borsi Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Witam. Jestem posiadaczem megane I 1.4 16v 75KM. W moim megane pewnego razu poszedł łącznik elastyczny wydechu. Po 3 tygodniach wkońcu pojechałem na warsztat. PanKazio podniósł na podnośnik i stwierdził że to jest 1,5 godziny roboty. Poszedłem wybrać pieniądze wrocilem po 40 minutach i pan Kaziu akurat ściągał z podnośnika. Stwierdził że trzeba zdejmować całą ławe i że on tego nie zrobi. Chcialem się spytać ludzi znających się na temacie czy tak jest naprawde? bo jezeli tak to jest z tym troche roboty a naprawde denerwuje mnie juz to pierdzenie. Prosze o pomoc znawców tematu a może polecenie jakiegoś warsztatu w szczecinie gdzie robią to za przyzwoitą cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 A co to jest "ława" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykGDA Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zapewne chodzi o sanki pod silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Jeżeli tak, to najlepiej zmienić mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasi525 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Trzeba wyciągnąć cały tłumik i wymienić łącz elastyczne ( jest spawane do rury ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsi Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 czyli trzeba zdemontować tylko tłumik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Konkretnie to trzeba zdemontować odcinek od kolektora wydechowego z katalizatorem. Być może mechanik nie chce (boi się) odkręcić właśnie śrub na kolektorze. Niestety tam są szpilki i czasami wykręcają się zamiast nakrętek, i stąd problem. Żeby naprawić plecionkę to tak czy siak trzeba wyjąć ten odcinek. Zamocować sztywno, tak żeby się nie ruszała, wyciąć uszkodzoną plecionkę i wspawać nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsi Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 to wielkie dzieki:) na nastepny raz bede chociaz wiedzial o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarsztyk Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Mam przepalony łącznik elastyczny wydechu. Czy opłaca sie kupić samemu ten łącznik( jeśli tak to jaka średnica, czy może jest jakiś uniwersalny?), czy wstawić na warsztat i niech dobiorą sami i przyspawają, jak cenowo to wygląda (chodzi o wymianę) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Z tego co pamiętam to ten łącznik elastyczny jest częścią tłumika środkowego. Nowy tłumik środkowy kupisz za 150zł i nie będzie tak szybko rdzewiał w miejscu spawów. Roboty za godzinkę Edytowane 22 Marca 2012 przez marcindj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 jedna strona łącznika jest przykręcana do rury ale drugą musisz przyspawać. Ja w starym też wymieniałem i ważne jest by nie kupować tych najtańszych bo długo nie pożyje. Najlepiej wstawić do warsztatu ale z zastrzeżeniem by nie kupowali łącznika za 50 zł ale z tej wyższej półki około 90 / 120 zł :lol: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Tomek, nie ma sensu, skoro cała środkowa część wydechu z tłumikiem i łącznikiem kosztuje w okolicach 100 zł na allegro? Za łącznik zapłaci 100 zł za robociznę pewnie z 50 zł, a za jakiś czas padnie tłumik. Lepiej kupić cały nowy odcinek, wyjedzie taniej, a sama wymiana nie jest bardzo skomplikowana. Zupełnie inaczej jest w niektórych Scenicach, gdzie łącznik znajduje się na pierwszym odcinku, odcinku z katalizatorem. Ta część wydechu jest najdroższa. Taniej jest dospawać łącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Zupełnie inaczej jest w niektórych Scenicach, gdzie łącznik znajduje się na pierwszym odcinku, odcinku z katalizatorem. Ta część wydechu jest najdroższa. Taniej jest dospawać łącznik. I właśnie tak było u mnie dlatego taka podjąłem decyzję :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarsztyk Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zupełnie inaczej jest w niektórych Scenicach, gdzie łącznik znajduje się na pierwszym odcinku, odcinku z katalizatorem. Ta część wydechu jest najdroższa. Taniej jest dospawać łącznik. No i właśnie tak samo jest u mnie-się okazało... Byłem w sobotę u mechaniora, zamówił tłumik z łączem, ale środkowy czyli http://www.jjcar.pl/images/21.67.jpg no i lipa. Nie mam katalizatora (tak mi powiedzieli na przeglądzie-nie wiem jak to można sprawdzic) została się tylko "bańka" po nim. No i ok, będzie trzeba jednak wspawać, bo ceny części tłumnika z katalizatorem który mnie interesuje kosztują w granicach 500 zł. Więc ponawiam swoje pytania jak poniżej: Czy opłaca sie kupić samemu ten łącznik( jeśli tak to jaka średnica, czy może jest jakiś uniwersalny?), czy wstawić na warsztat i niech dobiorą sami i przyspawają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ja u siebie kupiłem za 50 zł łącznik z nierdzewki, mocowany na obejmy. Kątówką obciąłem z obu stron stary łącznik tak, że zostały proste rury, włożyłem nowy łącznik i zacisnąłem obejmami. Wszystko super wyszło. Trzeba tylko przy kupnie dobrać odpowiednią długość łącznika i nie uciąć rur za krótko w stosunku do nowego łącznika. Średnicy nie podpowiem. U mnie jest fi50, w ph2 nie wiem. Ale wydaje mi się, że tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi