gojgien Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 brudijr, tu jest taniej: klep.cbradio.rybnik.pl/sirio-turbo-1000pl-p-66.html"]http://[ciach]klep.cbradio.rybnik.pl/sirio-t...000pl-p-66.html oczywiście trzeba jeszcze podstawę z kablem dokupić. klep.cbradio.rybnik.pl/podstawa-farun-p-77.html"]http://[ciach]klep.cbradio.rybnik.pl/podstawa-farun-p-77.html Radio też tam możesz dobrać. Polecam YOSANA 120 pro. Sprzedaje też przez Allegro: http://allegro.pl/show_user.php?uid=15234542 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 zawsze opłaca się kupić dobrą antenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Ok, czyli już mniej więcej rozeznanie mam, a co myślicie Alan 199 czy Yosan 120? I może bym się skusił na coś krótszego niż 1m, co polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oper601 Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 brudijr, ja poleciłem Ci wcześniej Floride Presidenta no ale dla co nie których Florida nie jest anteną :) więc pogadaj z kolegą lepper_pl, on napewno poleci Ci antene :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Z tych dwóch, to zdecydowanie Yosan 120. Ja mam Yosana JC-2204 i też mogę go polecić (posiada ASQ, które naprawdę dobrze działa). Z anten do jednego metra warto kupić Sirio AS-100 lub Wilsona Little Will. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Brat ma Alana 109 i jakiegoś krótkiego Presidenta (nie zna się za bardzo na tym i nie zna modelu) i mówi, że bardzo ładnie zbiera, bez zakłóceń (ma 2 takie same zestawy w 2 różnych autach), więc wydatek pewnie nie był duży Czekam na dalsze propozycje anten <99cm :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 no to na temat floridy Zaletę jaką daje ta antena to faktycznie małe szumy. Z czego to się bierze. Jest to antena helikalna. Mała ilość szumów własnych występuje ze względu na rozmiary tej anteny. 40cm anteny powoduje wychwytywanie bliskich sygnałów. Antena nie słyszy dalekich stacji przez to zbiera mniej śmieci z eteru łącznie z harmonicznymi. Z własnych obserwacji prowadzonych na stacji bazowej z radiem kenwood wiem że maksymalny zasięg pomiędzy dwoma takimi samymi antenami i radiami pracującymi dozwoloną mocą to około 4km. Oczywiście mowa o fali przyziemnej która interesuje nas a nie fali odbitej zresztą raporcik przy takiej odległości już będzie słabiutki i może wynosić jakieś 3-4 s czyli w większości przypadków na pograniczu zakłóceń. Inaczej sprawa wygląda jak mamy do czynienia ze wszelkimi stacjami bazowymi czy wypasionymi zestawami mobilnymi o niewiadomej mocy. Wracając do pojęcia anteny helikalnej można śmiało powiedzieć że odbiorczo są to najlepsze anteny ale nadawczo jednak wypadają dużo gorzej. Nie prawdą są podawane zasięgi te w granicy 10-16km jakie można osiągnąć na tej antenie. Jest to nie realne i pomiary nie odbywają się w liniach prostych, nie znając dokładnego położenia rozmówcy, nie znając jego sprzętu i mocy z jakiej korzysta dokonując łączności. Wiele by pisać ale i tak nie do wszystkich dotrze szara prawda i w sumie co niektórzy wymagają dowiedzieć się o drogę traktując radio jako antymisiek. Ja już pisałem o antenach 1 metrowych i tradycyjnie as100 które co prawda ostatnimi czasy wydaje mi się że jest jakieś gorsze lub jeżeli zależy na fajnym odbiorze to sirio nowa delta 27M-95 (ta ze sprężyną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 A co myślicie o 60cm? Typu Sirio Mini-Mag? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Jak dla mnie antena do CB zaczyna się od 100 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 No dobra, ale mi chodzi o konkretne opinie na temat tych anten, a nie o Wasze wrażenia... takie komentarze uważam za bezsensowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 brudijr, jeśli jeszcze ktoś ma tu takie maleństwo to (w co powątpiewam) to i tak sie trochę naczekasz na odpowiedź. Proponuję looknąć na forum o CB i tam poznać opinie użytkowników. Są tam zestawienia z różnymi radiami i w różnych autach. Kopalnia wiedzy po prostu. http://gut.nazwa.pl/forum/index.php? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 i na to czekałem, na konkretną odpowiedź dzięki gojgien, ps. chyba się zdecyduje na Floride, a nad radyjkiem pomyśle Alan 109 lub 199 (cenowo podobnie, nie wiem jak z jakością), chyba że coś innego w tej cenie polecacie? :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawskip Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Ja mam 109 (z hustlerem ic100), również się zastanawiałem nad 199, jednak wybór padł na 109 ze względu na rf gain. Mój ojciec w Ducato ma TTi 770 (z metrowym wilsonem) i jak posłuchał mojego zestawu w megance to stwierdził że szumi dużo mniej, a nawet jeśli szumi to te szumy są o wiele przyjemniejsze. Także ja ze swojej strony polecam 109. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oper601 Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 lepper_pl, konkretny opis i zgadzam sie z tym w 100% (ze swoich doświadczeń) :( Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 jeżeli chcesz taka bardzo jakiegoś krótkiego świńskiego ogonka to tylko ostatecznie podróbka prezia misourii (nie piszę o oryginalnym bo drogi i bardzo kradną chociaż jest dobry) ale nie sunkera bo ma słaby magnes i potrafi zlecieć z auta. Radio tylko z rf-gainem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi