pawelsonx Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zastanawiam się jak renault udało sie ominąć prawo unijne a konkretnie dyrektywę 98/69/EC The European Union makes EOBD mandatory for all petrol vehicles sold in the European Union, starting in MY2001 (see European emission standards Directive 98/69/EC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Model phII był wprowadzony w 1999 roku i produkowany do 2003 roku. Ta ustawa pewnie dotyczyła aut wprowadzonych w 2001 lub później. Tak mi się tylko wydaje, offtopowo zresztą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Nie cytujemy całości posta... dotyczy sprzedawanych (sold) ...jeżeli odpowiadamy bezpośrednio pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etkubera Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 podłącz pod kompa i wtedy nie będzie wróżenia z fusów . Masz rok 2002 więc powinien być obdII czyli nie ma problemu z diagnozą nawet głupi elm 327 da rade silnik sprawdzić . Poza tym czasy polonezów się skończyły i bez diagnozy komputerowej ani rusz a mechaników którzy zaczynają naprawę od d.py strony omijaj Nie byłem w pierwszym lepszym warsztaciku ale w autoryzowanej stacji obsługi (innej marki) i oczywiście podłączyli megankę do kompa ale niczego im to badanie nie wykazało :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 dotyczy sprzedawanych (sold) The European Union makes EOBD mandatory for all petrol vehicles sold in the European Union, starting in MY2001 (see European emission standards Directive 98/69/EC Zwróć uwagę na podkreślony fragment. Poza tym ten zapis nie mówi o obdII (chyba). etkubera, komputer często nie pokazuje czujnika położenia wału. Wymień na inny lub poproś o podmianę. Zmierz przy okazji jego rezystancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 ok wyczyść temat z postów bo dyskusja prowadzi w innym kierunku i się nie dogadamy http://en.wikipedia.org/wiki/On-board_diagnostics#EOBD EOBD is a version of OBD-II required in Europe since Model Year 2003 for diesel vehicles and since 2001 for gasoline vehicles Widocznie Renault jest dziwną marka ja się kierowałem poprzednim samochodem mitsubschi w który sposób diagnozy zmienił się w przypadku jednostek benzynowych w 2001 poza tym nie mam dostępu do autodaty ale tam był zaznaczony rok 2001 [ Dodano: 2010-08-27, 13:33 ] Nie byłem w pierwszym lepszym warsztaciku ale w autoryzowanej stacji obsługi (innej marki) Inna marak ma inne interfejsy np psa lexia vag vag-a mitsubischi mut II lub III opel swój itd i nie zagada z renaultem poza tym jak nie ma błędów to szukaj uszkodzenia poza elektroniką np pompa w baku (abnormal fuel presure w niektórych systemach wywala ) cewki, świece lub mechaniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etkubera Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 no i udało się w końcu rozwiązać mój problem z odpalaniem meganki, niestety nie obyło się bez lawety i zepsutego wyjazdu z rodzinką ale w końcu udało się trafnie zlokalizować usterkę, tak jak większość z Was podpowiadała winnym był czujnik położenia wału! warsztat usprawiedliwiał się tym, że wcześniej nie potrafił tego ustalić, ponieważ czujnik ten czasami działał a czasami nie i trudno było trafić aby akurat w warsztacie nie stykał, dopiero jak padł całkowicie to go wymienili na nowy, koszt z robocizną 180zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi