Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

słabe odpalanie silnika


antonnio

Recommended Posts

Witam

 

Megi ostatnio zapodała fochem i zaczęła leniwie odpalać. Stało się to prawie, że z dnia na dzień. Ma przebieg 120 000km i cały czas tankuję na jednej stacji (LOTOS). Problem jest taki, że niezależnie od temperatury silnika megi potrzebuje 4-5 sek kręcenia, żeby silnik zaskoczył. Dodatkowo gdy silnik jest zimny muszę dodać gazu i delikatnie schodzić z obrotów bo inaczej gaśnie. Podczas jazdy już zero problemów: Vmax 205, przyśpieszenie w normie, spalanie na poziomie 5,8l/100 (średnie)

Podłączyłem megi do kompa i nie wykazało błędów. Jedynie co mnie martwi to dawki wtrysków które wynoszą odpowiednio 2,0/-0,6/-0,6/-1,0

I tu rodzą się pytania:

- jakie powinny być dawki nominalne i czy moje dawki mogą mieć wpływ na odpalanie?

- jakie ciśnienie ma być na pomie paliwa?

- jakieś inne pomysły?

 

Dzsiaj (31.08) Pani Megi poinformowała mnie o "injection fault" i wyświetliła STOP, moc spadła diametralnie. Chyba dostałem odpowiedź na mojeg pytanie co do dawek wtrysku...

 

(09.09) No i po sprawie <piwko> Dzięki pomocy kolegi Macieja z forum udało się zlikwidować problem. Niemoc Megi polegała na przetarciu się przewodu paliwowego. Przy okazji dowiedziałem się, że ujemne dawki na wtryskach nie są powodem do zmartwień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!