kosmat21 Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Witam.To moja pierwsza wizyta na tym forum więc mówie ładnie Dzień Dobry:) Sprowadza mnie do Was następujący problem: 2 dni temu cały dzień jeżdziłem swoją rakietą w ulewny deszcz.Wycieraczki pracowały non stop(przednia jak i tylna).Zgasiłem auto i po ponownym odpaleniu okazało się ,że tylna wycieraczka pracuje cały czas niezależnie od tego czy jest właczona czy nie.Rozebrałem klape,przejżałem wszystkie styki - zero wilgoci ani żadnych śladów zwarcia czy przetarcia kabelków.Czy przyczyną tego może byc jakiś przekaźnik?Sprawdzałem próbówką bezpiecznik-jest ok tylko że według tego rysunku na pokrywie bezpieczników nie ma w ogóle prądu nawet po właczeniu zapłonu i wycieraczek.Może to niewłaściwy bezpiecznik no bo przecież wycieraczka w ogole by nie działała.Aha jeszcze rownocześnie z awaria wycieraczek przestał działac ten przycisk na klapie ,który otwiera tylna szybę. :-| Czy ktoś zna przyczyne tej usterki? pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keram23 Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Witam. Mam ten sam problem i niewiem gdzie szukać usterki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Może "zespawały" się styki w przełączniku lub przekaźniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keram23 Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Witam. Usterke usunąłem. Odłączyłem kleme od akumulatora na 10 sekund i wszystko wróciło do normy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmat21 Opublikowano 14 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Witam. Mam ten sam problem i niewiem gdzie szukać usterki Pozdrawiam. :D WIEM,wiem,wiem!!:D :D gadalem z elektrykiem.mowi ze w tylnej wycieraczce jest takie cos (jakis tam pipek) co w momencie kiedy wycieraczka powraca do pozycji wyjsciowej informuje komputer o tym ze cykl sie zakonczyl.(dzieki temu nawet po wylaceniu wycieraczki ona sama powraca do pkt 0) no i wlasnie ten pipek w naszych autach czesto "wymieka" i wycieraczka caly czas pracuje bo "pipek" jej nie informuje kiedy jest juz czas na stop:) tym samym komputer wie ze cykl caly czas trwa i automatycznie nie pozwala otworzyc tylnej szyby-tej w klapie dopoki cykl sie nie zakonczy kolega elektryk powiedzial ze nie warto naprawiac bo sie prawdopodobnie nie uda i lepiej poszukac uzywki przepraszam ze tak bezskladnie to opisalem ale wlasnie skoczylem kosic trawnik i mysle juz o grillu:) 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi