Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

siłowniki tylnej klapy - wymiana

johnny_b2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

padły mi ostatnio w tych mrozach siłowniki w klapie no i postanowiłem szybko zadziałać ;-). Kupiłem już nowe ale w związku z tym, że robię to po raz pierwszy: Czy wie ktoś może jak się to wymienia? Wydaje się być proste, ale ie umiem jednak zdjąć starych z zaczepów :-?.

Wielkie dzięki za pomoc :)

Płaski śrubokręt, wydłubać zatrzaski metalowe, jak lekko nie chce zejść to puknąć z otwartej w siłownik i zeskoczy. nowe po prostu założyć i same zaskoczą bez niczego. Jedynie trzeba zachować gdzie jest góra a gdzie dół montażu. Założone odwrotnie, przynajmniej w moim wypadku nie działały jak należy, po obróceniu jest miodzio.

johnny_b2, Mnie się to przytrafiło ubiegłej zimy. Wymiana jak wyżej opisano, dopowiem tylko, że przy demontażu przydaje się druga osoba przytrzymująca klapę w pozycji uniesionej. Ewentualnie, odpowiedniej długości tyczka, by klapę czasowo podeprzeć.

Mam pewne doświadczenia z poprzednich Sceników, które posiadałem.

Siłowniki tylnej klapy padają zimą, a dzieje się to wtedy, gdy przy dużym mrozie otwieramy klapę i na siłę podnosimy ją do góry. Właśnie wtedy ulegają uszkodzeniu siłowniki i po pewnym czasie sieknie z nich olej. Dlaczego się tak dzieje nie wiem. Teraz przy mrozie staram się nie pchać na siłę klapy do góry.

Teraz przy mrozie staram się nie pchać na siłę klapy do góry

pewnie masz rację, natomiast moje były już na końcu żywota, a zima je po prostu dobiła :-/ gdybym nie podnosił klapy sam, to by się nie otworzyła. Siłowniki spełniały role tylko podtrzymania klapy, jak była otwarta :-?

Samochód żony, która jeździ często z córą i wózek z tyłu, a więc siłowniki nowe być muszą. Teraz praktycznie żona nie jest w stanie sama wyjąć wózka z bagażnika :roll:

A przez tylną szybe otwieraną niestety się nie zmieści ;-)

• 7 miesięcy temu...

Mam pytanie czy do Scenica I Ph II będą pasowały siłowniki (sprężyny) o parametrach:

Długość 595mm, skok 212mm, siła 485N

Nie mam teraz przy sobie książki a może ktoś z Was będzie wiedział.

• 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!