tad29 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam Nikt nie potrafi rozwiązać mojego problemu:/ może tutaj ktoś doradzi Co zrobić lub gdzie się udać.. Problem: Samochód Renault Megane Classic rok 2000 silnik 1.6 16V Problem Auta czasami nie da się odpalić - czasami tzn. od czasu do czasu - nie są to regularne odstępy, nie ważne czy jest zimne czy ... . Po kilkudziesięciu próbach, innym razem po kilku a innym po paru godzinach auto zapala i później pali bez problemu aż znowu po jakimś czasie nie można go zapalić:/:/. Kręci tylko nie odpala:/ . Było podłączany komputer i nic to nie pomogło - podobno był jakiś problem z ciśnieniem w rurze dolotowej czy coś takiego ale podobno to nie ma związku poza tym problem dalej jest wiec nie 100 proc nie ma. Auto miało wymieniany rozrząd jest po przeglądzie, wymienione filtry paliwa itp.. Przy próbie odpalenia słychać że pompa paliwa pracuje więc to nie to:/ Nikt nie jest w stanie mi pomóc - wszyscy roskładają ręce bo jak jestem u mechanika czy w serwisie to auto pali czyli teoretycznie jest sprawne. Ostatnio nie mogłem go odpalić na ulicy przez godzine - zadzwoniłem po auto pomoc odłożyłem słuchawke spróbowałem jeszcze raz i auto paliło :cry: . Tragedia - nie wiadomo kiedy znowu nie zapali a robi to w najgorszym momencie:/ Co robić czy ktoś miał taki problem. Myśłałem żeby może kupić na próbe przekażniki - są dwa pod maską od strony kierowcy - po wyręcenie obojętnie którego z nich auto nie odpala. Pomyslałem zeby kupić takie i w razie gdy nie będzie palić zamienić je i zobaczyć co sie stanie - tylko że nie moge je kupić bo wszyscy pytają od czego są - skąd niby mam to wiedzieć:/ Mam nadzieje że da się coś z tego zrozumieć co tutaj napisałem i liczę że ktoś pomoże.. Nawet w autoryzowanym sierwisie renault powiedzieli że nie są w stanie rozwiązać problem:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popik81 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 czujnik położenia wału??jak dobrze pamietam... ja miałem taki problem w 1.4 8v. niepaliła a dawła paliwo sprawdzone bo był odkrecany filtr itd. po wyjęciu i wyczyszczeniu papierkiem ścierny chodzi do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Czujnik położenia wału ! - Bez capsa na prośbę Prezesa haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tad29 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 czujnik położenia wału??jak dobrze pamietam... ja miałem taki problem w 1.4 8v. niepaliła a dawła paliwo sprawdzone bo był odkrecany filtr itd. po wyjęciu i wyczyszczeniu papierkiem ścierny chodzi do dzisiaj :-| hmm pojawiło się światełko w tunelu:) Nie jestem mechanikiem:/ czy możesz mi jakoś prosto wyjaśnić co mam zrobić i gdzie się to znajduje? Jakoś krok po kroku jeżeli da rade :-> ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popik81 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 ja też nie u mnie znajduje się on po lewej stronie silnika nad kopułką?? tam gdzie wchodzą wszystkie kable od świec. jest przykręcone dwoma śrubkami, wygięte jak banani wchodza do tego jakies kabelki... ogólnie musisz szukac pod rura z odpowietrznikiem za wszystkimi kablami wysokiego napięcia. wykręcasz 2 śrubki i wyciągasz, czyściesz delikatnie papierem ściernym to co jest w środku(ewentualnie kupujesz nowe za ok 90pln) i jeździsz... ja tak miełem ale ja mam 1.4 8V!!!! może być inaczej u ciebie!!!! poszukaj w instrukcji http://www.megane.com.pl/viewtopic.php?t=154 chyba ten sam silnik ale niejestem mechanikiem;) pzdr P.S> niejestem tu często dzisiaj akurat siedze. ewentualnie wpisz w google czujnik położenia wału lub czujnik hala/halla w megane powinno cos pokazac powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 to z niebieskim to czujnik położenia wału,jest nad wieńcem zębatym koła zamachowego,połączenie silnika ze skrzynią biegów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tad29 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 dzięki za podpowiedzi:) Jutro wieczorem zaglądne pod maskę i zobaczymy jak to u mnie wygląda :roll: . Jak coś to bede pisał pozdrawiam [ Dodano: 2009-12-08, 22:45 ] ja też nie u mnie znajduje się on po lewej stronie silnika nad kopułką?? tam gdzie wchodzą wszystkie kable od świec. jest przykręcone dwoma śrubkami, wygięte jak banani wchodza do tego jakies kabelki... ogólnie musisz szukac pod rura z odpowietrznikiem za wszystkimi kablami wysokiego napięcia. wykręcasz 2 śrubki i wyciągasz, czyściesz delikatnie papierem ściernym to co jest w środku(ewentualnie kupujesz nowe za ok 90pln) i jeździsz... ja tak miełem ale ja mam 1.4 8V!!!! może być inaczej u ciebie!!!! poszukaj w instrukcji http://www.megane.com.pl/viewtopic.php?t=154 chyba ten sam silnik ale niejestem mechanikiem;) pzdr P.S> niejestem tu często dzisiaj akurat siedze. ewentualnie wpisz w google czujnik położenia wału lub czujnik hala/halla w megane powinno cos pokazac powodzenia hmm czy ten ftp z instrukcjami na pewno jeszcze działa - możesz to dla mnie sprawdzić bo jakoś dzisiaj nie mogę wejść na niego chyba że spróbuje z TCrem - chętnie bym poczytał :-> może jest już jakiś inny link do tych materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popik81 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 poczytaj cały temat który ci podesłałem, na pewno znajdziesz inny link pozatym jet tam opisane wszystko o instrukcjach... osobiście polecam wkł "sam naprawiam" ok40pln(lub ściągnać) i masz juz na przyszłość... powodzenia [ Dodano: 2009-12-16, 16:19 ] i jak poszło?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etkubera Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 WitamNikt nie potrafi rozwiązać mojego problemu:/ może tutaj ktoś doradzi Co zrobić lub gdzie się udać.. Problem: Samochód Renault Megane Classic rok 2000 silnik 1.6 16V Problem Auta czasami nie da się odpalić - czasami tzn. od czasu do czasu - nie są to regularne odstępy, nie ważne czy jest zimne czy ... . Po kilkudziesięciu próbach, innym razem po kilku a innym po paru godzinach auto zapala i później pali bez problemu aż znowu po jakimś czasie nie można go zapalić:/:/. Kręci tylko nie odpala:/ . Było podłączany komputer i nic to nie pomogło - podobno był jakiś problem z ciśnieniem w rurze dolotowej czy coś takiego ale podobno to nie ma związku poza tym problem dalej jest wiec nie 100 proc nie ma. Auto miało wymieniany rozrząd jest po przeglądzie, wymienione filtry paliwa itp.. Przy próbie odpalenia słychać że pompa paliwa pracuje więc to nie to:/ Nikt nie jest w stanie mi pomóc - wszyscy roskładają ręce bo jak jestem u mechanika czy w serwisie to auto pali czyli teoretycznie jest sprawne. Ostatnio nie mogłem go odpalić na ulicy przez godzine - zadzwoniłem po auto pomoc odłożyłem słuchawke spróbowałem jeszcze raz i auto paliło :cry: . Tragedia - nie wiadomo kiedy znowu nie zapali a robi to w najgorszym momencie:/ Co robić czy ktoś miał taki problem. Myśłałem żeby może kupić na próbe przekażniki - są dwa pod maską od strony kierowcy - po wyręcenie obojętnie którego z nich auto nie odpala. Pomyslałem zeby kupić takie i w razie gdy nie będzie palić zamienić je i zobaczyć co sie stanie - tylko że nie moge je kupić bo wszyscy pytają od czego są - skąd niby mam to wiedzieć:/ Mam nadzieje że da się coś z tego zrozumieć co tutaj napisałem i liczę że ktoś pomoże.. Nawet w autoryzowanym sierwisie renault powiedzieli że nie są w stanie rozwiązać problem:/ Qrde, mam to samo u siebie od jakiegoś czasu moja meganka czasami odmawia posłuszeństwo podczas odpalania silnika. Objawy identyczne, silnik i model identyczny. Też byłem z tym w serwisie i powiedzieli ze wszystko ok, komputer nie wykazuje żadnych usterek. Oczywiście w warsztacie odpalał jak trzeba, a wczoraj znów nie chciał i musiałem swoje odczekać i po kilku próbach i kilku minutach odpalił normalnie. Powiedzieli że jak mi nie będzie chciał odpalić to mam wezwać lawetę i wtedy sprawdzą na warsztacie co mu dolega. Obawiam się jednak, że w warsztacie znów będzie wszystko ok i jeszcze mnie wyśmieją albo obciążą za bezpodstawne wezwanie pomocy. Co to może być? Pomocy! :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Wyczyść ten czujnik, roboty na moment :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etkubera Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 wczoraj byłem w warsztacie i przy okazji czyszczenia klimy poprosiłem aby przeczyścili mi te styki, powiedzieli, że może to być również wina kluczyka a konkretnie transpondera, więc jak mi kiedyś znowu nie odpali to mam spróbować czy da radę drugim kluczykiem :-/ co wy na to? :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalszarek13 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Witam Megane Classic 1.4 16V 2000r. Podobny problem. Zdarza się że kręce silnikiem przez pare sekund i nic, odczekam kolejne 5 sek i pali. Problem pojawia się zarówno przy zimnym jak i ciepłym silniku. Podobno świece mogą być do wymiany (w sumie troche już mają) albo jakieś cewki wysokiego napięcia (też gdzieś tam przy świecach się znajdują). Jak myślicie? Nie chce wymieniać wszystkiego po kolei niepotrzebnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etkubera Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Miałem już okazję spróbować odpalić z drugiego kluczyka i niestety też nie chciał. Odpalił po ok. 5 minutach i kilku próbach, więc sprawa niesprawnego kluczyka odpada. Styki czujnika położenia wału też są przeczyszczone, świece nie są stare, cewki działają... W warsztacie sugerowali że renówki czasem tak mają i może to być spowodowane różnymi rzeczami. Kilka już mi odpadło, następnym będzie sprawdzenie czujnika temperatury bo taka też padła hipoteza. :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 podłącz pod kompa i wtedy nie będzie wróżenia z fusów . Masz rok 2002 więc powinien być obdII czyli nie ma problemu z diagnozą nawet głupi elm 327 da rade silnik sprawdzić . Poza tym czasy polonezów się skończyły i bez diagnozy komputerowej ani rusz a mechaników którzy zaczynają naprawę od d.py strony omijaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 OBD II zostało wprowadzone w Megane II Elmem można co nieco sprawdzić, ale nie za wiele, podstawowe parametry pracy silnika itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi