nubira i tam takie rzeczy się nie dzieją a abs też posiada. Tyle że nie ma hamulcow tylko zwalniacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 U mnie na wyłączonym silniku idzie napompować tak hamulec że jest twardy,natomiast podczas jazdy jest tak że hamulec jest miękki i wpada na wysokość gazu a na próbie pompowania uzyskuje tylko jakiś dźwięk załączającej się pompy albo servo koło kolumny kierowniczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Przy wyłączonym ABS-sie pali się dodatkowo kontrolka ABS-u i kontrolka Stopmasz w swoim autku wł /wył ABSu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 W którym samochodzie można wyłączyć ABS z wyjątkiem Lancera EVO? Obiboc sprawdź czy nie masz zapowietrzonych hamulców bo objaw na to wskazuje. Wymień płyn bo pewnie jest z rocznika samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek10010 Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 masz w swoim autku wł /wył ABSu??? nie ale mam bezpiecznik [ Dodano: 2009-10-03, 21:39 ] Co ma zapowietrzenie hamulców wspólnego z rocznikiem płynu hamulcowego ?. Płyn wymienia się dlatego że jest hydroskopijny i po paru latach zbiera się w nim woda. Ta zaś przy intensywnym hamowaniu (jazda w górch na wyścigach i tp.) zamienia się w parę wodną i w tym momencie nie ma wogóle hamowania. Takiego objawu nikt tu nie opisywał. Jak są zapowietrzone hamulce to rośnie pedał hamulca , występuje brak skutecznego hamowania i mogą trzeć klocki o tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 Przecież hydroskopijność jest ściśle powiązana z rocznikiem płynu. Teraz podaj jakieś rozwiązanie tematu w którym odpowiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek10010 Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 Rozwiązania nie znam ale na pewno twoje wnioski też są błędne i narażąją kogoś tylko na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 Wymiana płynu niewiadomej jakości to naprawdę ogromny koszt. Takie zakładanie że ktoś nie ma racji nazywa się ignorancją. Na to nie ma lekarstwa, przykro mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek10010 Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Zasadności wymiany płynu hamulcowego nie negowałem (reno podaje co 4 lata). Jako ignorant podałem objawy obecności wody w płynie hamulcowym, powietrzwa o obwodzie hamulcowym i moje podejrzenia usterki na podstawie objawów jakie opisał Obiboc. Ty jako ekspert każesz wymienić płyn hamulcowy. Według mnie możesz równie dobrze kazać wymienić olej w silniku, płyn chłodniczy, wodę w spryskiwaczach. Skutek będzie taki sam a i koszty niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 nie ale mam bezpiecznikna to bym nie wpadł.Ciekawe czy ja mam też taki bezpiecznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek10010 Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 masz, nawet dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefalari Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Koledzy, mam zapytanie, otóż czasami w trakcie ruszania po wyhamowaniu słyszę sygnał dźwiekowy w formie ostrzeżenia i kontrolka hamulca ręcznego i stopu na chwilę się zaświecają. Odwołałem się do opinii ekspertów w dyskusji na zacnym forum jednakże jednoznacznie nie wiem co to może być. Jeśli więc wiecie to proszę o dwa słowa, w postaci " dolej płynu hamulcowego stary i spoks" pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi