markar74 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Witam ponownie. Właśnie przymierzam się do kupna nowego akumulatora. Wiem, że wymiana na nowy na niewiele się zda przy niesprawnym alternatorze. Zmierzyłem napięcie ładowania (regulowane) przy włączonych max. odbiornikach i spadło do 12V. Znalazłem w "diagnostyce alternatora", że gdy: napięcie j.w. < 12,7V => należy sprawdzić wydajność alternatora. Czy mogę to sprawdzić zwykłym multimetrem? Jeżeli tak gdzie go podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 normalne napięcie ładowania jest 14,4 jeżeli na wolnych obrotach włączyłeś wszystkie odbiorniki może spaść ładowanie do 12v max wydajności alternator osiąga przy max obrotów dlatego w czasie pomiaru pod obciążeniem powinieneś zwiększyć obroty silnika. Pomiar wykonuje się multimetrem na klemach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Nawet na wolnych obrotach napięcie nie powinno spadać poniżej 13,5 V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Swoim miernikiem tego prądu nie sprawdzę bo zakres kończy się na 10 A. I jeszcze raz sprawdziłem napięcie ładowania. Przy rozruchu spada do ok 9 V, następnie 14,4 V i po włączeniu odbiorników tylko 12 V. Jak myślicie, wymiana akumulatora sprawę rozwiąże czy alternator do naprawy? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Przy tak mocno siadającym akumulatorze przy rozruchu, to może się okazać, że jego koniec jest bliski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 normalne napięcie ładowania jest 14,4 Podałem wyżej jakie powinny być napięcia. Swoim miernikiem tego prądu nie sprawdzę bo zakres kończy się na 10 A. Spalisz miernik i jeszcze przy okazji może polecieć kilka innych rzeczy. Stanowczo odradzam takie eksperymenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Wymieniłem akumulator i zrobiłem ponownie pomiar napięcia ładowania. Wszystko dobrze poza jednym. Nadal spada przy włączonych odbiornikach nawet do 12,3V (po włączeniu ogrzewania szyby). To co alternator czy dać sobie spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Alternator [ Dodano: 2010-12-15, 20:36 ] Alternator lub regulator napiecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi