megusia Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Witam Mam problem z klamką zewnętrzną w drzwiach kierowcy. Od pewnego czasu nie mogę jej w ogóle pociągnąć.. jakby się zapiekła.. na początku jak się mocniej pociągnęło to dało radę ją "odciągnąć" od drzwi i otworzyć drzwi, ale klamka nie wskakiwała spowrotem na miejsce i trzeba było ją "dobić" do drzwi.. a teraz ani drgnie.. Wewnętrzna otwiera się bez problemu. Co może być tego przyczyną? Czy konieczne jest rozbieranie tapicerki od środka? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oper601 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 megusia, taki objaw to oznaka, że jej czas dobiega końca. Ja swego czasu miałem rozebraną klamke, przeczyszczoną, złożoną i działa ale to zabieg typu leczenie pryszcza pudrem. Pomaga ale mineło 8 miesięcy i znów mi się zacina. Z tego co się orientuję to nie ma potrzeby rozbierania tapicerki ale nie jestem pewien, bo sam tego nie robiłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megusia Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Dzięki za odpowiedź;) Nasmarowana została wd-40 i póki co pomogło. Zobaczymy na jak długo.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Aby wyjąć klamkę nie trzeba wyjąć tapicerki wyciąga się ją od strony "rantu" drzwi. WD 40 nie za dużo wytrzyma gęsty smar do plastiku byłby idealny. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bm639 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 cytowaniemożesz jakoś łopatologicznie opisać jak wyjąć klamkę kierowcy, bo jak czytałem w manualu, to tam napisano, żeby użyć jakiegoś narzędzia zrobionego we własnym zakresie do wyjęcia bębenka zamka ... Nie cytujemy całego posta, jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP-LPC Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Wystarczy twardy, sztywny drut zagięty na końcu, tak aby można było przez otwór w drzwiach go włożyć, zahaczyć za mocowanie klamki i je odciągnąć i klamka wychodzi. Trzeba w bocznej części drzwi powyżej zamka wyjąć plastikową zaślepkę i przez ten otwór pokombinować. Wyjmuje się to bez problemu. Też miałem problem z klamką, ale u mnie smarowanie wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bm639 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Dzięki, poczytałem jeszcze raz w serwisówce, ale tym razem chyba w innej albo dokładniej i faktycznie zagiętym drutem pociągnąłem ten kawałek blachy widoczny w otworze po wyjęciu zaślepki gumowej. Dużo poszło WD 40, ale klamka działa ... ciekawe jak długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezu Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Miałem podobny problem w mojej starej Reni z tym ,że ciągnąłem klamkę a nie mołem otworzyć drzwi.Szarpnie nic nie da więc ściągnęliśmy z kolegą tapicerkę. Klamka połączona jest takim długim drutem bezpośrednio z zamkiem. Drut wchodzi w zapadkę klamki (mały otworek) który zablokowany jest małym badziewnym plastkikiem, ktory w moim przypaku był tylko lekko pęknięty i owy drut w nim się ślizgał .Wyciągnęliśmy ten mały kwałek plastiku ,skleiliśmy ,poskładaliśmy wszystko do kupy i wszystko chodziło jak trzeba. Dostęp do tej części jest tragiczny ale kilka browarów ,wolne popołudnie i można to zrobić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 bm639, psikanie WD40 to rozwiązanie na krótką metę. Lepiej czymś stałym posmarować bo dłużej zostanie na miejscu bezu, Fajnie, że ściągnąłeś tapicerkę przy zamkniętych drzwiach, tylko temat jest o m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
detomasso Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Od kilku dni w mojej Megi mam ten sam problem - ciężko chodząca klamka. Bardzo cieszy mnie podane przez Was rozwiązanie (proste - z drutem). Jutro pokombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedros Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Dzięki za odpowiedźNasmarowana została wd-40 i póki co pomogło. Zobaczymy na jak długo.. Pozdrawiam Na krótko. WD-40 to nie jest środek smarujący tylko wypierający wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 A co jeśli ja mam np problem taki : że jak auto jest zamknięte to chodzi lekutko jak powinna dopiero jak otwarte ciężko jak by stawia opór? Co może być tego przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiedius Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Witam Powracam z tematem gdyż sam walczę z klamka,rozebrałem boczek przeciwciałem bębenek teraz klamka odbija ale chyba coś źle złożyłem bo teraz nie mogę otworzyć drzwi z zewnątrz tylko ze środka.Mam prośbę jak założyć linkę do tego bębenka ,jak sobie z tym poradziliście a najlepiej poproszę fotkę z prawidłowym założeniem bo to chyba links odpowiada za otwieranie drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Co do klamki to żeby swobodnie się domykała zrób to co tutaj. Jak ja zakładałem na bębenek, jest tam też w którymś poście napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi