oko26 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Witam Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, chodzi o Elm327 w Scenicu II z roku 2003 1,5 dci(Nowy Model) Więc Zakupiłem Elma i panie mi napisała że nie wie czy będzie działać w moim aucie bo: 1. Wszystkie auta Europejskie od 2001 r. benzynowe i od 2004 r. diesle Moje Auto nie mieści się w tych normach tego punktu. Moim zdaniem to czy to będzie 2003 do 2005 to będzie to samo Auto nieróżniące się niczym- silniki te same obsługa OBD2 i czy jest możliwe że w moim roczniku elm nie zadziała a w 2004 zadziała?? Może miał ktoś podobny problem a może ma ktoś Auto z tego roku co ja i Elm mu śmiga.. Bardzo proszę o odpowiedz bo pani u kturej kupiłem czeka na E-maila czy ma wysyłać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 To czytałeś http://megane.com.pl/megane-ii-phi-kto-ma-...m?highlight=elm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko26 Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Wszystko ok tylko że to nie scenic. Ale dzięki. Kabelek nie jest drogi więc kupie i sprawdzę bo chyba inaczej się nie dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roben Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Elm327 z silnikiem 1,5 DCI z 2003 napewno się nie połączy, mam taki interfejs i niedało rady. Z tym silnikiem połączy się napewno DDT2000 z interfejsem VAG KKL a napewno taki skaner diagnostyczny http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=50&prodid=276 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko26 Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Dzięki za odpowiedz. A ja mimo wszystko sprawdzę, ewentualne sprzedam.. Dzieki za odpowiedz wszystkim Temat do zamknięcia Chyba że jest kto jeszcze komu odpalił Elm [ Dodano: 2010-02-09, 15:42 ] Ale nawiasem mówiąc. Wyczytałem że jednemu panu z forum odpala na takim samym Aucie z tym silnikiem tylko z 2004r, a to wydaje się być dziwne i dlatego jak sam nie sprubuje to chyba się nie dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Jak najbardziej odpala, oczywiście w ramach swoich możliwości. Ja jestem bardzo zadowolony z ELM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko26 Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 U mnie nic z tego cały dzień poświęciłem testom i nici nie uzyskałem kompletnie nic poza tym że komp widzi Elm-a, ale nie odpala, program łączy się z kompem, ale jak już ma się połączyć z Autem jest lipa błędy różnego typu. Wiele programów i nici nawet na jednym nie odpaliło... Skoro mówisz że u Ciebie odpalił to może podpowiec jak na jakim programie jaka konfiguracja itd... [ Dodano: 2010-02-11, 20:57 ] Podobno do Renówek tylko Clip, no ale niestety na Alegro 2700zł trochę za drogi jak na garażowy śprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 oko26 a co chcesz konkretnie pozmieniać CLIP'em ? bo zawsze możesz do mnie podjechać z Kozienic nie masz daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Napisz na priv jakie masz programy i jak poustawiane to może coś poradzimy. Aha i napewno źle odpalasz auto do połączenia z ELM-em 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tico0 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Fajny wątek, z niecierpliwością czekam na efekty. Martwi mnie tylko jedno że jak zwykle u nas jak ktoś coś wie to robi się z tego tajemnicę : Aha i napewno źle odpalasz auto do połączenia z ELM-em Kolego może napisz coś więcej nie róbmy z tego wielkiej tajemnicy?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko26 Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Używałem Pcmscan i innych chyba wszystkich dostępnych. Sterowniki poszły super na xp i na win7 wszystko zgodnie z instrukcją. Niestety nic z tego. A co do podłączenia to normalnie włączyłem silnik po podłączałem i próbowałem się połączyć, ale niestety nic. Gdzieś wyczytałem, że trzeba przytrzymać przycisk "start" ponad 5 sec, i że wyświetli sie tryb Awaryjny i żeby wyjsc poprzez dwukrotne naciśnięcie ponownie "start" z trybu awaryjnego i żeby wtedy próbować uzyskać połączenie. Ale mi nie wchodzi w żaden tryb awaryjny próbowałem 100 razy [ Dodano: 2010-02-12, 18:41 ] waldek42, jeśli wiesz jak się to podłącza to powiec jak możesz bardzo cie prosze. Programy jakich prubowałem używać to:PcMSCAN. v2.4.12(bulid1194), ScanMaster-ELM 1.6, EasyOBD II, OBD Logger, OBD-II ScanMaster, wOBD i inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Kolego może napisz coś więcej nie róbmy z tego wielkiej tajemnicy?. No tak, kolego :) wszem i wobec bedę piać i się chwalić, że używam scrackowanych pełnych, ukradzionych wersji programów. :evil: Po drugie źle startujesz Scenica do połączenia z ELM. Róbcie tak: Podłącz się do gniazda w aucie ELM-em. Naciśnij Start ale jak puści blokada kierownicy puść sprzęgło w takim momencie, żeby zapłon był włączony ale silnik nie. Uruchom program -jeżeli program wymaga łączenia przyciskiem to klikaj i ciesz się skromnymi możliwościami ELM. :) A PCMSCAN jest chyba najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko26 Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Ogulnie chciałem posprawdzać to i owo, druga sprawa myślałem że zmienie język wyświetlania komunikatów na eng, bo mam po szwedzku. Ale ogulnie lubie się bawić takimi pierdołkami, myślałem że może nawet sprawdze stan silnika KM itd.. No ale to tylko myślałem :).. Może kiedyś zakupie clip-a. Sciągnołem nawet program Clip do renault iso. ale na tym kablu nie odpala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Wysłaliśmy w tym samym czasie wiadomość. Moja rada jest taka - zasuwaj do garażu i spradź moją poradę... i kup piwo dla mnie jak się połączysz 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko26 Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 No niestety Zrobiłem wszystko tak jak piszesz, ale niestety nic z tego [ Dodano: 2010-02-12, 19:01 ] A powiec mi jeszcze jak masz ustawiony Port(COM i LPT)-> USB Serial Port(com1) [ Dodano: 2010-02-12, 19:05 ] Umnie jest tak: Liczba bitów na sekunde 38400 Bity danych 8 Parzystość Brak Bity stopu 1 Sterowanie przepływem Xon/Xoff A w zaawansowanych: Numer Portu COM1 Odbioru 512 Transmisji 512 czas opóźnienia (msek) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi