Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Maxymalne spalanie 1.9dci

sebcio76

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się - delikatna jazda a nie wciskanie pedału gazu do oporu i nadzieja ,że koła złapią przyczepność . Nie ma co się oszukiwać ,jeśli chce się jeździć w warunkach jakie mamy to trzeba gazem operować bardzo delikatnie i na pewno spalanie spadnie w mieście poniżej 8,5 litra . Ale tak szczerze mówiąc to temat rzeka i ilu kierowców tyle teorii B)

Ogólnie mówiąc diesel mniej pali od benzynki czy to dti czy dci i tak ma przewagę na gazolami i benzynami ;-)

zgadzam się z marek_c, w tych warunkach które opisał mój scenic spalił najmniej 8,5 najwięcej 9,5 takie warunki powodują że silnik praktycznie się nie dogrzewa do odpowiedniej temperatury.nadmienie tylko że w lato można spokojnie zejść do 7,5 przy krótkiej jeździe miejskiej.

Ludzie ,piszcie o normalności

Jak ktoś nie chce wierzyć - niech nie wierzy :-P Nikogo przekonywać na siłę nie będę. Wiem co mi pokazuje komputer i ile wlewam paliwa, a pod względem spalania jestem skrupulanty.

Pogratulować cud nie samochód, szczególnie tych 7 l w mieście

Nie napisałem, że 7l, tylko poniżej 7 :-P

Kilka uwag. Samochód jest garażowany. Nie jeżdżę po mieście codziennie i mam takie trasy, że zazwyczaj unikam korków. Moje przebiegi to albo ok. 6 km (dom-praca-dom), albo kurs na ok. 10-20 km. Zgodzę się, że gdybym jeździł codziennie i stał ok. 30-60 min w korkach, to miałbym wyższe spalanie, ale na pewno nie większe niż 7-7,4l.

W trasie może i tak spalać do 90 km/h

W trasie przy równej (a nie wcale wolnej) jeździe chwilowe spalenie potrafi się utrzymywać nawet na poziomie 3.3l. Dopiero powyżej 140km zaczyna żłopać powyżej 6l.

Do kpiących. Wcale nie jeżdżę wolno, staram się tylko jeździć równo, przewidywać. Nie przyspieszać kiedy wiem, że za chwilę będę musiał hamować, nie startować do pole position na światłach, raczej delikatnie i spokojnie operować gazem, hamować silnikiem, nie przekraczać 2500 obr. na nie rozgrzanym silniku itd. dCi naprawdę jest bardzo oszczędne jeśli się tylko odpowiednio je eksploatuje.

Czyli korki,światła i korki a to nie można nazwać jazdą

Ale to są warunki jazdy w "mieście", kolega pisze

w zimie w mieście na małych przebiegach poniżej 7l

wiec chciałem ustalić jaka zima, jakie miasto i jakie przebiegi. Uważam że zejście poniżej 7 litrów jest mało realne.

Akkon, nie można porównywać meganki i scenica w spalaniu bo mają różne gabaryty i mase ale 3.3l uzyskać z silnika 1.9 musisz go opatentować będziesz miliarderem :mrgreen:chociaż jak puszcze gaz to u mnie chwilowe spalanie 0,0l B) Co do innych wartości mogą w przybliżeniu takie być

Uważam że zejście poniżej 7 litrów jest mało realne.

Tak jak napisałem powyżej. Samochód garażowany więc po nocy nie jest tak wychłodzony jak by stał na zewnątrz. Codziennie nie jeżdżę i nie zawsze stoję w korkach. W mieście pedałem gazu operuje delikatnie i poza "dłuższymi" odcinkami się nie ścigam. Nie jestem więc do końca reprezentatywny w tej kategorii, tutaj zgoda. Jednak nawet z mojego doświadczenia wynika, że przy odpowiedniej eksploatacji i w miarę "normalnych" warunkach jazdy (w sensie korki, dystanse), 7l jest zimą w mojej Megi wartością całkowicie realną.

Akkon, nie można porównywać meganki i scenica w spalaniu bo mają różne gabaryty

Badź sprawiedliwy. To nie ja się zacząłem porównywać. Też tak sobie pomyślałem, że masa będzie miała znaczenie.

3.3l uzyskać z silnika 1.9 musisz go opatentować będziesz miliarderem

Patent jest prosty. Silnik ma optymalną temperaturę, V bieg, jedziesz równo w przedziale 90-110km/h po płaskiej nawierzchni i wszystko. Tylko to nie jest średnia. Napisałem, że jest to możliwa do uzyskania prędkość chwilowa, chociaż jeśli wszystkie warunki są spełnione, ta "chwila" potrafi trwać odpowiednio dłużej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!