AbramK Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Witam. Zbieram się powoli do sprzedania mojej Megi, wcześniej jednak szykuje się jej przegląd ("roczno-kilometrowy"). Nie ukrywam, że chciałbym zrobić go jak najtaniej - już kupiłem tańsze zamienniki filtrów, teraz zastanawiam się nad olejem. Do tej pory był to Castrol Edge 0W/30. 5l kosztuje na Allegro ok. 180,- z wysyłką, ale po co robić komuś prezent w postaci droższego oleju, myślę więc o tańszym 5W/30 - na Allegro nawet po 90,- z wysyłką (Ford Formula). Czy zmieniając olej na inny, o innej klasie lepkości trzeba wykonać jakieś dodatkowe czynności, sam nie wiem jakie, jakieś płukanie, czy coś :-P, czy wystarczy tylko stary spuścić, zmienić filtr, a silnik zalać nowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Z tego co wiem to olej zmienia się na inną klasę lepkościową jak autko jest z znacznym przebiegiem i ma już swoje lata. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbramK Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Tak, też o tym słyszałem. Ale w tym wypadku chodzi raczej o rachunek ekonomiczny. Bo jeśli mogę dać za olej 5W/30 połowę tego ile za 0W/30 i potem auto sprzedać, to chyba jest to zabieg logiczny. Pytanie tylko, czy przed taka operacją należy silnik jakoś przygotować, czy też, jak już pisałem, zmienić po prostu filtr i olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rectosei Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Znam dobrze ten fordowski olej 5W-30. Przejeździłem na nim kupę kilometrów (zarówno na Formuli E jak i nowszej Formula F). Olej jest produkowany przez Castrola i nie słyszałem nigdy złej opinii na jego temat (widziałem Focusy po przebiegu 200 kkm na tym oleju). Wielokrotnie na forum Ford Klub Polska prowadziliśmy dyskusje na ten temat i wnioski były zawsze jak najbardziej na tak. Cenowo - rewelacja. Ale z drugiej strony nie wiem jak na takiej oliwce pracują silniki Renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi