Robertto Opublikowano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Witam Mam problem z termometrem w Megane I 2003r. 1,9dci. Po wymianie akumulatora zwaiował i jakby mu się skala przesunęła. Działa, ale wskazuje o około 14 stopni temperature wyższą. Nie chcialbym z taką "duperelką" jeździć do naprawy bo pewni odrazu podłączą pod komputer i stówka poleci. Czy może ktoś wie co się stało i co można samemu zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Dziwne nie powinien od tego. Zależy gdzie sprawdzałeś bo jak stoi w słońcu to będzie więcej podawał. Odłącz jeszcze raz aku (chwilkę odczekaj) i zerknij co się stanie - może pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Tak też planowałem zrobić na początek. Jak będę miał chwilę to napewno tak zrobię - jak nie obuchem to .... .Zobaczymy. Opiszę cz to coś da. [ Dodano: 2007-01-02, 09:21 ] Niestety - nic nie pomaga. Przypuszczam, że poszedł termoelement, który po prostu trzeba wymienić (ale najpierw trzebaby go znaleźć). CZY KTOŚ WIE GDZIE SZUKAĆ!!!!!!!!!! Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku, bez awarii ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu1977 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 witaj prawdopodobnie sonda termiczna jest w lusterku u dołu taki cypek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 dokładniej w prawym lusterku u dołu, takie coś wystające, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 22 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Dzięki znalazłem - teraz zastanawiam się jak to wymontować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Dzięki znalazłem - teraz zastanawiam się jak to wymontować.Pozdrawiam Najpierw musisz zdjąć wkład lusterka, podważasz od góry czymś szerokim i płaskim, ja np wyjmowałem przy pomocy szpachelki, pamiętaj żeby sobie podłożyć coś miękkiego, pod wkład i obudowę . Obudowę można porysować, a wkład ukruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommiB Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 u mnie tez jest podobny problem - tzn pokazuje za niska temperature otoczenia - czasem o ladnych kilka stopni.... czy sam cczujnik mozna wymienic? Ile takie cudo moze kosztowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Dokładnie u mnie jest tak samo, ale zaraz po odpaleniu silnika, pojak jade juz ze 20-30 minut to zaczyna dobrze pokazywac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Ostatnio się dowiedziałem, że w ASO jakieś około 180 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 w ASO jakieś około 180 zł Fajna cena. Termistor za złotówkę i pół godziny pracy własnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 widzę lewy, że termometr zrobiony - gdzie czujkę ukryłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Ja akurat aby uprościć sobie robotę, czujnik umieściłem nad dolnym zawiasem przednich drzwi. Jest tam gumowa zaślepka jakiegoś sporego otworu, w którą wcisnąłem obudowany czujnik. Jeśli jednak juz ktoś ma całą instalację, a padł tylko czujnik to to wystarczy go wymienić na termistor. NIestety trzeba go trochę zmodernizować (zeszlifować) do odpowiedniej rezystancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 21 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Znasz może parametry termistora? Choć w sumie wystarczyłoby dołożyć potencjometr i wyskalować nim wskazania. Dawno sie tym nie bawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Jesteś w błędzie. Wyskalowanie potencjometrem da prawidłowy odczyt tylko w temp. w której układ był skalowany. Im dalej od tej temp, tym błąd bedzie większy. Ps. Parametry termistora orginalnego - 2,5kOhma przy 25stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi