Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dodatkowe wyposażenie - co warto a co sobie odpuścić?

fatcat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Ja mam ta wersje privilage bo w moim przypadku nie bylo az takiej roznicy miedzy wersjami(nie pytajcie jakiej bo dokladnie nie pamietam).Dodadkowo dokupilem sobie navi dach panoramiczny siedzenia podgrzewane .Jedynie nie mam bi xenonow,arakmysa.Uwazam ze xenony to super sprawa jednak te zwykle swietnie swieca i nie bylo sensu placvic za nie 4tys.Natomiast ten system grajacy jest kiepski naprawde.Sluchalem go w wwersji testowej i brzmail identycznie jak standardowy wiec uwazam ze nie ma sensu placic za cos takiego.Spowiedziwalem sie czegos lepszego tym bardziej ze mial niemal indetyczna specyfikacje jak system bose w saabie a roznica byla kolosalna.Wracajac do navi uwazam ze jest najlepsza z jakiej kiedykolwiej korzystalem.fakt faktem ze trzeba ja od razu aktualizowac ale jest naprawde swietna i latwa w obsludze.Dach panoramiczny jest bardzo ciekawy otwiera sie przednia czesc natomiast tylnia niestety nie.To jest tak bardziej 2 szyberdachy,oba sa zamykane.Zdwiwlo mnie natomasit jedna sprawa.Jechalem ponad 350 km w jedna strone w 5 osob i zaladowany bagaznik i z tylu szyby byly zaparowane chodz caly czas byla klima wlaczona i ostro dziala.Moze mi ktos powiedziec czy maial cos takiego na dluzszym odcinku?A wlasnie jeszcze wrcajac do tych naklade z przodu i ztylu ja osobiscie uwazam ze dodaja megance sprotowego charakteru aczkolowiek spaliny moglyby wychodzic po obu stronach;p

Pozdrawiam:)

• 1 miesiąc temu...

Witam Wszystkich...!

właśnie kupiłem Megi Mk 3 GT w wersji Dynamique 1.6 110 KM i mam kilka pytań.

Po pierwsze czy większość z Was kupuje ESP bo na forum rzadko się o tym wspomina (może to oczywista sprawa?) a ja zdecydowałem się na model z 2009 w ofercie "wyprzedażowej" z duuużym rabatem ale tam niestety ESP nie ma i być nie może. Trochę mnie to teraz martwi i zastanawiam się czy w GT jest to bardzo potrzebne i czy dam radę z tym żyć:mrgreen:?! Auto jest dosyć długie i nie wiem czy nie będzie go zarzucać na zakrętach, dodam że jeżdżę spokojnie.

Sprawa druga, nie mam też czujników parkowania z tyłu w pakiecie a jak wsiadłem do "pokazowego" GT to..., kurcze nic tam z tyłu nie widać a ja jeszcze będę mieć karetkę. Czy czujniki można dokupić i zamontować w serwisie?

I sprawa trzecia, czy w wersji Dynamique jest tempomat i do czego służą guziki na kierownicy?

Zapewne zadam jeszcze kilka pytań więc proszę o wyrozumiałość...<czerwona>!

Pozdrawiam!

Tuco, torche dziwne pytania zadajesz :mrgreen: A czy myślisz, że jeszcze 10 lat temu ludzie nie jeździli autami gdyz nie było w nich ESP <czerwona> Kiedys ludzie jeździli maluchami gdzie nie było poduszek, ABS, ESP czy wspomagania kierownicy i ... jeździli więc i ty sobie z pewnoscią bez ESP poradzisz :mrgreen:

To że auto jest długie (Megane III wcale NIE JEST długie) nie oznacza , że ma zamiatać tyłem na zakrętach. Bardziej zalezy to od konstrukcji wawieszenie, jago zestrojenia, opon czy umiejscowienia środka ciężkości auta.

Czujli cofania możesz dokupic sobie w ASO lub poza nim i zamontować.

Tuco, wiesz ten tylny napęd będzie tobą rzucał na boki przy ruszaniu tak gdzieś 2-3metry w obydwie strony, samochód również driftuje lepiej niż najnowsze EVO X, więc wiesz bez ESP to masz przechlapane <czerwona>

żartowałem

teraz poważnie powinieneś sobie spokojnie poradzisz sobie tym samochodem, sam w sobie samochód jest spokojny i nimo agresywnej fajnej linii samochodu, posiadam Megane I kombi z podobnym silnikiem 1,6 16V, da się wyjść z poślizgów nawet kierowcy z stażem pół roku, nie narzekam na cofanie ani zwrotność, jeśli spokojnie kontrolujesz gaz myślę że będziesz miał małe prawdopodobieństwo poślizgów, oczywiście przydało by się jeśli nie masz to też rozpaczy nie ma, będziesz lepszym kierowcą.

O czujniki się nie martw możesz je wszędzie kupić, także kamerkę cofania( koszt około 100zł)

P.S. mój kolega znienawidził swój samochód(opel) za to że ma ESP, komputer ciągle chciał być mądrzejszym od człowieka

Dzięki Panowie za słowa otuchy..., po prostu wczoraj wydałem kupę kasy (częściowo kredyt...ale co tam) i jestem teraz w lekkim stresie że nie będzie "wszystkiego". Poza tym do tej pory jeździłem mniejszymi autami, obecnie jeszcze mam Forda Fusiona i autko nawet bez ESP trzyma się drogi jak przyklejone;)!

A jeszcze z innej beczki czy w tej "mojej" wersji są spryskiwacze reflektorów przednich... na zderzaku są takie "moduły" ale w specyfikacji tego nie ma?!

Spokojnie. Jak już ktoś tutaj pisał - poradzisz sobie bez problemów. Ja muszę się nieźle nagimnastykować żeby ESP uruchomić :mrgreen: A mam troszke mocniejszy silnik <czerwona>

Co do spryskiwaczy reflektorów to zapewne ich nie masz - są montowane razem z xenonami. Czujmiki na tył możesz dorzucić, ale wbrew pozorom nie są takie mega niezbędne - wiadomo jest łatwiej i przyjemniej, ale bez przesady.

Kupiłeś fajne autko to się z niego ciesz a nie szukasz dziury w całym :mrgreen:

dokładnie, Tomeko ma rację, kupiłeś nowe auto i to jest powód do radości, a brak czujek czy ESP nie jest powodem do smutku <czerwona> czujki mozesz w kazdej chwili sobie dołożyć.

wbrew pozorom nie są takie mega niezbędne - wiadomo jest łatwiej i przyjemniej, ale bez przesady.

Widoczność do tyłu poza zupełnie na wprost jest fatalna <czerwona> I tego nie da się zaprzeczyć. Więc czujniki pomagają w strefie bocznej i to sporo. Mnie uratowały przed wpakowaniem się w samochód na parkingu, który ruszył z buta na wstecznym i wyjechał idealnie przed czujniki :mrgreen:

ESP, również nie posiadam... jakoś nigdy nie miałem problemów z przyczepnością auta. No poza zabawą na śniegu :mrgreen: nie przejmuj się tym.

Dynamique ma tempomat i właśnie do sterowania nim służą przyciski na kierownicy.

Czujniki cofania na pewno sobie zafunduje tylko ich cena lekko mnie zniechęca - w salonie Renault liczą sobie za to 800zł. Na Alledrogo są zestawy za 199 - 299zł ale z drugiej strony nic bardzo mam ochotę na wizytę w jakimś "garażowym" warsztaciku i na dłubankę w nowym autku :shock: .

Została jeszcze sprawa dywaników, nie dopytałem ale zapewne w aucie nie ma ich w standardzie. Czy oryginalne dywaniki (biorę pod uwagę gumowe bo przy dzieciakach to jedyna opcja) warte są zainteresowania bo czytałam gdzieś na forum że trzeba je wspomagać gazetą w deszczowe dni;)? Ewentualnie jakie polecacie zamienniki plus mate do bagażnika (mam wersje z kratką)?!

I ostatnie pytanie czyli sprawa alarmu, zdecydowaliście się na oryginalny, czy nie warto? I co lepsze blokada skrzyni czy alarm?

Pozdrawiam ;-)

Co do czujników to radzę w salonie.

Ja się nie pytałem o dywaniki, były i już, łaski nie robią. Mata do bagażnika to standartowa za 99 zł na Allegro, taką samą nieoryginalną sprzedają też w salonach za ok 150 zł. Co do dywaników to mi się podobają, ale faktem jest ze mało praktyczne. Ale za to łatwo wytrzeć lub czymś tymczasowo wyłożyć. Pytałeś o tempomat -wszystko Tobie powiedzę, zresztą u mnie tak było że sprzedawca proponował jazdę próbną w trakcie odbioru i miał obowiązek wszystko mi przedstawić ( i musiałem pokwitować że on mi to wszystko powiedział). Co do ESP to nie mam, może by się przydało. Ale jak próbowałem w różnych warunkach ( umiarkowanie) to samochód dobrze się trzyma drogi.

Jarek

Tuco, jeśli dywaniki to TYLKO oryginalne !! Po pierwsze są idealnie dopasowane do podłogi samochodu. Po drugie zaś, są duzo bardziej wytrzymałe !! Ojciec ma w Megane II 2 komplety oryginalnych dywaników (gumowe i welurowe) i oba komplety sprawyją sie bardzo dobrze.

Ja zaś mam oryginalne dywaniki jeszcze z ... renault 21. Mają ok. 9 lat i obecnie jeźdżą w aucie mojej żony i są w stanie idealnym <czerwona>

Fajne dywaniki można kupić na alllegro, sa idealnie skrojone i wydaja się być wytrzymałe.

Jedyny minus, na który zwróciłem uwagę producentowi to za wąskie zaczepy, trzeba je ręcznie poszerzać żeby weszły bolce z podłogi.

Komplet kosztuje okolo 60 PLN, grubsza wersja okolo 100 .

Co do alarmu to jesli fura kosztuje ponad 50 tyś to chyba do ubezpieczenia sa wymagane dwa zabezpieczenia - moim zdaniem najrozsądniej jest brać alarm firmowy - masz go podpietego od razu pod centralny

A co do blokady skrzyni biegów to chyba najgorsze zabezpieczenie z mozliwych. Pare lat temu spod bloku mi buchneli fure z założoną taka blokadą wiec swoje zdanie w tym temacie mam wyrobione. Z blokad mechanicznych najlepszy jest system bullock zakladany na pedały ale z tego co wiem nie jest on honorowany przez ubepieczyciela jako zabezpieczeni autka.

pozdrawiam,

co do dywaników to mam gumowe tez ze strony renault które tam kosztują 150 PLN dostałem je z samochodem wielki mankament wyszedł tej zimy nie spełniają swojej funkcji podczas zalegania śniegu na ulicach wszystko naniesione do wnętrza z roztopionego śniegu spływa na dywanik (za małe ranty) i gromadzi się w schowku w podłodze i robi się basen :evil:

dziwne jest to że podczas mokrej pogody (deszczowej) się sprawdzają no i

są tak wyprofilowane że można się dostać do tego schowka w podłodze <czerwona>

Najgorsze z możliwych to było chyba w polonezie w poprzednim aucie (thalia) miałem blokadę skrzyni biegów dipol (bolec blokujący w pozycji wstecznego) bardzo fajne urządzenie i polecam ;-)

teraz zdecydowałem się na alarm i trochę tego żałuję ponieważ nie wiem do końca czy mam zabezpieczony samochód bo jeszcze ani razu mi się nie włączył i nawet nie wiem jak wyje syrena :shock:

Mi właśnie z "dipolem" zakosili Uniacza spod bloku - jak zgłaszałem wowczas na policji to mi gościu powiedział wprost - "dziadostwo - jeśli wiesz gdzie uderzyć łomem dwa razy, a złodzieje wiedzą, to po 3 minutach jest po robocie"