marcinsid88 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Witam.' Kumpel wyciął sobie katalizator i stwierdził że przybyło mu mocy , a napewno lepiej mu nachodzi na obroty. Moje pytanie : Czy Osiągi poprawiłyby się jeżeli wyciął bym katalizator w Renault Megane 1.9 DTI może ktoś ma auto po takim zabiegu i może wypowiedzieć się jak się zachowuje autko ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Ja mam auto z wyciętym katalizatorem od momentu zakupu, jest głośniej, kultura pracy niższa, żadnych rewelacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 A jak sprawa wygląda na przeglądach diagnosta nie widzi ,że katalizatora nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Nie miałem żadnych problemów na przeglądach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwer0 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Mój ojciec ma senika w dieslu i ma wycięty kat. Mocy przybyło niezauważalnie, za to zauważalnie wzrosło zużycie paliwka + 2l/100km. Niby ma wstawiony tłumiczek w to miejsce, ale i tak jest głośniej :/ Problemów na przeglądzie nie było, bo to Polska przecież... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 wzroslo zuzycie paliwka + 2l/100km :shock: Ja u siebie nic takiego nie zauważyłem, wywaliłem wkład, puszka została fabryczna. Auto trochę lepiej wkręca się na obroty, ale nie spodziewajcie się przyrostu rzędu kilku % W dieslu opłaca się wywalić katalizator, natomiast w benzynie już nie za bardzo bo różnica w hałasie jest większa, a poprawy brak. Do tego dochodzą sondy lambda itp. Co do przeglądu, od 2005 roku ani Scenic mamy, ani moja Coupeta nie miały sondy w wydechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwer0 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 W dieslu opłaca się wywalić katalizator No nie powiedziałbym. Tak jak wspomniałem wyżej, zdecydowanie nie opłaca się wykopcić 2litrów paliwka więcej za przyrost mocy porównywalny do 0 :-P Na pewno ewentualny wzrost zużycia paliwa będzie uzależniony od jednostki napędowej. Doświadczalnie wiem, że wolnossące 1.9 z senika bez kata pali zauważalnie więcej, a czy z katem czy bez to i tak jest to muł (ale za to ciężki do zajechania ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Cytat: W dieslu opłaca się wywalić katalizator No nie powiedziałbym. Na pewno bardziej się opłaca wywalić w dieslu niż benzynie. Ja nie zauważyłem wzrostu zużycia paliwa, a już na pewno nie o dwa litry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykGDA Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 jesli mocy za duzo nie daje to po co wycinać kata? Gdy wytniesz katalizator pozostałe tłumiki szybciej się zurzyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsid88 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Dopiero niedawno zauważyłem ,że ja mam wycięty już katalizator ale co do przyrostu mocy to chyba się mylicie :( ojciec ma lagune 1 z silnikiem 1.9 DTI niby 102 KM u mnie 98 KM w tym samym silniku a mój buja się dużo lepiej :( i mój to hatchback i jego hatchback. Tylko fakt faktem przynajmiej o te 0,5 - 1 litr pali więcej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Silniki dTi w Lagunach miały 98 KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi