[email protected] Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Jak w temacie, niepokoii mnie klekotanie, coś jak zawory, metaliczne dźwieki przy tych obrotach. Po przejściu wyżej spokój albo porostu są już zagłuszane. Konsultowałem z mechanikami, mówią że coś faktycznie klekocze ale skoro nie ma negatywnych skutków (osiągi, spalanie, kopcenie) to nie ma co głowy sobie zawracać. W Renault proponują że na upartego mogą czegoś poszukać ale nie daja gwarancji efektu, bo tak naprawde nie wiedzą co to jest. Może jakiś element wibruje, może inne licho... Czytałem dużo o problemie z panewkami i tak zaczynam mysleć czy to nie to ale ponoć jak panewka sie przekręci to motor staje i tyle. Na Clipie wszystkie parametry w ok, zero błędów, paliwo leje tyko na Shelu i Statoil. Auto ma najechane 160 tys km, serwisowane itp. Teraz już nie wiem czy miało tak od poczatku jak kupiłem rok temu tylko tego nie słyszałem czy coś sie może nasiliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelp2008 Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 [email protected], czy słyszysz to tylko na luzie, czy też podczas jazdy gdy silnik jest obciążony? Kiedy i czy już wymieniałeś rozrząd? Pomijając temat panewek ;-) u mnie podobny dźwięk wydawała rolka napinacza paska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 1 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Na luzie i podczas jazdy, a nawet pod obciążeniem wydaje mi sie on bardziej intensywny a juz szczególnie jak chodzi klimatyzacja (dodatkowe obciążenie). Rozrządu nie wymieniałem, kupiłem z przebiegiem 138 tys a wg. naklejki pod maską był wymieniany przy 130 tys.. Dałeś mi ciekawe spstrzeżenie, mianowicie jak przyłoże blisko ucho do chodzącego silnika to słysze coś jak szuranie, delkatne tarcie z okolic głowicy gdzie przychodzi koło zebate wałka rzrządu. A wracajac do dźwieku z tematu to najkrócej to porównując jak terkot starego diesla:) Tyle że tylko w zakresie ~200 obr/min:) Jakie miałeś koszty wymiany rozrządu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelp2008 Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 szczególnie jak chodzi klimatyzacja (dodatkowe obciążenie) może to z paska akcesoriów? Jakie miałeś koszty wymiany rozrządu? qrcze, nie pamiętam, robiłem wtedy jeszcze jakieś duperele . Gdzieś jest na forum ale gdzie? ;-) . Reasumując, trzeba by posłuchać dokładnie, może to któraś z rolek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 2 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Ponoc przy wymianie rozrządu wymienia się też obligatoryjnie pompę wody, prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelp2008 Napisano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts