Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

spryskiwacze, a w zasadzie ich brak

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

pacjent: megane 1,5dci.

objawy: niedziałające spryskiwacze szyby przedniej i tylnej, jednak nietypowo bo słychać, że pompka pracuje, zarówno przy załączaniu przodu jak i tyłu. sam rozdzielacz przód/tył rozbierałem, gumka przycięta na równo z tulejką, wszystko wydaje się być ok, tulejka śmiga w obydwie strony. przewody drożne (jedyne co mnie zastanawia to mniejsza średnica przewodu od pompki do złącza przy kielichu, w porównaniu z przewodem dalej - czy to normalne, czy możliwe że ktoś już coś zmieniał). dziwne jest, że w samej pompce jakby coś latało, nie wiem czy woda czy jakieś śmieci, coś drobnego. po włączeniu spryskiwacza, nic się nie dzieje, zupełnie brak płynu w przewodach, sitko-gumka przeczyszczona, z resztą przy odłączonych przewodach, z pompki pod wpływem siły ciężkości płyn powoli sączy się z krućców rozdzielacza. czasami po dźwięku pompki słychać, jakby miała jakieś dwa tryby pracy, w jednym kierunku oczywiście. dodam, że auto stało z rok czasu bez płynu do spryskiwaczy, czy wówczas coś w samej pompce mogło się zepsuć, jakaś spuchnięta gumka itp?

diagnoza: no właśnie proszę o poradę, czy to padająca pompka, koszt ewentualnej wymiany nieduży, ale nie chce wydawać 40zł na darmo, jeśli to coś innego. może ktoś miał podobne objawy i sobie z tym poradził

z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

• 3 tygodnie później...

ja mam troche inny problem ze spryskiwaczami chodzi o to ze nie dochodzza mi przewody do nich :evil: niedawno kupilem auto i chce to zrobic. Na tylnia szybe ladnie wszystko dziala a na przod nie bo nie dochodzi przewod po rozebraniu z gory nic szczegolnego nie widac czy wogole jest podlaczony przewod do pompki, wiem ze jeden chowa sie zaraz za zbiorniczkiem od plynu chlodniczego a drugi dalej przy reflektorze a jak sie tam dostac i zdiagnozowac to? pomka jest sprawna bo podaje plyn na tylnia szybe.. <czerwona>

.... a jak się tam dostać i zdiagnozować to? pompka jest sprawna bo podaje płyn na tylną szybę... <czerwona>

skoro widzę problem z pompką to odsyłam do mojej przygody opisanej tutaj

http://megane.com.pl/megane-ii-phii-pompa-...ual-vt18464.htm

a co do problemu chucherko

to mam obawy ze po takim "nieróbstwie" wewnątrz pompki coś się zepsuło .. można by było ja spróbować zalać płynem i w kuwetce odstawić na jakiś czas może jej to pomoże ale to "może" przez duże M.

• 3 tygodnie później...

WYMIEŃ POMPKĘ TO TYLKO OKOŁO 45ZŁ

[ Dodano: 2010-03-31, 23:14 ]

ja mam troche inny problem ze spryskiwaczami chodzi o to ze nie dochodzza mi przewody do nich :evil: niedawno kupilem auto i chce to zrobic. Na tylnia szybe ladnie wszystko dziala a na przod nie bo nie dochodzi przewod po rozebraniu z gory nic szczegolnego nie widac czy wogole jest podlaczony przewod do pompki, wiem ze jeden chowa sie zaraz za zbiorniczkiem od plynu chlodniczego a drugi dalej przy reflektorze a jak sie tam dostac i zdiagnozowac to? pomka jest sprawna bo podaje plyn na tylnia szybe.. <ok>

TU MASZ LINK JAK DEMONTOWAĆ POMPKĘ http://megane.com.pl/megane-ii-phii-pompa-...ual-vt18464.htm

• 2 lata później...
  • 7 miesięcy temu...

Witam ja mam problem że spryskiwacze wogóle nie działa pompka sprawna sprawdzałem, baaaa zakupiłem nową i dalej nic rzmontowałem zderzak przewody doprowadzające wodę oki. a mimo tego nie działają bezpiecznik sprawdzony, w między czasie przestała działać zapalniczka i radio nie wyłącza się przy wyłączeniu silnika pomóżcie bo furri dostaję

Dodano: 06 lut 2013 - 18:32

Już wiem co było nie teges. wszystko działa koszt naprawy 250 zł, ała bolało ale elektryk powiedział że to jakaś kostka nad bezpiecznikami wewnątrz auta przytopiła sie.

Tak wiec reasumując jak spryskiwacze nie działaja, zapalniczka też no i radio się nie wyłącza samoczynie po wyłączeniu zapłonu, a wszystko było sprawne to znaczy kostka nad bezpiecznikami nie pamietam jak to sie nazywa.

Powodzenia

• +1 1

hej,

ja ostatnio miałem problem ze spriskiwaczami na przednią szybę i tylną (na reflektory ok), po wymontowaniu pompki i skróceniu gumowej tulei spriskiwacze zaczęły działać na przednią szybę,ale przestały działać na reflektory- czy to tylko bezpiecznik? hmm...tego jeszcze niewiem, jutro sprawdzę go, ale w dalszym ciągu nie działają na tylnią szybę z tego co zauważyłem po odłączeniu przewodów i wpuszczeniu sprężonego powietrza, z tyłu przy klapie nic nie dochodzi, i tu moje pytanie czy gdzieś te przewody się mogły zagiąć i czy ktoś wie którędy one biegną?? i czy tył ma jakiś związek ze spriskiwaczami reflektorów???

dzieki pozdrawiam

• 6 miesięcy temu...

Wystarczy zdemontować zdeżak , zdjąć biały i czarny przewód z rozdzielacza( bez demontażu pompki), następnie zdemontować rozdzielacz płynu i rozmontować go na dwie części( białą i czarną). W środku jest baryłka zakończona z obu stron gumkami, trzeba je skrócić o milimetr z obu stron.Składamy wszystko w odwrotnej kolejności,przed założeniem zdeżaka sprawdzamy działanie spryskiwaczy i już. W moim przypadku czas naprawy to 40 min. robiłem to pierwszy raz.

Wystarczy zdemontować zdeżak

Ale kolega sobie utrudnił pracę. Demontaż pompki to około 10 minut z samochody bez zdejmowania zderzaka. Wystarczy odkręcić wkręty od mocowania nadkola i je delikatnie odgiąć i już mamy pompkę na wierzchu.