meganecoupe02 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Witam, jak w temacie, krótka instrukcja wymiany rolek i paska akcesoriów przy silniku F4R. Narzędzia: -klucz 13 nasadkowa -krótka przedłużka -klucz "tryczka" -klucz 13 oczkowy gięty - jak na zdjęciu (ważne) lub fajkowy 1. Widok przed wymianą. Widzimy zużytą rolkę i już wysłużony pasek, który zeskoczył z koła pasowego pompy wspomagania o jeden rowek. 2. Widok z bliska. Na czerwono zaznaczone dwie śruby napinacza, które musimy odkręcić. Odkręcamy przy użyciu nasadki.Uwaga, przy odkręcaniu uważamy, bo rolka w którymś momencie odskoczy (po zwolnieniu paska). 3. Wyjmujemy napinacz z rolką: 4. Wkręcamy napinacz w imadło, odkręcamy śrubkę, zdejmujemy starą, zakładamy nową rolkę. Teraz napinacz czeka na montaż. Ja swój wyczyściłem benzyną ekstrakcyjna bo po 10 latach trochę się zakurzył. 5. Odkręcamy drugą rolkę. Na szczęście nie trzeba jej wyjmować z auta, można odkręcić "na miejscu". Nie ma tu żadnej filozofii, każdy sobie poradzi ;) 6. Zdejmujemy stary pasek, sprawdzamy czy nowy jest zbliżony wymiarami do starego. Przykręcamy napinacz, a raczej lekko łapiemy tylko śruby, żeby napinacz miał dość dużo luzu.. Zakładanie paska zaczynamy od dołu silnika. Przyda się tu pomoc drugiej osoby, samemu można to zrobić, ale jest trudniej. Teraz gwóźdź programu, założenie paska na napinacz. Niestety nie mam zdjęcia jak to wyglądało bo mi rąk do aparatu zabrakło ;) Opisze najlepiej jak potrafię: Układamy pasek mniej więcej tak, jak powinien być prawidłowo założony. Teraz bierzemy fajkowy klucz 13 (ten ważny) i zakładamy na śrubę, która trzyma rolkę na napinaczu: Śrubę staramy się złapać kluczem jak najbardziej w poziomie. Teraz próbujemy dokręcić tą śrubę, dzięki temu napinacz zrobi miejsce (złoży się) dla paska, który w międzyczasie trzeba założyć. Jak pasek będzie już na swoim miejscu dokręcamy śruby mocujące napinacz z pkt. 2. Żeby sprawdzić czy pasek się dobrze ułożył, wrzucamy 5 bieg i pchamy auto do przodu lub tyłu. Dzięki temu pasek się ułoży w odpowiednich rowkach. Jak widzimy, że wszystko się ułożyło, możemy odpalić auto. To wszystko ;) Teraz części: Rolki są dwie, identyczne, oznaczenia z pudełka: RP 01 Łożysko 6203 C3 firmy SKF Wymiary rolki: ø60 x 24,5mm Pasek: Optibelt 5PK 1750 Teraz kilka zdjęć zrobionych przy okazji: Napinacz Napinacz bez rolki: Zużyte rolki: Porównanie grubości bieżni rolki starej i nowej: Wg katalogów w sklepie pasek akcesoriów jest taki sam w silniku F5R, jest tez szansa, że wymiana jest bardzo zbliżona do opisanej wyżej. Tradycyjnie czekam na uwagi i komentarze, będę starał się poprawić opis i odpowiedzieć na pytania. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Dokładnie tak samo wymienia się pasek w silnikach K7M 1,4/16V i K4M 1,6/16V. Powiem tylko, że mnie nie udało się zdjąć paska bez demontażu koła i nadkola. Ale niestety w powyższy opis wkradł się błąd, który muszę skorygować. Stosując pasek Optibelt 5PK 1750, czyli 5-ciorowkowy. należny go założyć w taki sposób aby rowek na kółkach, od strony silnika pozostawić wolny. Niestety Marcinie popełniłeś błąd, sadząc, że pasek przeskoczył na pompie wspomagania. Tak ma być! Pisze o tym w serwisówkach. Czemu tak jest nie mam pojęcia. Zresztą ja założyłem pasek o oznaczeniu 6PK 1750, czyli 6-ciorowkowy. :-> Poza tym w przypadku konieczności wymiany rolek osprzętu tak jak kolega napisał powyżej, można je spokojnie samodzielnie wymienić, a napinacza nie trzeba wyciągać, da się wymienić rolkę. Robi się tak samo, czyli odkręca śrubę. Nic to zdjęcie paska, wykręcenie rolek, założyć go spowrotem to jest sztuka ;-) PS Daj te fotki większe, bo nic nie widząc. W pracy nie mam dostępu do serwerów hostingowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Niestety Marcinie popełniłeś błąd, sadząc, że pasek przeskoczył na pompie wspomagania. P_r_z_e_m_o, po powiększeniu zdjęcia widać, że pasek spadł z koła wspomagania. Od strony silnika były 2 wolne rowki, a pasek już kręcił się na zewnętrznym rancie koła, a nawet za nim. Mimo wszystko zostawię tak jak jest i będę obserwował, a zostawię dlatego, że pasek idzie blisko krawędzi rolki na napinaczu i nie chcę, żeby ta rolka się wyrobiła jak ta stara, gdzie połowa rolki była zużyta, a połowa nowa. Jak na razie wszystko jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Możesz to przerobić na pdf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 kocuper, Przerobi jak wszytko dogra na 100 % i będzie TIP TOP ;) Teraz zapodał coby dopisywać jak ktoś ma jakieś uwagi i spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 kocuper, będzie pdf, ale zawsze lepiej poczekać i dopisać cenne uwagi i komentarze, żeby mieć wszystko pod ręką przed zabraniem się do pracy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 meganecoupe02, rzeczywiście na tych zdjęciach co mi przysłałeś widać, że pasek wystaje z rolki prowadzącej. Jeszcze co zauważyłem u mnie, czyli na silniku K4M7, zamieniony jest alternator z pompą wspomagania. Jednak zdejmowanie/zakładanie paska i wymiany rolek jest identyczna. Z tym, że ja kupiłem rolki firmy DEXWAL, dokładnie, takie Kosztowały w zeszłym roku całe 40 zł/szt. Oglądałem w sklepie inne rolki w cenach praktycznie od 3 do 4 razy wyższych. Jakiejś większej różnicy nie było widać. Mnie też nic się z nimi nie dzieje, ostatnio je nawet oglądałem. :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Ja za swoje rolki zapłaciłem ok 49zł/sztuka. Takie polecili mi w sklepie, w którym byle czego nie sprzedają, a nawet jak sprzedają to o tym ostrzegają ;) Koszt paska to 38zł, ponoć też dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Ok. Muszę u siebie wymienić rolkę napinacza, może mi ktoś poda wymiary tej rolki. Silnik K4M812. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 kocuper, Obawiam się, że w Twoim przypadku trzeba wymienić napinacz. rolka Średnica zewnętrzna [mm]: 65 Szerokość [mm]: 26 Napinacz Wszystko zależy czy rolka jest przykręcona, czy na zatoczonej ośce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 To jest napinacz od wersji bez klimy. Dzięki za wymiary, już wiem co kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Jak z klimą to będzie taki Grubość [mm]: 26 Średnica zewnętrzna [mm]: 65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Po wyglądzie napinacza widać że wymiana będzie bardzo zbliżona do tej z pierwszego postu, tylko składanie napinacza jest za pomocą tego wypustu w kształcie nakrętki. kocuper, możesz zrobić kilka fotek dla potomnych ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakk Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Witam. Mnie również czeka wymiana napinacza (mechanik stwierdził, że rolka jest lekko skrzywiona). W związku z tym mam klika pytań: 1. Czy wystarczy wymienić samą rolkę (ok. 140 - 180 zł), czy raczej cały zestaw napinacza (ok. 350 zł)? 2. Jakiej firmy proponujecie, np. Febi Bilstein? 3. Czy przyczyną awarii napinacza może być zatarte sprzęgięłko alternatora? Ponadto miesiąc temu wymieniłem pasek klinowy, a już na jego obrzeżach można zauważyć lekkie obtarcia. Według ASO właściwym paskiem jest 5PK, a inni mechanicy twierdzą, że powinien być 6 PK. Proszę, podpowiedzcie coś, bo każdy z mechaników ma inny pomysł i najchętniej wymieniłby pół auta. Dane auta: Scenic 1.6 16V, wersja z klimą, 2001 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Ad1) tak AD2) przeczytaj uważnie temat, jeszcze raz AD3) możliwe AD4) ja mam 6-ciorowkowy i nic mu się nie dzieje, Twoje problemy mogą być związane z rolką alternatora lub samym alternatorem oraz z tą "krzywą" rolką na napinaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi