kozbi77 Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Witam! Mam MEGANE CC 2.0 16V Turbo Mam dylemat co wybrać standardowy filtr powietrza czy firmy K&N? Ma ktoś taki filtr zamontowany? Bardzo proszę o opinie? Chodzi mi o zwykły K&N nie stożek. Szukałem w sieci ale , napotykam sprzeczne informacje. Jedni piszą że więcej samochód pali, więcej brudu dostaje się do silnika. A znów na aukcji czytam że lepiej oczyszcza powietrze i spalanie spada. np. tu : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1008465871 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek1238 Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 To co piszą w aukcji dotyczy silników wolnossących, w silniku turbo nie będzie różnicy...za to odetkanie wydechu daje relatywnie duże przyrosty mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozbi77 Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 misiek1238 Mógłbyś coś rozjaśnić? Co to znaczy odetkanie wydechu ;) nie jestem zbytnio oblatany w temacie. To mój pierwszy samochód z TURBO. Co musiał bym zrobiś żeby uzyskać więcej mocy. Czyli że nie ma sensu zakładać takiego filtra K&N? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek1238 Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 kozbi77, najtańszy przyrost mocy w silniku turbo to chip. wejdź na jakąś stronę firmy zajmującej się chiptuning'iem i sprawdź przyrosty/ceny. Odetkanie wydechu rozumiem jako ułatwienia wylotu spalin, nie znam za bardzo, jednak poprawienie wydechu w turbo pozwala na większe przyrosty po zmianie programu niż na seryjnym wydechu. Nie wiem kto się zajmuje poprawianiem silników turbo w renault, może ktoś na forum przerabiał temat i pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozbi77 Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Chipem zajmę sie może później. Teraz kwestia tego filtra jak w temacie , co kupić bo muszę wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek1238 Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Jeśli nie szkoda Ci pieniędzy i sportowa wkładka poprawi Ci w jakiś sposób humor to kup, najważniejsze abyś Ty był zadowolony. Co do jakości filtrowanego powietrza, K&N będzie na pewno równie skuteczny jak filtr oryginalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozbi77 Opublikowano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Czyli że co? Nie ma sensu... rozumiem pakować pieniędzy w taki filtr? Ma ktoś filtr K&N ? Może by coś powiedział o nim? Dzięki z góry....! W regulaminie forum jasno określono zasady pisowni postów ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 To w takim razie jaką markę polecacie filtrów K&N tylko dlatego że są wieczne. Ja jeździłem na PZL Sędziszów i Filtronie i jakoś nic ciekawego ani wykonanie ani materiały, myślałem na pureflexem lub Knechtem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 tylko dlatego że są wieczne Nie ma czegoś takiego. Prędzej czy później wszystkie się zapychają ;) Zwłaszcza w warunkach PL gdzie tyle syfu na drodze. Zasady wymiany (co ile i jaki) filtrów jasno zostały określone w instrukcji Jak tego się trzymasz to wystarczy. Ja śmigam na pureflex-ach i nie miałem problemów jak do tej pory. Kiedyś od znajomego mechanika słyszałem, że w filtronie wyszła krótka seria ze złego materiału i prawie nie przepuszczała - oczywiście szybko wycofali wadliwą partię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi