Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Recommended Posts

Witam

 

Mam dziwny problem z nawiewem. Przejrzałem chyba wszystkie posty, ale żaden nie pasuje do mojego. Podczas jazdy co jakiś czas ginie nawiew do kabiny. Mam Scenica 1,5 dci z 2008 z klimatronikiem r. Wentylator działa np. na 3 biegu a nawiew znikomy. Pomaga wyłączenie na ok 1min i ponowne załączenie klimy. Nie ma znaczenia czy klimatyzacja jest ustawiona na auto czy manual. Nawiew na wprost czy np. na szybę. Cos jakby blokuje dopływ powietrza. Odłączyłem klapkę od obiegu zewnętrznego, bo myślałem że to ona może samoczynnie się zamyka, ale nic to nie dało. Czy w układzie jest jakaś inna klapka która blokuje dopływ powietrza?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A filtr p.pyłkowy w jakim stanie?

W układzie jest odpowiednia ilość czynnika?

Odłączyłem klapkę od obiegu zewnętrznego

Niepotrzepanie, klapka zamyka tylko i wyłącznie wlot powietrza do kabiny, jest na samym wlocie, przed dmuchawą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale u mnie właśnie brakuje powietrza wentylator dmucha a nawiewu brak. Filtr nowy, czynnik ok. Co może blokować dopływ powietrza? Rozumiem na automacie może wyczyniać cuda, ale na manualu jak wymuszam np. 2 bieg to dlaczego po pewnym czasie zaczyna słabiej dmuchać mimo tego, że wentylator kręci tak samo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

witam tak jak autor postu mam ten sam problem posiadam megane II 1,9 dci i przez ponad 2 lata bylo wszystko ok.teraz jadac np w trase na poczatku wszystko pieknie dziala ale po jakims odcinku nagle pomimo ze klima ustawiona na np 20 st to zaczyna sie robic duszno w aucie.wlanczam wtedy recznie zeby szybciej wialo i nic nei wieje,silniki od dmuchawy chodza bo glosniej pracuja ale nawiewu w kratkach brak po czym jak chwile sie pobawie panelem ac wszystjo wraca do normy co to moze byc?

prosze o pomoc

pozdr

darekn12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wymieniany co 2 zmiany oleju jakies 5 tys km temu...ale tez o tym pomyslalem ze moze zamoczony,

ale mialem jeszcze jedna przypadlosc w drodze w korku w sumie srodkowymi nawiewami z 4 razy zaczal mi leciec dymek bialy bezwonny cos jak od suchego lodu.

moze to cos pomoze.ale to tylko podczas jednej jazdy pozniej juz nic sie takiego nie dzialo.

pozdr

darek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieki za odp ale to raczej nie to,to bedzie cos mechanicznego raczej bo to slychac ze silnik dziala a nie wieje....

 

[ Dodano: 2010-09-07, 18:03 ]

witam i jak ma ktos moze pomysl co to moze byc?

 

[ Dodano: 2010-10-03, 15:18 ]

dzisiaj z uwagi n abrak odp i porad w temacie wzialem sie za czyszczenie czujnika temp w kabinie i tego silniczka co tam jest poki co pskladalem zaraz jade w trase to zobacze czy cos to dalo pozniej to juz samnie wiem co dalej czujnik naslonecznienia w kabinie ew zobacze czy wsio podlaczone i koncza mi si emozliwosci.czujnik w klimie jest bo sprawdzalem.

jak cos mozecie doradzic to chetnie poczytam

pozdr

darek

 

[ Dodano: 2011-04-18, 21:16 ]

witam serdecznie znowu w tym poscie,

zrobilo sie cieplej i znowu nastaja problemy z klima,

jak zona rusza spod pracy to klima fajnie dziala i schladza kabine,

jednak po jakis 30 min jazdy przestaje wiac z kratek oraz chlodzic.

nadal nie moge znalezc rozwiazania problemu.

czy ktos moze mi pomoc?

pozdr

darek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

U mnie nadal to samo. Tylko się zrobiło cieplej, zacząłem używeać klimatyzacji i problem się pojawił. Gdyby silnik był umieszczony w bardziej dostępnym miejscu to bym go wyjął i zobaczył czy wiatrak się nie ślizga, a tak jestem skazany na zabawę panelem AC. Jest to denerwujące, ale nie mam zamiaru wyciągać deski rozdzielczej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam ten sam objaw ale opisałem go jako "słabnący nawiew" dalej sobie nie poradziłem ale po ponownej wymianie filtr ppyłkowego (miałem FILTRONA) wymieniłem na valeo jest zdecydowana poprawa ale nie miałem okazji sprawdzić tego na dłuższej trasie (za dwa tygodnie) jak sprawdziłem specyfikację obu filtrów jest nieznaczna różnica w wymiarach. Wentylator jest sprawny klima ręczna i szczelna ciśnienie w normie przez cały czas. Jak wrócę to dam odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się koledzy, że problem jest prostszy niż na to wygląda. Ja ostatnio w swoim RX4, również załączyłem cieplejszą temperaturę, jednak pomimo, że w aucie było chłodno, to z nawiewów leciało zimne powietrze. Podejrzewam, że komputer był oszukiwany przez słońce z za szyby. Termometr wykazywał zewnętrzną +6, ja ustawiłem na +23, ale przez wpadające przez szyby słońce odczuwałem około +30 i czujnik być może był oszukiwany. Gdzieś na tym forum (jeszcze za starszej wersji) czytałem, że pomaga wyczyszczenie czujnika - wentylatorka co jest schowany za lusterkiem.

Edytowane przez Zygmunt Małek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!