Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

[Ogólne] Grand Scenic 2009 + box dachowy

chato.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zamontowano mi w końcu poprzeczki na dach.

W pierwszej chwili myślałem, że są źle założone (za bardzo

ku przodowi), ale zajrzałem do instrukcji - tak musi być i koniec.

576182.jpg

Będę chciał kupić jak najbardziej pojemnego boxa - w domyśle

maksymalnie długiego i szerokiego (pamiętając o dopuszczalnej

wadze całości do 120 kg).

Zastanawiam się tylko jak - przy takim umiejscowieniu poprzeczek -

tył boxa bez punktu podparcia, będzie się zachowywać w trakcie

jazdy (nawet jeśli najcięższe rzeczy upakuję na dziobie) <ok>

Jakie macie doświadczenia w tej kwestii i jakie trumny polecacie :idea:

chato.pl, jeśli możesz zrób zbliżenie mocowania tych belek. Coś mi się wydaje, że tylną można przesunąć jeszcze bardziej do tyłu, prawie na sam koniec drzwi. One chyba nie są mocowane w gniazdach do tego przystosowanych, a jedynie zaczepione o kant dachu. Jeśli jest tak jak mi się wydaje, to problem jaki zauważyłeś nie istnieje.

chato.pl, to są oryginalne belki? Oryginalne montowałem w salonie i miały specjalne "cycki" które pasowały do otworów technologicznych we wnęce drzwiowej. One rzeczywiście pokracznie wyglądają, w dodatku na Grandzie, ale tak są zrobione i tak musi być. Sprawdzone bagażniki - Thule, ale nie tylko <ok>

w mojej megi też są punkty w których mocuje się łapy bagażnika i z tego co widzę na zdjęciach belki są takie same i zapewne w nowym sceniku rozwiązali mocowanie tak samo:-D a tak na marginesie to dobrze że są te punkty przynajmniej belka jest lepiej unieruchomiona bo w Thalii było tak że bagażnik trzymał się tylko rantu dachu i po obciążeniu potrafił się przesunąć :shock:

Z tego co się orientuję inaczej tego sprzętu raczej nie założysz. Z moich doświadczeń z boxami polecam taki który ma przesuw mocowań co pozwala dopasować go tak żeby nie kolidował z pokrywą bagażnika. Z reguły punkty mocowania belek są tak dograne i a kotwienia boxa mają taką regulację że zbyt daleko do tyłu go nie przesuniesz. BTW wydaje mi się że wszystko wygląda akurat tak przez dosyć długi dach. Lepszy patent z mocowaniem belek był w poprzednim modelu.

Tutaj masz przykład w egzemplarzu stojącym w salonie:

http://www.renault.warszawa.pl/v2/index.php?showNew=50

Nie wygląda to najlepeij, ale widać tak ma być, patent z montażem belek pod drzwi to moim zdaniem (z doświadczenia w kilku innych samochodach) nienajlepszy pomysł.

Dopiero zauważyłem że pytasz się jeszcze jakie trumniaki poecamy <ok> Ja akurat ze swojego doświadczenia mogę z czystym sumieniem polecić InterPack. Mam dwa boxy ich produkcji.

Stary (Autobox 300) ma już 15 lat i nadal nadaje się do użytku poza wyglądem (trochę spękany z wierzchu laminat) i dyskusyjnym sposobem otwierania oraz brakiem podparcia w pozycji otwartej. Wkurza w nim także sposób montażu wymagający zabawy przez prawie godzinę. Przetrwał różne przygody-temperatury mocno poniżej zera (mój własny rekord z nim to było -23 stopnie) oraz mocno powyżej (znajomi pożyczyli go na wyjazd do Turcji w lecie 11 lat temu). Ogólnie jest niezniszczalny i trzymam go jako awaryjny na pozyczanie wszystkim chętnym.

Drugi jaki mam od 3 lat to Carver 300. Z jednym wieloryglowym zamkiem, szybkim montażem oraz przwoitym wyglądem. Jeżdżę z nim i w lecie i w zimie i nie mam powodu do narzekania. Montaż tego sprzętu trwa kilka minut (w zestawie mam kilka wersji do wykorzystania zależnie od bagażnika bazowego) a szyny umożliwiające jego przsunięcie przy montażu są doskonałum rozwiązaniem. Dobry mechanizm podpierający otwarte wieko (otwierany na bok-montaż możliwy tylko jako prawy). Stosunkowo lekki więc jestem w stanie sam go założyć i zdjąć z samochodu.

Ja akurat uznaję wąskie boxy, ale jeżeli zamierzasz rozejrzeć się za szerokim to ważne będzie otwierania od tyłu lub z obu stron. Wbrew pozorom do wąskiego wchodzi bardzo dużo skarbów (w ubiegłym roku w wakacje do Carvera zmieściłem: wózek typu parasolka, fotelik rowerowy, rowerek młodej "Magic" (trójkołowy) w stanie rozłożenia czyli zdemontowana kierownica, sterta zabawek do piasku, spory plecak z butami, kilka piłek, rakiety do badmintona i nie musiałem się napinać żeby go zamknąć :idea: , w wersji zimowej spokojnie mieści się do 5 par nart oraz butów narciarskich, spodnie narciarskie itp). Polecam do montażu oraz pakowania zaopatrezenie się w składany stołeczek lub opracować technikę wszelkich prac na wysokości z progu samochodu. Nawet ja przy sporym wzroście muszę wejść na coś żeby zainstalować boxa na dachu czy zamocować klamoty wewnątrz.

• 5 miesięcy temu...

Odświeżam temat, bo będę jechał na przedłużone w pełnej obsadzie Scenii i bez boxa nie da rady.

Pojeździłem dziś po sklepach i ze względu na stosunek jakości do ceny, chyba będę się decydował na

Neumann Whale 200.

916399_inmsg.jpg

Czy ktoś z Was jeździ(ł) z takim boxem <ok> Jakie macie wrażenia :lol:

Trochę niepokoi mnie sporawy luz na przedzie (między górną klapą a dnem), czy w trakcie jazdy nie będzie klapać :-/

Barnaba27, Do swojej Megi I kupilem box w Norauto Bermude 460 i jestem bardzo zadowolony.

Zajrzyj tu: http://www.norauto.pl/sklep.php?id_produkt=2&rodzaj=3

Teraz mam Scenica II, ale jeszcze nie montowałem, bo nie mam belek.

Bx jest cichutki, w ogole nic nie słychac nawet przy 150 km/h.

O Norauto nie pomyślałem, dzięki.

Byłem tam dzisiaj, oglądałem te bermudy ale ostatecznie postawiłem na markę i nabyłem trochę mniejszy (470 litrów) kufer Thule'a wiatbagaznikow.pl/go/_info/reviews.php?id=357&item=4"]Ocean 780 .

921278_inmsg.jpg

Nie przewidziałem tylko jednej rzeczy - po zamontowaniu nie mieszczę się teraz autem w garażu :roll:

[ Dodano: 2010-04-01, 21:42 ]

No to mam za sobą trasę Wrocław - Nowy Sącz z Ocean'em na dachu.

Wszystkie bagaże udało mi się upchnąć do kufra ... aż byłem zaskoczony <ok>

Na autostradzie miałem średnią prędkość 120 km/h choć momentami - przy wyprzedzaniu - dobijałem do 150 km/h i dopiero przy tej prędkości box zaczynał poświstywać. Przy mniejszych prędkościach szumiał bardzo umiarkowanie. Gdybym nie wiedział, że mam coś na dachu to pewnie ten szum przypisałbym samej Scenii :lol:

926992_inmsg.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Renault 5 E-Tech Electric: Start sprzedaży wersji Roland-Garros – hołd dla sportowej elegancji
      Renault 5 E-Tech Electric: Start sprzedaży wersji Roland-Garros – hołd dla sportowej elegancji

Renault oficjalnie rozpoczęło sprzedaż nowej, ekskluzywnej wersji specjalnej modelu Renault 5 E-Tech Electric Roland Garros. To unikalne połączenie elegancji i sportowego charakteru, które oddaje ducha legendarnego turnieju tenisowego i francuskiego stylu. Ceny startują od 157 900 zł, a model kwalifikuje się do rządowych dopłat w ramach programu NaszEauto, co dodatkowo zwiększa jego atrakcyjność na rynku.
      • 0 odpowiedzi
    • Renault Megane GrandCoupe z silnikiem wysokoprężnym 1.5 dCi
      Renault Megane GrandCoupe z silnikiem wysokoprężnym 1.5 dCi – nowa opcja dla oszczędnych kierowców
      Renault Polska ogłasza rozszerzenie oferty modelu Megane GrandCoupe o wariant z silnikiem wysokoprężnym 1.5 dCi o mocy 115 KM. Nowa wersja trafi do salonów już w marcu 2025 roku, oferując ekonomiczne spalanie i wydłużony zasięg na jednym baku. Ceny startują od 113 900 zł za wersję evolution oraz 117 400 zł za wersję techno z 7-biegową, automatyczną skrzynią EDC.
      Oszczędność paliwa i większy zasięg
      Nowy wariant Megane GrandCoupe będzie napędzany sprawdzoną jednostką 1.5 dCi, znaną z innych modeli marki. Silnik generuje 115 KM, a średnie zużycie paliwa wynosi 4,6-4,7 l/100 km, co oznacza, że jest o około litr oszczędniejszy od wersji benzynowej. Dzięki zbiornikowi paliwa o pojemności 50 litrów, samochód może przejechać nawet 1060 km na jednym tankowaniu. Niższa emisja CO₂ (120-124 g/km) czyni go także bardziej ekologicznym wyborem.
      Nowa wersja silnikowa będzie atrakcyjną propozycją zarówno dla kierowców pokonujących długie trasy, jak i dla klientów flotowych, którzy cenią sobie niskie koszty eksploatacji.
      Bogate wyposażenie w standardzie
      Megane GrandCoupe 1.5 dCi dostępne będzie w dwóch wariantach wyposażeniowych:

Evolution (113 900 zł) – w standardzie oferuje m.in.:
      Systemy wspomagania kierowcy: ostrzeżenie o nadmiernej prędkości, kontrola bezpiecznej odległości, aktywne hamowanie AEBS, asystent pasa ruchu. Dwustrefową klimatyzację automatyczną. 7-calowy ekran TFT w zestawie wskaźników. System multimedialny Easy Link 7" (DAB, Bluetooth®, 2 x USB/jack, 2 x USB dla pasażerów tylnych siedzeń). Bezprzewodową replikację ekranu smartfona.
        Techno (117 400 zł) – oprócz wyposażenia evolution dodatkowo oferuje:
      System multi-sense, który pozwala na personalizację ustawień jazdy. Kartę Renault Hands Free z funkcją powitalną. Światła przednie Full LED „Pure Vision”. 17-calowe aluminiowe felgi. Klasyczna elegancja i praktyczność
      Megane GrandCoupe czwartej generacji to stylowy sedan o długości 4,63 m, oferujący przestronne wnętrze oraz dużą pojemność bagażnika – 503 litry (po złożeniu tylnych siedzeń – 987 litrów). Charakterystyczna linia nadwozia i elegancki design sprawiają, że samochód wyróżnia się na tle konkurencji.
      Pełna oferta Megane GrandCoupe
      Obok nowej wersji wysokoprężnej, Renault oferuje Megane GrandCoupe również z silnikiem benzynowym, spełniającym najnowsze normy GSR2 (General Safety Regulation 2):
      TCe 140 w wersji Evolution – od 101 900 zł. TCe 140 EDC Techno – od 111 400 zł. Nowa opcja 1.5 dCi uzupełnia gamę silnikową, dając klientom wybór między dynamiczną benzyną a oszczędnym dieslem.

Źródło: Renault

• +1
      • 0 odpowiedzi
    • Renault otwiera pierwsze Renew Factory w Polsce
      Grupa Renault, we współpracy z KrubaGroup, inauguruje pierwsze Renew Factory w Polsce – zakład dedykowany renowacji samochodów używanych marki Renault, Dacia oraz innych producentów.
        • +1
      • 1 odpowiedź
    • Ciśnienie na turbinie poniżej 2000rpm. Ile powinno wynosić? K9K636
      Pytanie jak w tytule. Ile powinno wynosić prawidłowe ciśnienie na turbinie poniżej dwóch tysięcy obrotów? Ostatnio mam wrażenie ,że nasz Scenic robił się strasznie ospały. Przerdzewiał wydech na samej przepustnicy, i wypiął się kompletnie.Żona jeździła tak z dwa tygodnie,wylapałem to dopiero kiedy wziąłem auto do pracy i na autostradzie nastąpiło wypalanie FAP (pełen przelot ).Od tamtej pory auto na jedynce nie jechało w ogole. Założylismy nowy wydech,jednak auto nadal było mułowate. Dopiero dziś zrobiłem adaptacje przepustnicy wydechu i jest jakby lepiej,ale nadal nie do konća . Auto pompuje około bar w przedziale 1600-1800/900,turbina rozkręca sie dopiero przy 2000-2100 obrotów na zadane 1.55 i scenic rusza żwawo do przodu. 

Zastanawiam się czy ten wydech coś za sobą pociągnał,czy wystarczyło tylko zaadaptować inną przepustnice ,czy może jeszcze to fakt że pojeździlismy 2.0dci 150 i tylko się nam wydaję i było tak zawsze (laguna przyspiesza dość agresywnie w porównaniu do scenica). Wartości EGR i przepływomierza plynnie zmieniają się w trakcie obciązenia,auto nie ma żadnych błędów. 
      • 23 odpowiedzi
    • Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 24 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!