Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Maxymalne spalanie 1.9dci

sebcio76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ogladałem dziś megankę 1.9 DCI z 2001r pięknotkę, zamierzam ja kupić ale.... przeczytałem że olej napędowy ma kosztowac nawet 4,5zl( sens posiadania disla) i mam mętlik w głowie, mooże jednak LpG ( gaz).

Stąd moje pytanie ile taki zrywny silniczek 1,9dci 102KM( lub 105- nie wiem skąd ta różnica) może maxymalnie spalić, jakie są wasze zużycia ON.

Aaa może ktoś z Was ma takowe autko na sprzedaż( Przepraszam MODA bo wiem ze to nie to miejsce- ale przy okazji)

Dziekuję za wszelkie informacjie i pozdrawwiam

sebcio76, moja Meganka, dokładnie taki egzemplarz o którym piszesz, pali średnio tak:

4,5-5,0l na 100km w trasie, 5,2-5,8l w mieście, cykl mieszany 5,5 l, w zimie w mieście na małych przebiegach poniżej 7l. Silnik bardzo ekonomiczny a przy tym dynamiczny. Z czystym sercem można polecić

Aaa może ktoś z Was ma takowe autko na sprzedaż(

Ja się przymierzam ;-)

Z całym szacunkiem ,ale z takim spalaniem jeżdżą dziadki. Ludzie ,piszcie o normalności.W trasie może i tak spalać do 90 km/h , ale w mieście trzeba dodać 5,8 -6,5 l na 100 km ,a i ta średnia wyjdzie inna ok.5,8 .

4,5-5,0l na 100km w trasie, 5,2-5,8l w mieście, cykl mieszany 5,5 l, w zimie w mieście na małych przebiegach poniżej 7l.

Pogratulować cud nie samochód, szczególnie tych 7 l w mieście przy małych przebiegach. Jeszcze jak napiszesz że w zimę i to teraz to normalnie cud.

Ludzie to mają fantazję.

Scenik mojej żony w miescie na nie długich dystansach i tych mrozach spala około 10 litrów. Na trasie około 5-6 litrów. Dodam że jak było cieplej to w miescie średnio wychodziło 8 litrów

Nie no ,z tymi 10 l to trochę przesadziłeś , chyba ,że w korku . Mam z tym silnikiem i trasa od 5 do 6 choć kilka razy przy jeździe bardzo ekonomicznej udało mi się zejść na 4,9 a miasto to daję głowę ,że nigdy nie przekroczył 8,5 litra więc nie wiem jak Wy jeździcie, chyba non-stop z pedałem w podłodze 8-)

1,9dCi w trasie bez szaleństw przy średniej prędkości ok. 100-110 km/h spalał ok.4,8-5,1 l ,w mieście w przeciętnych korkach nigdy nie przekroczył 6,0lna 100km.Kto nie chce wierzyć nie musi (bo przecież i tak nikt mi nie dolewał brakującego paliwa) .W okresie zimowym spalanie również niewiele się różniło ,ropniak ma to do siebie ,że nie ma takiego wynalazku jak ssanie posiada również troszkę inny moment obrotowy i potrzebuje mniej obrotów silnika ,ażeby poruszać się,a włączenie kilimy czy ogrzewanie tylnej szyby niewiele wnosi w kwestii spalania .Jest to opinia moja po 8 letniej eksploatacji Megi I 1,9 dCi AIR. Zbiornik paliwa 60l starczał na przejechanie w mieści ok.1100km,a na trasie nawet do 1200km.

Witam, musze potwierdzic ze to co pisze pit-men jest najprawdziwszą prawda. Nie mam komputera ale wlewajac pod korek ustalilem ze takie własnie jest spalanie megane I ph II z silniekiem 1.9 dci. Tyle ze w zime zime zauwazylem wzrost spalania w miescie na krotkich trasach o okolo litre.

Może ustalimy wreszcie - zima ( teraz, rano -19 w dzień -10-12 stopni ), miasto ( min powiedzmy 100 tys mieszkańców ), krótkie odcinki ( 5-10 km ) - komu pali mniej niż 7 litrów na 100km?

Mój scenic 1.9 dci nie schodzi poniżej 9 litrów, tankowanie do pełna i przeliczanie ( bez komputera ) "ręczne", średnia prędkość ( ta już z komputera ) 17 km/h.

Paliwo tankowane na BP Ulimate.

min powiedzmy 100 tys mieszkańców

Czyli korki,światła i korki a to nie można nazwać jazdą i na tej podstawie nie da sie jednoznacznie określić walorów spalania dci czy jakiego kolwiek silnika . Przecież chyba non stop nie jeździsz w takim cyklu B)

zima ( teraz, rano -19 w dzień -10-12 stopni ), miasto ( min powiedzmy 100 tys mieszkańców ), krótkie odcinki ( 5-10 km ) - komu pali mniej niż 7 litrów na 100km?

Te same warunki: 7.8l/100 po mieście. Jazda bez użycia gazu bo często są problemy z trakcją :->

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 24 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!