Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Spalnie.. Komputer = oszust ?

kepa416

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Odnośnie zawyżania lub zaniżania spalania może to być przyczyną złego ustawienia parametrów TABLICY ROZDZIELCZEJ (jeśli dobrze pamiętam).

CLIPEM można ustawić np. wielkość opon, jednostkę km/h mil/h itd.

We Wrocławiu mogę kolegą to sprawdzić/ustawić.

pozdrawiam,

K.

Przy złym ustawieniu rozmiaru opon również prędkość oraz przebyty dystans byłby zaniżany lub zawyżany, a wtedy licząc "zużycie na piechotę" (czyli ilość wlanego paliwa przez przebyty dystans) też popełnialibyśmy ten sam błąd co komputer (chyba, że ktoś liczy przejechane kilometry z mapy lub nawigacji, a nie odczytuje ze wskazania w samochodzie).

Zatem zużycie powinno nam wyjść takie samo.

Moim zdaniem największy błąd pojawia się podczas sprawdzania ilości zużytego paliwa metodą zalania baku do pełna. Jeden dystrybutor odbije wcześniej, inny później, jak lejesz szybko to wyłączy wcześniej jak wolno - później, zależy też jak auto jest obciążone (może jest przechylone raz na prawo a raz na lewo.) Inna sprawa do kalibracja dystrybutorów. W jednym litr to tak naprawdę 0.99 l a w drugim tylko 0.97l. Poza tym temperatura powietrza też pewnie ma wpływ na to jak dystrybutor liczy paliwo.

Jak się to wszytko zsumuje to wychodzą potem różnice rządu 0,5 - 0,8 l/100km.

Jak się to wszytko zsumuje to wychodzą potem różnice rządu 0,5 - 0,8 l/100km.

Przy rocznych przebiegach rzędu 13-16kkm nie zawracałby sobie głowy różnicami wskazań rzędu 0,5l. To jest raptem 2,30zł na 100km. Jakieś 370 rocznie zakładając przebieg 16kkm - i to rozłożone na baaardzo dużo rat :)

Ja traktuję wskazania kompa jako orientacyjne. W MIpI nie było wynalazku z wlewem paliwa jak w MII i tam WIDZIAŁEM :), że więcej nie wleje i można było precyzyjnie określić spalanie. W MII ta sztuczka nie przechodzi więc opieram się na wskazaniach kompa. Tankuję często na jednej stacji benzynowej, często z tego samego dystrybutora leję paliwo i z wyliczeń wychodz mi, że komp "oszukuje" mnie o 0,4 - 0,6 litra.