Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

czy aby nie za duzo gazu pali?

empe

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie

Silnik 1,4 16v megan II kombi z 2004 roku.

Niedawno założyłem gaz, koło Radziejowic pod W-wą, na trasie do Wrocławia...

koszt 2,1k, wsadzili alaske tomasetto, valteki i staga4 chyba, jakiegoś najnowszego, niby po prinsie są najlepszą opcją - więc chyba standart

w trasie na wczasy, po autostradach przy 130-140 spalał 10-13 / 100km

w domu, na kiepskiej trasie np. do Bdg spala 9l, po mieśce i koło domu i czasem wyskocze do W-wy w korki - spala nawet 10

Mam wrażenie że to dużo za dużo, byłem u gazownika sprawdził mapę i mówi że wszystko jest ok. Komp. mi wcześniej pokazywał spalaie paliwa na poz. 7,5l, i to nawet w trasie na autostradach (130-150).

Czy to nie jest za dużo? Czy gazownik mógł coś spieprzyć, że tyle pali, skoro mapa niby jest ok? Co mogę zrobić? Czy mam się z nim szarpać żeby coś poprawiał, jak sam nie za bardzo wie co?

Dzięki i pozdrawiam

Hej. Jak ci robił to bez łaski powinien podregulować, dla niego to chwila podłączenie do kompa.

Co do wielkości spalania, to zależy od wielu czynników... ale z tego co wiem to w megankach nie ma zbyt dużej rozbierzności między paleniem PB i LPG - mi pali PB ok 6-7 natomiast LPG na trasie 7,5 - 8 nie raz testowane.

Nie raz jest tak, że zanim się ustawi odpowiednio to trzeba parę razy podjechać by było optymalnie.

Mam wrażenie że to dużo za dużo, byłem u gazownika sprawdził mapę i mówi że wszystko jest ok. Komp. mi wcześniej pokazywał spalaie paliwa na poz. 7,5l, i to nawet w trasie na autostradach (130-150).

7,5L x 1.2 (taki najczęsciej jest mnożnik) = 9l lpg.

7.5 na austostardzie przy 150km/h? Nie pomyliłeś się?

Ja tu nie widzę nic niepokącego. Bo chyba nie chcesz, żeby gazu palił Ci tyle co benzyny?

Mój gazu spala mi w trasie 140-160km/h ok. 11l. Ale jak jechałem niedawno do Wrocławia (tempomat na 164km.h) to w tamtą stronę sapił ponad 17l, a spowrotem niecałe 13litrów LPG. Zobacz jakie rozbieżności. Więc trasa trasie nierówna.

No ok, tym razem pokazał na autostrdach 8,5 że niby spalił, też nie dużo. Rok temu po mniej górzystym terenie jednak pokazał że spalił 7,5 i bez istalacji wtedy jechał, ale może i faktycznie ciut mniejsza prędkość była, 150 to raczej w porywach, przeważnie 130-140.

Byłem już raz u regulacji i nic nie wyregulował, niby wszystko jest ok, mapa w porządku. A nie chce żeby regulacja miała na celu zmniejszenie spalania ale kosztem przyspieszenia. To co mu powiedzieć żeby regulował, skoro sam mówi że nie ma co regulować?

Czy oprócz regulacji i podzespołów jest jakiś element jego pracy, który może mieć na to wpływ? Czy mógł coś on spieprzyć, co może naprawić? Jakieś wwiercenie wtrysków, czy manualnie podłączenie, czy usytuowanie urządzeń?

Miałem wrażenie że sekwencje nie powiny palić więcej lpg niż PB, a przynajmniej że nie dużo więcej, maksymalnie gdzieś czytałem że 10%, a 1,2 to byłoby aż 20% więcej, to już chyba za dużo?

No i to tylko 1,4, a pali jak 2,0 :)

Mam identyczną instalkę co ty, tylko w megi I phI 1.6e co do spalania to nigdy mi się nie udało zejść poniżej 8l ale nie jeżdze wolno srednio 110-130, ale z drugiej strony nigdy nie przekroczyłem 10l nawet przy włączonej klimie... Mi się wydaje że to wina wtryskiwaczy,valteki są mało dokładne. Ustawiałem różne mapy(uboższa i bogatszą) i to nic nie pomogło...

Hej. Jak ci robił to bez łaski powinien podregulować, dla niego to chwila podłączenie do kompa.

Chwilę to wiesz, zajmuje podrapanie się po jajkach. Dobre zestrojenie instalacji zajmuje trochę więcej czasu i wymaga od montażysty/ustawiacza przejechania się autem i sprawdzenia podczas jazdy czy wszystko gra. Na postoju i przez chwilę to ustawiają papraki.

w trasie na wczasy, po autostradach przy 130-140 spalał 10-13 / 100km

W takich granicach będzie palił, szczególnie jak lubisz trochę przycisnąć, w zależności od załadowania, itd. Poza tym weź pod uwagę jeszcze jakość samego gazu, jak będzie lipa to pójdzie go więcej.

Najlepiej zrób identyczną trasę, w podobnym stylu jazdy najpierw na PB, a potem na lpg i będziesz wiedział ile pali. Tylko przed testem oba paliwa pod korek i po trasie też pod korek ;-)

Miałem wrażenie że sekwencje nie powiny palić więcej lpg niż PB, a przynajmniej że nie dużo więcej, maksymalnie gdzieś czytałem że 10%, a 1,2 to byłoby aż 20% więcej, to już chyba za dużo?

Do ~20% przy dobrze wyregulowanej instalacji.

Opierając się na moich osobistych doświadczeniach, to dobrze pokryta mapa nie zawsze w 100% oznacza dobre ustawienie. Gaziarz bazujący tylko na mapie, a nie sprawdzający korekt czy składu spalin to paprak.

To błąd. Na LPG musi więcej palić. Więc dlatego tak wytłuściłem moje poprzednie pytanie. I nie wierz w bajki, że komuś na LPG pali tyle samo. A skąd to wynika? Tu cytat z pewnego opracowania o instalacjach LPG:

Zużycie paliwa podczas zasilania LPG jest o około 20-30% większe niż na benzynie. A z czego to wynika, otóż litr benzyny zawiera około 32 MJ energii, natomiast energia zawarta w litrze LPG w zależności od składu waha się w granicach 23,8-25,5 MJ. Aby z LPG uzyskać tyle samo energii co z litra benzyny musimy go spalić około 1,25-1,34l

Należy jeszcze wziąć pod uwagę, iż oprócz mnożnika ustawiany jest indywidualnie zwiększony czas otwarcia wtryskiwaczy gazu. Więc sam mnożnik może się różnić - ale wg. mnie powinno to być w zakresie od 1.1 do 1.25.

Musisz wziąć także pod uwage przy liczeniu samego spalania LPG zużycie benzyny na rozruch (w zależności od warunków może to być co najmniej litr). Faktyczne zużycie gazu (ale to tylko w trasie) gdy silnik nagrzany i zaraz się przełącza na lpg wyliczam od tankowania do tankowania i wtedy zawsze to co mi pokazuje komp (dla Pb) to na LPG jest 1.2 tego wskazania.

Nie dążyj do zubożenia mieszanki gazowej - taka oszczędność szybko cię zrujnuje.

EDIT. Ja jak zawsze daję do regulacji LPG to spisuję stan licznika i po odbiorze samochodu widzę, że przejechali od 4 do 6 km. Więc nie robią tego "na sucho."

Chłopie - sorry za wyrażenie ale ja mam stag 300 i powiem Ci szczerze, że na benzynie w cyklu mieszanym komp mi kiedyś wskazywał 8,2 l na 100 km.

Po założeniu instalacji gazowej obecnie nie schodzi poniżej 9,1 l / 100 km. Powód mniej oszczędzam na wciskaniu gazu... Benzyna - drogo mnie kosztowało utrzymanie, a na gazie już nie zwracam na to uwagi. Nie słuchaj innych wypowiedzi to nic ci nie da, a gazowni jak się uprze to coś całkiem jeszcze zwali i nie będziesz miał auta całkiem. Jeszcze jedna sprawa tak jak ktoś tu napisał, jeżeli komp wskazuje zużycie np. 9,1 l to faktyczne zużycie gazu jest o jakieś 20 % większe. Policz sobie spokojnie co się bardziej opłaca i nawet takie zróżnicowanie wyjdzie tobie na zdrowie - a na pewno twojej kieszeni. POZDRAWIAM :)

empe, czego ty oczekujesz. Masz ciężkie auto do tego silnika. Dodatkowo wtryski Valtek, które nie są zbytnio precyzyjne. Spalanie masz dobre, co więcej oszczędzisz silnik. Renault w swoich fabrycznych instalacjach (a tam jest holenderska AG z korekcją po OBD) ma tolerancje do 30%. Możesz co najwyżej zamienić wtryski na lepsze.

witam , mi spalanie na gazie obecnie wychodzi w granicach 7,6-8l wszystko zależy od miesiąca (stylu jazdy humoru itp. :) ) i od tego gdzie tankuje bo niektóre dystrybutory kłamią. ale mam megane 1 ph 2 1.4 16v . Tylko twoje autko jest cieższe i trochę mocniejszy silnik (4 konie :)) i przedewszystkim szersze opony to wszystko składa się na wyższe spalanie . nawet jak Ci pali 8,5l gazu to nie jest dużo . pozdro

koledzy, koleje sprawdzanie, w trasie przy jeździe która kiedyś zapewniała spalanie (przynajmniej na kompie) 6,5l przed tym jak założyłem lpg,

teraz wyszło 9,2 gazu, no spokojniej i płynniej już się nie da jechać... wg mnie to ciut za dużo jednak, a komp pokazał jednak dużo więcej teraz bo ponad 8l...

czy założenie lpg może gdzieś coś przytkać że rośnie spalanie w aucie, nawet spalanie benzyny? bo wygląda na to, że komp mi spalanie pokazuje spokojnie 1,5l większe, na bardzo bardzo spokojnej trasie, niż pokazywał przed założeniem instalki, nigdy wcześniej, obojętnie jakbym się nie spieszył, pędził i wyprzedzał jak wariat po jednym aucie, na tej trasie nie osiągnąłem takiego wysokiego spalania,

na tej trasie, po naszych drogach, jeżdżę tak samo na benzynie jak i gazie, nie chce mi się tu szarpać i wygłupiać... serio mówię, nie wydaje mi się,

PS "...a nie sprawdzający korekt czy składu spalin to paprak."

co to znaczy korekt? jakich korekt sprawdzać ma?

co to znaczy korekt? jakich korekt sprawdzać ma?

Korekt składu mieszanki dokonywanych przez ECU benzynowy. Odczyta to przez OBD.

Sprawdź to spalanie normalnie (tankując), a nie gapiąc się na komputer który nigdy nie pokazuje prawdy. Wg. komputera i jego wyliczeń (ilość PB w baku) to powinienem zatankować bo mam już tylko 1/4 baku.

witam, komputer i tak będzie Ci pokazywał bajki ponieważ przy gazie zmienia się stała wtrysku a co za tym idzie komputer pokazuje numery butów zamiast spalania :) wiem bo sam mam tak w swoim ale teraz mam sklaibrowany pod gaz i jest OK ( z tym że na benzynie pokazuje znów głupoty ). Zatankuj do pełna gaz przejedź aż Ci braknie najlepiej ( wiesz ile możesz przejechać na gazie ) i znów zatankuj do pełna i podziel liczbe zatankowanych za 2 razem litrów przez liczbe przejechanych kilometrów razy 100 i wyjdzie Ci spalanie . pozdro

• 3 tygodnie później...

Witam

Moja meganka w korkach w mieście pali średnio 10-11 litrów, większość trasy stoję a nie jadę. W trasie ok 8.5-10 litrów przy prędkościach do 140 km/h. Gdy jadę cały czas 160 km/h autostradą spala do 14. Wydaje mi się, że tragedii nie ma.

Pozdrowienia