civic Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Mnie pokazuje srednie spalanie 9.3 i nie narzekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich_776 Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 u mnie po przejechaniu 3000 ustabilizowało się na poziomie 9.0 l średnie (w mieście) i ani drgnie - w jedną, czy drugą. Na trasie było gdzieś koło 7.9 - 8.1 l (choć to bardziej mieszana trasa była). A silnik jest m(M)ega elastyczny 8-) Frajda z jazdy gwarantowana :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Absolutnie się zgadzam - silnik jest naprawdę mega elastyczny. Nawet na 6 jak dodam na tempomacie parę kilometrów więcej to czuć jak auto ciągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptaszek06 Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Wiec u mnie sprawa wyglada tak ze w miescie nie ma bata na ponizej 9 litrow a w trasie na dosc sporym odcinku bylo jakies 6,2 litra przy normalnej jezdzie czyli sporo wyprzedzania a co za tym idzie licznych redukcji:)Silnik super elastyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Ten silnik doskonale radzi sobie nawet z tak wielką 7-osobową karocą jak Grand Scenic. Polecam dla tych którzy cenią sobie elastyczność w połączeniu z cichą pracą. W trakcie jazdy ma się wrażenie że turbina pracuje tylko w zakresie obrotów 1500-3500. Nie trzeba go w ogóle rozkręcać by uzyskać ciąg, jak to jest w japońskich wiertarkach. Brawo Renault!!! To już moja 5-ta Renia i w trakcie ich eksploatacji były 2 próby spróbowania z inną marką (łącznie z jazdami testowymi) ale wiele marek odpadała po samym zajęciu miejsca za kierownicą (pancerne wnętrza - wv, skoda, opel, seat...) Liczę że Renault wprowadzi też silnik 1.6TCe, który wypełni przedział mocowy w granicach 145-155km, z założeniem nie przesilania motoru. W Megane pewnie ten silnik daje jeszcze więcej wrażeń, choćby z racji niższej kabiny i mniejszej masy pojazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathaniel Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Witam wszystkich Na wstępie powiem że obecnie posiadam passata B6 z 2008 roku ale myśle o zmiane na Megane RS bądz ew Megane Coupe GT które miało premiere w genewie Nie interesują mnie inne silniki niż doładowane benzyny i po tym co tutaj czytam na temat spalania w silnikach TCE to jestem poprstu w olbrzymim szoku jak ten silnik jest paliwożerny.... Podajcie wartosci miedzy 9 a 12 l które dla mnie są poprstu chore... porównując to 1.4 TCE przy moim obecnym silniku 2.0 Tsi który ma 200 koni to silnik z meganki jesli chodzi o pobor paliwa jest niestety 100 lat za murzynami... Skoro 1.4 od renault w trasie pali około 8 litrów przy 200 konnym TSi gdzie w trasie przy predkosciach 100-120 korzystając z tempomatu można uzyskac wynnik 6,5... stosując wręcz hardcorowo ecodriving na shellu Vpower na trasie krajowej 46 na odcinku częstochowa - lubliniec udało mi się uzyskac 5,2... Nie chce więc wiedziec ile będzie palił R.S... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Jeśli na 200 konnym 2.0 TSI jesteś w stanie uzyskać 6,5L/100km, to i w RSie to uzyskasz. Osobiście nie mam pojęcia jak tego dokonujesz bo jeździłem w trasie identycznym samochodem tyle że z silnikiem 2.0 FSI i nawet nie zbliżyłem się do takiego wyniku (a silnik ponoć oszczędniejszy). Dziwi mnie tylko zasadność kupowania RS lub GT i ciągły ból głowy o spalanie. Jeśli VW jest 100 lat przed Renaultem, to ratuje Cię tylko Golf lub Scirocco z silnikiem takim jaki masz teraz w B6. Z lżejszą budą może zejdziesz nawet poniżej 5L/100km na wymienionej powyżej trasie. Wtedy nawet może 1.5dCi zawstydzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Spalanie na trasie 250 Km, Kraków - Kozienice przy dosć zróżnicowanej jeźdie 7,2 l/100km. Auto ma dopier 1700 km przejechane wiec czekam na pelne dotarcie. Nie chce podważać wyników , bardziej mnie ciekawi porównanie z 1.4 TSI na przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathaniel Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 2.0 Tsi jest z kilku powodów oszczędniejsze... - silnik z aluminium lżejszy od 2.0 FSI - Ciągnie od 1800 obr nie trzeba go kręcić do 3 tys jak 2.0 Fsi - Na 6 biegu jest 2 tys obr obr przy prędkości 90 km na tempomacie na prostej drodze pali wtedy 6 l a jest zapas mocy i odpowiednia elastyczność żeby wyprzedzać bez redukcji - w 2.0 Fsi niemożliwe do zrobienia - 2.0 fsi miało w ogóle 6 bieg? nie pamiętam szczerze mówiąc Nie nigdy więcej VW dla mnie zbyt awaryjne. Dziadkowie mają Renault 14 lat i nigdy nie wymieniali nic poza elementami które podlegają uszkodzeniom eksploatacyjnym, podobnie wujek ma Megane II 1.5 Dci i też zero jakichkolwiek awarii. Ja nie mam miesiąca żebym nie stał w ASO ( elektronika ) Nie wiem jak będzie w 1.4 Tsi nigdy nim nie jeździłem, Jeździłem 1.8 160 km i 2.0 200 km w 1.8 można zejść jeszcze 0,5 l mniej w trasie ( do około 6.1 ) po mieście wychodzi średnio 7,2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Nathaniel Twój ostatni post powinno się opublikować w gazetach moto wychwalających vw Pytanie: jaki jest sens kupowania turbo benzyny, skoro najbardziej martwisz się o spalanie i w sumie będziesz jeździł eco? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathaniel Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Broń boże nie wychwalam VW dla mnie ta marka jest przegrana na całej lini, jedyne co jest w niej poztywnego to silniki cała reszta niestety nie nadaje się do niczego... Ja sie nie martwie o spalanie jestem poprstu zdziwiony ze silniki renault palą 2-3 l więcej od tych VW przy bardzo podobnych parametrach A dlaczego wole turbo-benzyne od diesla ? Bo rocznie robie 15 tys km? Bo nie musze się martwic co tankuje? Bo nie musze sie martwić DPF-y koła dwumasowe czy inne ustrojstwo Tansze i rzadsze przeglądy I tak można by wymieniać długo i długo Zawsze byłem wilekim przeciwnikiem VW jak i niemieckich aut kupiłem Passata tylko dlatego że oferował najwiecej w najlepszej cenie ( a byłem zdecydowany na Lagune ) Poza silnikiem auto jest beznadziejnie wykonane, potwornie awaryjnie ( 19 wizyt w aso w ciagu 2 lat ) i ma starą technologie np porównując KeyLess do Renault HandsFree II następnym autem na 100% będzie renault tylko nie wiem czy Megane R.S czy Laguna Coupe :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek127 Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Nathaniel zgadzam się z tobą odnośnie spalania w silnikach TCE z czego czytam na forum trochę się zdziwiłem, ale może też zależy od nogi( i też głowy kierowcy), i dużej wiedzy odnośnie ECODRIVINGU. Prawdę mówiąc na twoim miejscu w tym przypadku wybrał bym 1,6 bez Turbo. zaoszczędziłbyś kasę na silniku, kupił byś lepszą wersje wyposażenia, ale też widzę że nie chodzi o kasę bo jeśli zastanawiasz się nad Megane RS to masz ponad 100tys. zł. a to całkiem sporo ;-) . Mój wybór to Megane Coupe silnik benzynowy maxymalna moc + instalacja gazowa fabryczna a kasa co ci zostanie możesz mi posłać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 hmmm 4k przy zakupie nowego samochodu to nie taka duza kasa - ja np przymierzam sie do 1.4 TCE i wiem ze bedzie palil tyle co teraz moje 1,6:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathaniel Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Nie nie interesuje mnie gaz i benzyna bez trubo to akurat dla mnie musi być, nie patrze na spalanie, jestem zdziwiony że Renault nie umiało obniżyć spalania w swoich doładowanych silnikach tak jak VW czt Fiat. Teraz do wyboru mam takie opcje: Megane RS+Navi+pakiet komfort,pakiet premimum, pakiet widoczności Laguna Coupe z 2.0 T i automatem Megane Coupe+najmocniejsza benzyna w turbo+full opcja Megane Coupe GT które było prezentowane w genewie ( narazie brak jakichkolwiek specyfikacji Do Megane mnie ciągnie najbardziej gdyż dziadkowie od 14 lat mają megane I ph I z samego poczatku produkcji ( na którym uczyłem się jeździć ), wujek ma megane II ph I a ja sam mialem 2 razy megi II ph I kiedy passek stał w aso jako auto zastępcze i dobrze się czuje w Renówkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Mimo wszystko, bez obrazy, jakbym miał teraz wybierać to nawet chwili bym się nie zastanawiał i wziąłbym... Lagunę Coupe. Klasa sama w sobie. Popatrzcie ile ich jeździ na ulicach w stosunku do Meganek Coupe. To auto jest piękne 8-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi