NeXuS Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Pojawił się Fluence z benzyną 2.0 - jeśli ktoś zastanawia się nad 1.6, a może dołożyć te 5K niech się zastanowi (ja bym się nie zastanawiał), moim zdaniem warto bo i większy komfort w przyspieszaniu i przede wszystkim 6 biegów = ciszej na wyższych prędkościach. Z 1.6 daje się żyć w mieście, ale na trasę w tym samochodzie jest zbyt mułowaty i głośny powyżej 120km/h. Dane wg strony Renault: moc 140 KM 0-100km/h - 9,9 sek. Vmax - 200 km/h Spalanie poza miastem - 6,1 miasto - 10,9 mieszany - 7,9 Na stronie Renault silnik 1.6 opisują teraz jako EURO 5 a chyba było EURO 4 - czyżby zmodyfikowana wersja? czy pomyłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kspm Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 witam wszystkich co myślicie o tym aby założyć gaz do fluenca? mój ojciec ma od niedawna model 1,6, przejechał niecałe 5tys km ja mu doradzam aby założył mam bardzo dobre doświadczenia z gazem w mojej megi zrobiłem prawie 100 tys na gazie i wszystko działa jak powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sergionex Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Wczoraj na autostradzie z Gdańska rozwinąłem prędkość 195km wedle wskazań GPS - na liczniku było 200 - producent podaje max na 185. 170 na tempomacie jechałem prawie całą autostradę - fajnie się jechało ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sei08 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Nie chwal się takimi prędkościami tutaj. :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 sei08, racja...i tak nikt nie uwierzy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimrod32 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Nexus, To co piszesz to dla mnie nowość. Zawsze byłem zdania, że mocniejszy silnik jest potrzebny do częstego ruszania, przyśpieszania - czyli jazda w mieście. Na trasie i tak jeździ się mniej więcej z podobną prędkością, poza wyprzedzaniem. A różnica w prędkości maksymalnej (20-30 km/h przy różnych silnikach) i tak nie ma większego znaczenia przy porównaniach, bo i tak bardzo rzadko jeździ się z maksymalną prędkością po naszych drogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeXuS Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 No dla mnie jest odwrotnie, po co Ci w Warszawie moc? Żeby wystartować ze świateł i czekać na następnych aż wszyscy Cię spokojnie dogonią? Żeby pas zmienić to mocy wystarczy. A na trasie właśnie przy wyprzedzaniu moc jest potrzebna, wyprzedza się bezpieczniej bo szybciej osiągniesz wymaganą prędkość i szybciej zakończysz wyprzedzanie. Ale nawet nie tyle o moc mi chodzi ale o obroty - 6-ty bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenel Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Jeżeli chodzi o obroty, to zgadzam się z Nexusem - 6-ty bieg jest w trasie zbawieniem. 130 km/h to jest prędkość akceptowalna dla 1.6 (ze względu na hałas silnika przy 3,5 k rpm). Do jazdy po mieście 1.6 w zupełności wystarcza, zwłaszcza jak się jedzie samemu, to miło pomyka. W trasie też daję radę, trzeba czasem tylko dać więcej niż 3,5k rpm, co objawia się już hałasem w kabinie. Mój samochód 90% czasu spędza w mieście, więc specjalnie nie narzekam. Jak ktoś więcej jeździ "po trasie", to tylko 2.0 Ja nie oczekuję od samochodu za 60k by był wyciszony jak passat czy laguna za 20-30k więcej (porównywalne wyposażenie). W końcu o to chodzi, by klient z czasem "dojrzał" do wyższego modelu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaco.pl Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Panowie (a może i Panie) mam pytanko co do spalania. Odnotowuję w mieście ponad 11 (Warszawa, klima) dochodzi czasem do 11,5. Trasa miasto wychodzi mi 9,2.. trochę to dużo.. mój poprzedni (Megane 1.6 kombi) robił o dwa litry mniej. Czytam, że macie spalanie po 6, z groszami.. i trochę jestem w szoku. Dobijam już do 4 tysięcy. Nie odnotowałem póki co żadnych usterek, skrzypień, pukań.. Za to zaczyna mnie poważnie wkurzać cięgno od regulacji siedzenia (to pod siedzeniem).. PS - byłem w salonie dowiedzieć się ile kosztuje domontowanie czujników parkowania na przód... no i.. nie ma takie możliwości.. nie da się domontować czujników tak by współgrały z systemem.. dziwne! Pozdrawiam i życzę taniej benzyny. SZaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aveo Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 w mieście ponad 11 (Warszawa, klima) dochodzi czasem do 11,5. W takich samych warunkach mój obecnie spala max.9,5. Dobijam już do 4 tysięcy. Ja też. póki co żadnych skrzypień, pukań. W moim na razie tez cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 za jest wiele... pewnie wystawie się na zlinczowanie ale to moja subiektywna ocena... przeciw jeden - i to moja subiektywna ocena - po spotkaniu kilku sztuk na drogach - nie podoba mi się to auto i się cieszę że go nie kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenel Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Na szczęście nikt nikogo nie zmusza do posiadania jedynie słusznego modelu. Każdy wybiera co mu bardziej odpowiada 8-) Ja sam mało co nie kupiłem kombi. Z zewnątrz jest ładniejsze od Fluence, ale za to środek ma od niego brzydszy (ponura szarość). A że głównie samochód ogląda się od środka, to nie muszę chyba dalej wyjaśniać, skąd taki a nie inny wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bowie Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Megane grandtour w wersji privilege, czyli w wersji takiej jak Twoje fluence, jest dostępne także w tonacji beżowej. W tej wersji kolorystycznej auto wygląda naprawdę szałowo (i z zewnątrz i wewnątrz). Inna sprawa, to czy do auta rodzinnego warto brać jasne wnętrze. Ja nie wziąłem z czysto praktycznych powodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sergionex Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Panowie (a może i Panie) mam pytanko co do spalania. Odnotowuję w mieście ponad 11 (Warszawa, klima) dochodzi czasem do 11,5. Trasa miasto wychodzi mi 9,2.. trochę to dużo.. U mnie jest podobnie, ale winą obarczam swój styl jazdy oraz stanie w korkach. Gdy jeżdżę z żoną i dzieckiem (zgodnie z przepisami, za miastem max 100km/h) spalanie mam 6-6,5. Rekord to 5,6 ale testowy docinek około 50km jechałem 70km/h bo był duży ruch na "jedynce" i szybciej się nie dało w kawalkadzie TIRów. Mieszany wychodzi ostatnio 8,8l. BTW jestem wściekły że za 5k więcej jest silnik 2.0 - co za pech :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenel Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Megane grandtour w wersji privilege, czyli w wersji takiej jak Twoje fluence, jest dostępne także w tonacji beżowej. Za to różnica w cenie dla tej wersji między Megane Grandtour a Fluence jest znaczna. Stąd wybór Fluence. Jakbym miał te 70k do wydania, to bym celował w demonstracyjną Lagunę III Privilege z 2.0 benzyną (widziałem takie okazje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi