pasek Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Poruszać kołem a druga osoba niech złapie za dany element, lub jechać na szarpaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qg Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 wyczuwam luz ruszając kołem' date=' trzymając je w poziomie dwiema rękami?[/quote']Sprawdź jeszcze na podniesionym kole, ale będzie to raczej drążek lub jego końcówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 za dychę sprawdza Ci luzy na SKP. Nie chodzi tu o pójście na łatwiznę, ale jak znajdziesz więcej luzów to możesz je od razu zniwelować nie rozkręcając auta po raz drugi. Co więcej, może być kilka zużytych elementów na raz, luzy moga się nakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qg Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 jak znajdziesz więcej luzów to możesz je od razu zniwelować Zniwelować? Jak?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Wymieniając elementy które będą miały za duże luzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qg Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Jak to "za duże luzy"? Sworznie, drążki i ich końcówki nie mają prawa mieć żadnego luzu, natomiast tuleje wahacza wymienia się gdy są rozerwane, bo muszą mieć luz roboczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Zniwelować poprzez wymianę zużytych elementów na nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Przy tym taśmowym odpowiadaniu i zabawie w archeologa coś chyba nie tak ze zrozumieniem. Przeczytaj chociaż temat. PS Nie prościej było napisać PW do któregoś z modów z prośbą o zamieszczenie ogłoszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qg Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Przeczytałem temat i widziałem, że autor znalazł rozwiązanie, a odnosiłem się do pytania zadanego przez kolegę, który podłączył się do tematu ze swoim pytaniem. Meganecoupe02, tak dla ścisłości, to wymiana wymiana zużytych elementów na nowe powoduje wyeliminowanie luzów, a nie zniwelowanie. Czepiłem się tylko tego słowa "zniwelować", bo mogłoby ono komuś zasugerować, że można w jakiś cudowny sposób zmniejszyć luz np. na końcówce drążka kierowniczego przez dokręcenie czegoś, co nijak ma się do rzeczywistości. No off Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 ;) Ja zrozumiałem dokładnie to o co chodziło meganecoupe02, no ale cóż, jak się nagle po 4-ch latach wpada na forum i usiłuje "nadrobić" stracony czas to tak to właśnie wygląda ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Dziękuję koledzy za rozważania nad problemem. Zlokalizowałem, że luzy są na końcówce drążka kierowniczego. Teraz kolejne pytanie. Chcę wymienić tylko ten jeden (z uwagi na oszczedności). Czy wszystkie drążki (wszystkich producentów) są identyczne (mają te same wymiary)? Czym kierować się przy wyborze (nie ceną)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qg Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Końcówki różnią się oczywiście w wersji na lewą i prawą stronę, ale dodatkowo dochodzi różnica między producentami przekładni (TRW i SMI) i były tam wykorzystywane inne końcówki i drążki. Różnica polega na tym, że w końcówce jednego producenta końcówka jest kontrowana dodatkową nakrętką na drążku, a u drugiego producenta końcówka jest kontrowana dodatkową śrubą, która jest wkręcona prostopadle względem osi drążka. Rzuć okiem co masz u siebie dla pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 (edytowane) Witam ponownie. To jednak nie końcówka drążka kierowniczego a sworzeń wahacza. Odrzałowałem te 20zł i pojechałem na stację kontroli. Teraz mam pewność. Dodano: 05 maj 2013 - 19:29 Witam ponownie. Sworzeń wahacza wymieniłem, zniknęły stuki ale ten luz, o którym pisałem na początku tematu nadal jest. Trzymając koło w poziomie i szarpiąc nim na boki wyczuwam nadal lekki luz. Teraz moje podejrzenie pada na końcówki drążków kierowniczych. Jak ocenić, że to właśnie te element mają luzy? Edytowane 30 Listopada 2012 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biniubak Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Jeżeli luz jest poziomy (lewo prawo)to musi byc problem z końcowką lub całym drążkiem kierowniczym, ewentualnie przekładnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 No teraz to już jestem pewien, że to końcówka drążka kierowniczego. Sprawdziłem to szarpiąc kołem siedząc w kanale. Teraz moje pytanie. Czy ten luz na drążku powoduje lekkie (ale ciągłe) drgania kierownicy podczas jazdy? Czy jazda z tą usterką (luzem na drążku) jest dopuszczalna jeszcze przez jakiś czas? Za podpowiedzi z gory dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi