Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Złapał cię fotoradar? Nie musisz płacić mandatu

Lukas.s

Rekomendowane odpowiedzi

To nie żart :shock: Fakt faktem nie zdarzyło mi się to jeszcze bo zazwyczaj trzymam dozwoloną prędkośc, ale zawsze dobrze wiedzieć. Szczegóły w temacie:

fora.pl/Zlapal-cie-fotoradar-Nie-musisz-placic-mandatu-a12852"]http://[ciach]fora.pl/Zlapal-cie-fotoradar-N...-mandatu-a12852

I jeszcze jeden wątek, dość głośny, czyli fotoradar w śmietniku w Lublinie (żenada normalnie)

fora.pl/Nie-daj-sie-oszukac-To-fotoradar-a12591"]http://[ciach]fora.pl/Nie-daj-sie-oszukac-To-fotoradar-a12591

Byłbym wdzięczny, gdyby mi darowali dwa mandaty. W końcu jeżdżę dCi żeby ciąć koszty, a mandaty mi na to nie pozwalają <ok>

Zwrot dostaną tylko Ci, którzy nie przyjęli mandatu i mieli sprawę w sądzie. Od przyjętych mandatów nie ma odwołania.

Co do ukrywania fotoradarów, co za debil na to wpadł? Ciekawe jak ukryty fotoradar podnosi bezpieczeństwo? Jak widać chodzi tylko o kasę :evil:

Też mi się te ukryte fotoradary nie podobają, ale wydaje mi się, że mają na celu to, by ludzie jeździli zgodnie z przepisami jeżeli chodzi o prędkość. No bo jak ktoś dostanie jedno, drugie, trzecie zdjęcie to wreszcie będzie bał się jeździć gdziekolwiek powyżej przepisów. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Szczerze? Jak będę jechał i zobaczę, a będę miał zły humor to wyjdę i z kopa zniweluje taki śmietniczek... Bo cierpliwość narodu ciemiężonego ma swoje granice!

Przez ostatni rok rujnują wszystko wokół mnie - z 4-pasmowej mlynarskiej zrobili 2-pasmową, bez mozliwosci zawracania, postawili wszedzie slupki tak ze zaparkowac pod wlasnym domem nie moge nigdy normalnie i jeszcze wiele innych rzeczy... krew mnie zalewa... :evil: :evil: :evil:

Żeby nie było wątpliwości jestem kierowcą od ponad czterdziestu lat - zaraz przeczytam - wapniak. Mnie radary i fotoradary nie przeszkadzają i nie denerwują, mogą stać nawet co 100 metrów. Wolno nie jeżdżę, ale ze zdrowym rozsądkiem i jak wpadnę to płacę i nie udaję zmęczenia. Czasami denerwują mnie, głupio i nielogicznie namalowane znaki poziome i postawione pionowe, których przestrzeganie później egzekwuje (bezkrytycznie, bo tak stanowi znak) policja i straż miejska (jak te pasy dla pieszych wczoraj w dzienniku w TVN24). Wkurzają mnie natomiast wariaci za kierownicą z jedną komórką pod czachą, którym się wydaje że są na torze wyścigowym.

już to sobie wyobrażam, jak wszyscy zaczną jeździć zgodnie z idiotycznymi ograniczeniami

Z pewnością byłoby bezpieczniej i na pewno Polska spadła by z czołówki w rankingach państw o największej liczbie wypadków śmiertelnych. Może wzrosłaby też kultura jazdy, która w naszym kraju nie jest na zbyt wysokim poziomie

korek za korkiem

Z moich obserwacji wynika, że na tworzenie się korków wpływa przede wszystkim znaczne zwiększenie liczby samochodów przy niedostosowanych do tego rozwiązaniach drogowych (zła geometria skrzyżowań, niedostosowana sygnalizacja, zwężenia odcinków itd.) i ogólnie słabość infrastruktury drogowej.

i jak wpadnę to płacę i nie udaję zmęczenia

Czasami wpadki rzeczywiście są wynikiem zmęczenie, zamyślenia itd. Ale masz rację. Wpadłeś, bo nie zastosowałeś się do przepisów? Musisz ponieść tego konsekwencję. Inna sprawa, że niektóre rozwiązania drogowe i ograniczenia są delikatnie mówiąc "lekko" nie przemyślane. Moim zdaniem działa tu taka Polska logika właśnie. Jak damy ograniczenie do 80km to ludzie będą jeździć w granicach 100km. Dajmy więc 60km to zwolnią do 80, a jak pojadą mniej, to przecież też nic złego się nie stanie ;-)

Dam Ci jeden przykład - trasa "szybkiego" ruchu, dwa pasy w jednym kierunku, przejścia ze światłami i... ograniczenie do 50! A przecież spokojnie można jechać 70-80. Takich miejsc jest bardzo dużo - szczególnie przelotówki przez duże miasta, gdzie ruch jest spory. W takich przypadkach 50 powoduje tworzenie się korków, co bardzo dobrze widać gdy policja "wygłupia" się i jedzie 50, a reszta boi się wyprzedzać. Zamiast budować bezpieczne drogi u nas wprowadza się idiotyczne zakazy, a nawet są pomysły budowania wąskich dróg, które wymuszą na kierowcach 30km/h bo to zmniejszy ilość wypadków. Takie rzeczy to tylko w Polsce :roll:

Zamiast budować bezpieczne drogi u nas wprowadza się idiotyczne zakazy, a nawet są pomysły budowania wąskich dróg, które wymuszą na kierowcach 30km/h bo to zmniejszy ilość wypadków. Takie rzeczy to tylko w Polsce :roll:

Zgadza się, Polska jak zwykle "za murzynami". Już nawet angole są tego świadomi, o czym świadczy częściowo wypowiedź z tego filmu:

Znają problem i chcieliby się go pozbyć, a u nas chcą problemy jeszcze wprowadzić, jakby dotychczasowych było mało.

P.S. Taki szczegół na filmie: na jakiejś pipidówie mają oznaczone, że na drodze jest błoto. U nas na głównych drogach nie wiadomo czasami jak jechać :roll:

Dam Ci jeden przykład - trasa "szybkiego" ruchu, dwa pasy w jednym kierunku, przejścia ze światłami i... ograniczenie do 50! A przecież spokojnie można jechać 70-80

Tu się zgadzam, ale to wynika z tego o czym pisałem. Ponieważ w Polsce generalnie nie stosuje się ograniczeń prędkości, to się stawia znak z ograniczeniem do 50km/h, żeby osiągnąć 70km/h.

Zamiast budować bezpieczne drogi u nas wprowadza się idiotyczne zakazy, a nawet są pomysły budowania wąskich dróg, które wymuszą na kierowcach 30km/h

No ale czy to nie jest właśnie sposób na bezpieczną drogę? A czemu nagle zaczęto budować te śmieszne, małe rondka, stawić mnóstwo występek i tworzyć inne przeszkody? Żeby była jasność: mnie się to też nie podoba, ale nie oszukujmy się. Inaczej w Polsce nie da się wymusić na kierowcach przestrzegania ograniczeń.

• 3 lata później...

Co sądzicie o akcji "Mandatom Nie"? (jest nawet taka strona). Czy komuś udało się uchylić od zapłacenia mandatu (LEGALNIE) i nie miał z tego tytułu żadnych nieprzyjemności? Na mnie ciąży obowiązek ( :) ) zapłacenia 200zł (+4 pkt) za przekroczenie prędkości. Złapał mnie fotoradar Straży Miejskiej. Droga jest oznakowana znakiem "kontrola prędkości na odcinku 1300m). Nie wiem czy płacić czy nie. Śmieszne jest, że dają możliwość zapłacenia 300zł i 0 pkt karnych. Jechałem autem żony i to ona dostała pismo... Żal, mój błąd.

Edytowane przez norbert_p