scar Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 pytanie zawarło się w temacie, 85KM na 105 mam doświadczenie. Teraz wątpliwości czy zrobić coś z fabrycznymi 105 mocy. Czy nie będzie to "zbyt trudne" do uzyskanych efektów oraz schrzanienia silnika (turbiny itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fender1977 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Witam... Właśnie, może ktoś wie od czego zależy czy ten silnik ma 85KM czy 106KM, i czy ewentualnie można zmienić fabryczne 85KM na 106KM..???? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oak Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Odpowiedz jest b.prosta bo byla walkowana 10x na forum roznica polega glownie na turbinie o zmiennej geometri + pewnie innej mapie nie wiem czy wtryski sa tez inne ... Generalnie dobry tuner jesli masz zdrowe auto podcianie ci 86 na ok 105 ps - i ok 250 nm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zmiany w 105KM: - system Common Rail drugiej generacji - turbosprężarka o zmiennej geometrii - ciśnienie wtrysku 1600 barów - wtryskiwacze 6-otworowe ze sterowaniem piezoelektrycznym - nowy kształt tłoków - koło zamachowe z podwójnym układem tłumienia drgań - nowa skrzynia biegów przenosząca maksymalny moment obrotowy 240Nm scar około +20KM widziałem oferty, ale wykresu przerobionego nigdzie :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 około +20KM widziałem oferty, ale wykresu przerobionego nigdzie :roll: miałem 85/200 zrobione programem na 105/240Nm i jakoś mi teraz mało przy 6 biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fender1977 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 scar: czyli w Twoim przypadku podniesienie z 86 na 105KM było tylko przez wgranie nowego programu?? , a jak skoczyło Ci spalanie, i czy ten "mod" nie powoduje jakiś późniejszych komplikacji z silnikiem; aha no i ile płaciłeś, gdzie to robiłeś i jak to długo trwa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 30 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 tylko programem, spalanie nie skoczyło, jest mniejsze niż fabryczne 105, w mieście znacznie. Resztę proszę na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 podnosząc temat - a robił ktoś coś z 1.5 dCi 105 na wyższe? ile i za ile :) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 podnosząc temat rozmawiałem z programistą i mechanikiem. 105 z 1.5dCi to granica, której nie warto przekraczać dodając koszty. To konstrukcja jakby nie patrzeć kilkuletnia, zaś 1.6 hdi, d4d itp, nie dają wiele więcej. Podniesienie tego do 110/130KM na 260Nm nawet 270+ jak rzekli radośnie "NO PROBLEMO :) " Nie zrobią tego żeby nie zepsuć opinii o sobie, 110 na 250 czemu nie ! Koszt ten sam. to tylko 1.5 pojemności, wykres "dowolny" -> do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 scar, 106 KM to nie jest ten sam silnik co 86 KM. Facet powiedział c i jakieś głupoty a widać, że nie ma pojęcia. Jak rozbierzesz oba silnik to od razu widać róznice. Takie podstawowe jak np. tłoki są zupełnie inne. Poza tym w MIII w wersji 106 KM juz nie stosuje sie układów Delphi tylko i wyłącznie continental-siemens z wtryskami piezoelektrycznymi. Delphi w tej wersji z momentem pojawienia sie MIII zostało wycofane. Podsumowując. Róznica w mocy nie jest tylko efektem softu a gruntownych różnic mechanicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 olos47 w II ph2 105/106KM też był już siemens i wtryski piezoelektryczne Delphi było w wersji 86KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valeczek Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Seryjne 1.5 DCi rozlatują się, a co dopiero "cipowane". To samo tyczy się 1.9 DCi. renówek nie kupuje się z dizlami bo z gó*** bata nie ukręcisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiLLy06 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) jakoś nie słyszałem negatywnych opinii co do renówkowatych diesli każdy mi polecał a mam pytanie, mam meganke II ph II 1.5 DCi na siemensie 106koni i chciałbym jakoś nawet te 10koni więcej uzyskać z tego silnika, lecz bez chipa ktoś wie jak to zrobić ? można przez clipa ? Edytowane 13 Września 2012 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ojinau Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 to jak chcesz to zrobic? zczipowac komputer ale nie zczipowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiLLy06 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 ale jak chipują profesjonaliści to podobno wgrywają nowy progam, tak ? a słyszałem, że przez clipa można trochę podrasowić km i nm i moje pytanie brzmi czy warto i czy taki mały "tuning" silnika nie zaszkodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi