Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Sprawdzanie świec żarowych...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym dzisiaj przedstawić dwa sposoby na sprawdzenie czy świece żarowe działają... Wpadłem na ten pomysł, gdyż już kilka osób pytało mnie jak to zrobić i postanowiłem zrobić taki mini poradnik... Ewentualnie proszę Admina o przeniesienie lub podpięcie tematu...

Więc...

1-szy sposób...

Będziemy sprawdzać pobór prądu świecy żarowej... Robimy w kolejności:

- zdejmujemy fajkę ze świecy żarowej

- bierzemy miernik, ustawiamy go tak, aby można było zmierzyć pobór prądu

- jedną końcówką od kabla miernika dotykamy klemy dodatniej, drugą dotykamy górnej części świecy...

UWAGA, aby nie dotknąć drugą częścią bloku silnika, ani karoseri - nastąpi zwarcie!!!

2-gi sposób...

Będziemy sprawdzać, czy świeca żarowa "przewodzi prąd"... Robimy w kolejności:

- zdejmujemy fajkę ze świecy żarowej

- bierzemy miernik, ustawiamy go tak, aby piszczał gdy jedną końcówką kabla od miernika dotkniemy drugiej...

- Jedną końcówką dotykamy bloku silnika, drugą zaś dotykamy górnej części świecy żarowej..

- Jeżeli miernik piszczy to świeca jest dobra, jeżeli nie to musimy się zaopatrzyć w nowe świece

Przypominam, iż świece żarowe się wymienia wszystkie.! ;-)

Myślę, iż to powinno pomóc osobom nie bardzo znającym się na elektronice, czy poprostu nie często zaglądającym pod maskę...

Jest jeszcze jeden prosty sposób, zamiast miernika używamy żarówki 12V i podłączamy ją tak jak wyżej opisano z miernikiem.

Przypominam, iż świece żarowe się wymienia wszystkie.!

Tu bym nie przesadzał, jak się stłucze szybę, to wszystkich dookoła się nie wymienia <ok>

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!