breko1989 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 witam posiadam megane 2 miałem uszkodzoną turbinę która wysala olej z silnika i niestety silnik zatarty. Powstały dość spore rysy na cylindrach. więc koszty naprawy są dość wysokie mechanik doradza kupić drugi silnik albo kompletny blok ale ceny silnika o numerze f9a są dość wysokie więc czy można zamontować inny silnik na przykład f9q?? ewentualnie sam dół? co radzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 A ten temat czytałeś: http://megane.com.pl/megane-ii-phi-zatarci...ight=silnik+f9q ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cendra Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Czy można się dowiedzieć po nr VIN jaki jest dokładnie silnik zamontowany w Scenicu II, chodzi o zatarty motor 1.9 dCi ;) szukam drugiego na wymianę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Cendra, w serwisie powinni pomóc, mają dostęp do dokładnej bazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
breko1989 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Tak czytałem ten temat ale nadal nie wiem czy mogę wstawić silnik o numerze f9q zamiast aktualnego f9a lub wymienić kompletny blok. Jeśli chodzi o remont to niema mowy mechanik wyciągną tłoki i rysy na cylindrach są tak spore że tego teoretycznie nie da się naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cendra Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Też jestem ciekawe na jaki motor można zamienić F9Q 812, bo ciężko je znaleźć, chcę zmienić sam silnik, osprzęt zostawić z obecnego... U mnie pękł korbowód i uszkodził blok plus panewka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
breko1989 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 A czy w ogóle wie ktoś czym się różnią bloki silników o oznaczeniu "f9a" od "f9q" [ Dodano: 2010-08-24, 14:38 ] witam wymieniłem kompletny blok który jest oznaczony f9k głowica została z mojego silnika f9a. wszystko pasuje po za 2 małymi różnicami to znaczy koło pasowe na wale jest troszkę inne wiec założyłem od mojego silnika i brak jednego gniazda na śrubę trzymającą pompę paliwa ale to niema zbytnio znaczenia wszystko po za tym pasuje i działa pozdrawiam i zamykam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel23621 Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Zgadzam sie! Dzisiaj chłopak przyjechał, po silnik "F9K" z silnikiem o oznaczeniu na bloku "F9" kody z przodu silnika były nie czytelne! nawet nie wiedział co ma i co ma kupić! Po porównaniu bloków, róznic było kilka, ale gówna była w mocowaniu pompy wtryskowej! Inna łapa, i mniejsze kolo! Zrobiliśmy tak zostawił mi swój układ paliwowy, tzn. pompe,wtryski,mocowanie. A ja mu dałem silnik z moją pompą (z wiekszym kolem) moją lape mocująca pompe (w jego silniku mocowana do bloku w moim do głowicy) i wtryski (aby był komplet z pompą). Po co cytujesz prawie całego posta? Sprawdzaj co piszesz bo czasami mogą wyjść takie kwiatki jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matik Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 gdzie znajdę oznaczenie swojego silnika? wczoraj szlag trafił moj silnik 1,9dciMegII 2004; panewka zniszczyła wal sprawdzę i spróbuje zregenerowac- zeszlifowac jak sie da a jak nie czeka mnie wymiana dołu silnika gdzie kupic , żeby nie przepłacic i nie dostać złomu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 oznaczenie silnika powinieneś znaleźć na plastikowej obudowie rozrządu. Panewki to niestety specjalność silników dci :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 gdzie znajdę oznaczenie swojego silnika? Zajrzyj do książki ( Instrukcja użytkowania czy jakoś tak ) Ta grubsza na którejś z stron jest opis na jakim silniku gdzie są jego oznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reloader Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 witan orientuje się może ktoś czy da rade wymienić bez większych problemów silnik 1.9dti na silnik 1.9dci rok ten sam 99. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Robota prawie taka sama jak przy wymianie z benzyny na dCi, aczkolwiek skrzynia może zostać. Te silniki znacznie się do siebie różnią i będzie to dość skomplikowana operacja. Nie ma sensu wymieniać silnika, który jest bardziej przyjazny i tańszy w eksploatacji na bardziej skomplikowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reloader Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 no tylko że ten który jest już raczej nie ma sensu w niego wkładać pieniędzy i go naprawiać a jeśli bym wymieniał silnik to i skrzynie też bym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Jeżeli silnik nie nadaje się do reanimacji, to pytanie co w nim padło ? Bo często jest tak, że naprawiony może być lepszy niż "nowy" używany. Lepiej poszukaj silnika dTi, bo przekładanie na dCi nie jest łatwe. Silnik dTi był stosowany w: Megane, Scenic, Laguna, Clio, Espace i Master. Osprzęt możesz przełożyć od swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi