Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Gasnie podczas jazdy przy niskich obrotach


Recommended Posts

Witam.

Mimo, iz jestem nowy na forum to juz sie naczytalem na ten temat i naprawde nie moge znalezc odpowiedniego tematu, ktory dotyczylby mnie. Prosze wiec o pomoc.

 

Posiadam Renault Megane II rok 2003, silnik 1.9 dCi, 120 KM.

 

Auto sprowadzone z Francji, troche mialem z nim do roboty. Na dzien dobry wymienilem rozrzad, wszystkie oleje oraz filtry. Do tego musialem wymienic skrzynie biegow, bo ta zepsula sie 2 tygodnie po zakupie.

 

Ciagle jednak mam problem z gaszeniem sie auta. Kiedy jade np. w miescie i robie redukcje z 4 biegu na luz, to on mi gasnie. Ciezko jest mi to opisac, ale tak jakby po prostu nie dal rady utrzymac obrotow jak te spadaja do normalnego poziomu i wtedy po prostu gasnie. Wtedy musze odpalac auto ponownie (system hand's free) i zawsze odpala dopiero za 3-4 razem, nigdy wczesniej.

 

Do tego, jak autko jest odpalone to silnik pracuje mi nierowno. Czego to moze byc wina? Delikatnie slychac jak obroty delikatnie 'spadaja' i potem wracaja na swoje standardowe poziomy. Czego to moze byc wina oraz jakie sa ewentualne koszty wymiany takich rzeczy? Prosze bardzo o pomoc i wyrozumialosc dla nowego uzytkownika : ) pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,posiadam Renault Megane 2003 1.4 16 v i mam prawie ten sam problem auto na luzie czuje że chodzi nie równo spada z obrotów,a przy ruszani i podczas jazdy strasznie go muli i nagle coś puszcza i jest w miare ok.

Dowiedziałem się że to mogą być swiece , chciałem to sprawdzić sam czy czasami rzeczywiście jakaś nie poszła ale nie wiem gdzie są świece ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

majster09, sprawdź przepływomierz na początek. Pomógłby tu komputer, ale jak to się nie działo przed wymianą rozrządu to jest prawdopodobieństwo że jest źle ustawiony. Filtr powietrza też należy sprawdzić, na chwilę uruchom bez filtra, albo zamień z innym.

Auto ma moc czy jest słabe?

 

coockney, masz benzynę, więc trochę inaczej będzie u Ciebie. Świece masz pod cewkami :-) Dojście od góry silnika.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

meganecoupe02 - dzieki za odpowiedz.

Moje megane przed rozrzadem mialo tak samo, poza tym filtry sa wszystkie wymienione. Byl juz podlaczany do komputera, ale nic wielkiego on nie wykazal. W pewnym momencie jazdy nagle zapala sie 'service' a w tym samym czasie na tarczy obrotomierza jakas inna kontrolka - jakby pomaranczowy pasazer czy cos takiego ... i po chwili gasnie i tyle. Ogolnie auto ma moc, ale wlasnie przy schodzeniu na niskie biegi jest tak a nie inaczej, ze czasami po prostu gasnie podczas jazdy. Czasami tez ciezko np. ruszyc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj o tym przepływomierzu, zaworze EGR. Te dwie rzeczy najczęściej robią problemy i najlepiej od nich zacząć. Przepływomierz możesz odłączyć i sprawdzić jak się auto zachowuje bez niego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za pomoc, bede to sprawdzal. Natomiast jesli ktos mial jeszcze podobny problem i wie co ewentualnie moze byc jeszcze przyczyna problemu to czekam na pomoc. pozdro!

 

[ Dodano: 2010-06-28, 13:39 ]

Mam jeszcze pytanie, moze odpowiesz? Kolega mi powiedzial zeby napisac czy jest szansa, ze chodzi tutaj o wentylator? Czy raczej taka opcja odpada?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!