djlosiu Napisano 5 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 witam mam pytanie czy podejdą zwykłe tarcze zamiast wentylowanych do meganki 96r. :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_r_z_e_m_o Napisano 5 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Wytłumacz mi dlaczego chcesz założyć zwykłe tarcze, a nie wentylowane? Tarcze wentylowane lepiej odprowadzają ciepło, tym samym rośnie sprawność hamulców, a tym samym wzrasta bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcindj Napisano 5 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Nie bo są cieńsze, musiał byś zmienić zacisk hamulcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veinte Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Hej, ile mm srednicy maja tarcze wentylowane w Renault Megane II 1,9 dci? Wczoraj mialem kupowac a facet sie zapytal w sklepie, ze nie sprzeda mi, bo nie beda pasowac (sa wersje 260 i 280 mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcindj Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Hej,ile mm srednicy maja tarcze wentylowane w Renault Megane II 1,9 dci? Zdejmij koło i sprawdź. Zajmie ci to ze 3 minuty, a będziesz miał pewność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ralph37 Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Megane II 1.9 z przodu ma 280 z tyłu 240 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markar74 Napisano 23 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 czy podejdą zwykłe tarcze zamiast wentylowanych do meganki 96rJa w swojej mam zwykłe nie wentylowane. Dodano: 23 lis 2012 - 18:27 Witam. Mam pytanko do znawców tematu. Minimalna grubość tarczy pełnej wg WKł to 10,3mm. Zmierzyłem w mojej megi i mam 9,5mm. Ale nie zauważyłem żadnych anomalii podczas hamowania. W związku z tym moje pytanie czy jazda z tarczą tej grubości grozi jakimś niebezpieczeństwem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meganecoupe02 Napisano 23 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 markar74, przejrzyj chociaż ten artykuł: http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/index.php?modul=numery&page=czytaj&id=74 Odpowiedź powinna nasunąć się sama ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markar74 Napisano 23 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Dzięki za ciekawą lekturę. Na szczęście moje tarcze mają 9,5mm a nie 3mm jak u Pana Maćka. Czyli czas na wymianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
11348 Napisano 23 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Zbyt cienka tercza grozi wypadnięciem przytartych klocków podczas hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qg Napisano 27 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Zbyt cieńka tarcza grozi również jej pęknięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasfenix Napisano 21 Marca 2016 Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Panowie, w Meganie IphI 1.6 90KM baof jaka ma być grubość tarczy wentylowanej? Średnice zmierzyłem (238) ale tarcze mam zajechane i nie wiem czy nowe mają mieć 12mm czy 20mm. Układ hamulcowy Lucas'a. Dodano: 21 mar 2016 - 15:44 EDIT. Mają być 20 mm. Sprawdzone u kumpla w Meganie. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts