karol_w Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Witam Mam problem z moją Megane 1.9 dci z 2003 roku. Zdarza się, że auto przerwie na ułamek sekundy. Niedogodność to pojawia się przy różnych prędkościach i obrotach. Przy przyspieszaniu jest to bardzo gwałtowne przyhamowanie auta. Byłem w serwisie i komputer nie pokazał żadnych błędów. Sprawdzono wtryski i są ok. Wymieniłem filtr paliwa i filtr powietrza. Chwilowe przerwanie nie zdarza się często. Wczoraj na trasie ok. 150 kilometrów zdarzyło się to raz. Mechanik stwierdził, iż jest to problem elektryczny jednak nie potrafił konkretnie zdiagnozować przyczyny. Może mieliście doczynienia z podobnym problemem. Gdzie szukać przyczyny??? Proszę o pomoc Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diwix Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 U mnie były identyczne objawy. Przyczyną były drobne zanieczyszczenia pochodzące od paliwa (tankuje tylko klasy premium i wszystkie filtry wymieniam co 15tys.). Pomogło wyczyszczenie zaworu egr i listwy wysokiego ciśnienia. Objawy ustąpiły i silnik nieco ciszej chodzi. Nasze paliwo niestety nie należy do najlepszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol_w Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Mechaniki sprawdzał układ paliwowy i twierdzi że wszystko jest ok.Ciśnienie jest wzorcowe. Polecił mi aby sprawdzić kontakt wszystkich gniazd w skrzynce przy akumulatorze. Nie wiem czy to może powodować takie objawy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diwix Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Prawdopodobnie może byc uszkodzona wiązka przewodów koło akumulatora, która idzie do sterownika. Ktoś na tym forum miał chyba podobny problem, nie wiem tylko czy chodziło o tą konkretną wiązkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol_w Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Witam Przejrzałem wszystkie wtyczki w skrzynce z bezpiecznikami. Wygląda, że jest ok. Auto było znów podłączone pod komputer pokazał komunikat czujnik obrotów-zwarcie. Mechanik błąd wykasował. Zrobiłem jazdę próbną i auto przerwało. Po ponownym podłączeniu do komputera nie wyszedł żaden błąd. Może coś z tym czujnikiem jest nie tak lub jego podłączeniem. Gdzie mogę szukać tego czujnika??? Jak sprawdzić wtyczkę przy nim?? Mam wrażenie, że jak pada deszcz auto przerywa częściej. Jakie gniazda przy silniku powinienem jeszcze przejrzeć??? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Miałem coś podobnego w mojej 1,9 dci objawy były podobne działo sie tez tak ze zawieszały sie delikatnie obroty wiec myslałem ze to pedał gazu - moze to byc u Cibie ale u mnie o dziwo były to czujniki na pedale hamulca i sprzegła wystarczyła wyjąc wtyczki popsikac troche wd 40 i było ok. Za jakiś cas pojawiło sie ponownie wiec wymieniłem oba i jest ok jprawdz to i daj znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol_w Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Witam Odłączyłem gniazda przy pedałach i spryskałem środkiem do styków elektrycznych. Odłączyłem również wszystkie gniazda przy silniku i spryskałem środkiem. Jest ok, auto przestało przerywać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Ciesze sie ze moegłem pomoc :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol_w Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi