Lewy Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Mało tego. Prawie zawsze jest to silnik wysokoprężny doładowany vs. wolnossący benzyniak. Zjednego podwórka. 1.9 TDI vs. 1.8T. Tu już diesel wymięka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 dokładnie i stad bierze się mit turbodiesli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zjednego podwórka. 1.9 TDI vs. 1.8T. Tu już diesel wymięka.dla normalnego użytkownika różnica w przyspieszeniu niezauważalna.Za to przy dystrybutorze na pewno zauważy różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 tak, bo diesel ma większą efektywność pracy - koło 40%, a benzyna ma koło 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Tak ogólnie to polecam TEN artukuł. Jest dość obiektywny i logicznie opisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 99% klientów zakładów chip tuningowych, to ci tak zwani właściciele dynamicznych diesli Wirusik plus turbinka i już trochę z opon kopci, a raczej bardziej z tłumika ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akkon Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Na plus diesel'a: 1. Większa elastyczność silnika, czyli mniej wachlowania biegami. 2. Mniejsze spalanie, czyli większa oszczędność na paliwie. 3. Mniejsze zanieczyszczanie środowiska. 4. Przyjemne "mruczenie" ;-) Na minus: 1. Samochody z tymi silnikami są droższe. 2. Ich eksploatacja bywa droższa niż silników benzynowych. 3. Ich naprawa jest droższa niż silników benzynowych. 4. Wymagają większego "zrozumienia" ze strony użytkownika. 5. Nieprzyjemne "terkotanie" ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgodnie z ksiązką dla megi wymiana oleju w aucie użytkowanym w cięzkich warunkach, a za takie uznaje sie miasto: 1. diesel co 10kkm 2. benzyna co 15kkm plus kiedyś była taka teoria nie wiem czy nadal jest w dieslu co 100kkm wtryski plus filtr cząstek stałych. Generalnie diesel tani przy tankowaniu, ale czy ktoś liczył dokładnie koszty eksploatacji? Ja robiąc średnio 17 kkm rocznie przy róznicy w cenie zakupi diesel - benzyna na poziomi 10.000zł (jak kupowałem swoją megi w 2007 roku) nie jestem w stanie tego odrobić plus częstsze wymiany oleju, a wyższe ubezpieczenie AC Proszę o info gdzie tu tania eksploatacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Marcin Szymansk, a jak ja robię rocznie 70tkm to możesz mi wyliczyć co jest tansze w eksploatacji??? Poza tym w mojej książce pisze,że okres między wymianą oleju to 30000tkm(skracam do 20tkm).Dlaczego floty kupują diesle? Gdybym robił tak jak Ty ok.20tkm to na pewno bym jeżdził benzynką ;-) kiedyś była taka teoria nie wiem czy nadal jest w dieslu co 100kkm wtryski plus filtr cząstek stałych to chyba tylko teoria,w mojej megi (1.9DCI)było 280tkm i wtryski miała orginalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 kiedyś była taka teoria nie wiem czy nadal jest w dieslu co 100kkm wtryski plus filtr cząstek stałych. I właśnie takie teorie są dla tych, którzy jeszcze dieslami nie jeździli. No ale może to i dobrze..... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kam1l Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Benzin + gaz. Najbardziej ekologicznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SnakeEyes Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 a ja ponawiam pytanie: co to ma wspolnego z tuningiem? 2 strony z udziałem modów i nikt tego nie przeniósł jeszcze??? ja wole PB i gaz zamiast jakiegokolwiek diesla ropa tyle co Pb kosztuje... Zgodnie z uwagą, temat został przeniesiony do nowego, już zreorganizowanego działu - gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 I co z tego, że kosztuje tyle samo - przecież spala 5l zamiast 8l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosiaczek231 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 kataryniarz, ale każdy silnik diesla, jest droższy w serwisowaniu niż benzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 I tak się opłaca - a przyjemność z jazdy bezcenna Nawet gdybym robił 10k rocznie i tak wybrałbym dCi. Przy benzynie zawsze się martwisz ile Ci spali i myślisz nad ekonomiczną jazdą. A z dieslem sama radość ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi