Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Złapał cię fotoradar? Nie musisz płacić mandatu

Lukas.s

Rekomendowane odpowiedzi

Rzekomo tak. Za oświadczenie, że nie kierowało się samemu pojazdem i niewskazanie kto nim się poruszał można wyrazić zgodę na przyjęcie grzywny w wysokości (300zł - w moim przypadku) (art 96 par 3 KW w związku z art 78 ust 4 ustawy "Prawo o ruchu drogowym". I w ewidencji naruszeń przepisów drogowych nie przypisuje się punktów karnych (+0 w moim przypadku).

Czy ktoś jednak LEGALNIE uchylił się od zapłacenia mandatu i skorzystał z pomocy osoby ze strony mandatomnie.pl?

W październiku kolega dostał identyczny mandat od straży gminnej (w ten dzień dostało go bardzo dużo kierowców), odmówił przyjęcia i dość szeroko opisał swoją argumentację komendantowi przedstawiając dokładne wyliczenia co do ustawienia fotoradaru (oczywiście tak ustawiony, żeby zarabiać). Ze zdjęcia wyszło mu, że fotoradar był źle ustawiony i na tym oparł odmowę przyjęcia. Sprawa trafiła do sądu, ostatnio odbyła się pierwsza rozprawa, na której tylko stwierdzili konieczność przesłuchania strażników i odroczyli na kolejny termin. Od odmowy przyjęcia mandatu straż przestała polować na kierowców ;) Jak już się ten cyrk skończy, napiszę o wyniku.

ja w tym tygodniu dostałem pamiątkę ze Słupska - 63/50, mimo że nigdzie się nie spieszyłem, jechałem tempem spacerowym wiedząc, że tam pełno tego dziadostwa stoi, poza tym miałem dużo wolnego czasu. 100zł i 2pkty. Mam też opcję do wyboru 300zł bez punktów. Chyba nie ma szans, żeby wygrać z nimi uczciwie, nawet gdybym próbował udowodnić, że sprzęt był źle ustawiony czy niesprawny to zdjęcie było zrobione 2 tygodnie temu. Jeśli wtedy był niesprawny albo źle ustawiony, to w jaki sposób to udowodnić po 2 tygodniach? Nie ma szans. Jedyne co można zrobić im na złość, to spłacać mandaty w kredytach - skoro punkty będą na koncie przez rok, to ja im mandat będę spłacać przez rok.

Tego dokładnie nie wiem, na zdjęciu wyrysował jakieś proste min. do osi jezdni i auta. Dodatkowo zwrócił się do straży o dokumentację z tego dnia, miał zdjęcia ustawienia fotoradaru, na których podobno widać min. nieprzepisową odległość od krawędzi jezdni, sprawdził homologację, godziny pracy i zezwolenie od policji.