olenderk Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Witam, Mam scenica 1,9 dti (F9Q 736) z 2000r - 98PS. Przebieg 217000km. Ostatnio usłyszałem cykanie (kilka sekund po odpaleniu ze stanu zimnego) w okolicy alternatora, rolek, paska, filtra paliwa. Zauważyłem też że przy mocnym naciśnięciu pedału gazu z rury wydobywa się czarny dym (taki smolisty). Osiągi silnika są cały czas bez zmian i na tablicy też się nic nie pokazało. Pali idealnie, wszystko działa idealnie - oczywiście oprócz tego że cyka zaraz po włączeniu no i dymi jak się depnie i przyspiesza no i strasznie śmierdzą spaliny (jakby paliwo nie było do końca spalone). Mam go 3 miesiące i nie wiem co robić. Pomóżcie, jeśli ktoś coś wie na ten temat. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek3430 Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 mój znajomy też ma scenica i też mu tak dymił i okazało się że trzeba zawory wymienić ale jak jest u ciebie to niejestem pewny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olenderk Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Okazało się że mam zawór egr do czyszczenia. A cykania w okolicy alternatora przy rozruchu jak samochód jest zimny (najlepiej po nocy) jeszcze nie obadałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 cykanie... moze zwyczajnie wilgoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olenderk Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Witam, Okazało się że poszło mi sprzęgło jednokierunkowe przy alternatorze - to była przyczyna tego cykania jak włączałem silnik po nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Czy różnica w dymieniu po wyczyszczeniu EGR jest znaczna? Powiem, że mi też się wydaje, że mój diesel dość mocno dymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzmis Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 ja zaslepilem w moim dti zawor egr i faktycznie mniej dymi, ale jednak.... staram sie nie przekraczac przy przyspieszaniu 3 tys obrotow, bo juz widze wyraznie w lusterku czarny dym. Sprobuj czyscidlem w sprayu wypsikac druciki w przepływomierzu, a potem dokladnie osuszyc. Ten zabieg tez mi troche pomogl. Byc moze silniki dti jezdza na wszystkim, no ale jednak zaczynam myslec o dci, prawie dwa razy wieksze cisnienie wtrysku to i spalanie efektywniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olenderk Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Przepływomierz - to jest to gniazdko za filtrem powietrza? Ostatnio wymieniłem rozrząd, sprzęgło i filtr paliwa i zaczął być jakiś mułowaty. Jak byłem u mechanika to powiedział mi że muszę zrobić diagnostykę, a w tym tą jak pracuje EGR. Powiedzcie mi, jak wyczyścić ten przepływomierz? Może macie jakieś zdjęcia? Poślijcie mi jak możecie na maila: [email protected] Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzmis Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 masz racje przepływomierz to jest to coś z przewodami zaraz za filtrem. Najlepiej wyczyścić bez dotykania paluchami, bo można coś urwac. Trzeba odkręcić dwie śrubki (torx), żeby wyjąć przepływomierz. Wyczysc sterczące druciki wewnątrz komory gdzie przepływa powietrze, nie mylic ze stykami. Egr to tez jest dobry trop, ja mam zaślepiony. Zamontowałem blaszkę pomiędzy zawór a kolektor ssący i śmigam. Do 3 tys obr/min nic nie widzę w lusterku, chyba ze niezłe przycisnę. Powyżej 3 tys nie jeżdżę bo i głośno i mało "estetycznie";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujas Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Z mojego scenika też wydobywa się czarny dym widoczny w lusterku, ale dopiero jak go pociągnę do 4500 obrotów. Zderzak nie jest okopcony. To dymienie pojawiło sie chyba raczej po wymianie rozrządu. Nie mogę tego stwierdzić dokładnie bo wcześniej nie zwracałem uwagi. Oleju nie bierze. Odpala bez problemów. Wydaje mi sie że troszkę więcej pali ale muszę sprawdzić dokładniej. Turbina z tego co zauważyłem zaczyna kręcić od 2200 obrotów. Wie ktoś może jaka jest charakterystyka silnika 1,9 dti F9Q 736 ? Do ilu obrotów można go kręcić? Ile powinien palić i czy to dymienie to norma czy coś się zaczyna dziać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Puszczenie czarnej chmury na wysokich obrotach to norma w każdym dieselu. Niektórzy zalecają nawet od czasu do czasu takie "przedmuchanie", bo sadze nie zawalają układu wydechowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi