Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zbieraj nakrętki - pomożesz Juliankowi

SzaŁaS89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Klubowiczów jak i Gości. Niedawno dowiedziałem się, że szwagra synek choruje na nieuleczalną chorobę genetyczną jaką jest Mukowiscydoza. Julek ma dopiero 3 miesiące, spędził już kilka tygodni w szpitalu, a już potrzebne jest leczenie oraz drogi sprzęt.

Cel bieżący : specjalna kamizelka do oklepywania koszt 26-28tys.

Dowiedziałem się, że zbierając nakrętki z : soków, napoi, wód, płynów do naczyń, jogurtów zakręcanych , można pomóc Julkowi. Niestety w skupach płacą wyłącznie od 1tony tego surowca wtórnego.

Jeżeli ktoś chciałby wspomóc moją akcję i byłby chętny do zbierania nakrętek proszę napisać w temacie, na PW, GG (19959890) albo email [email protected] . Jeżeli ktoś będzie chciał dowody potwierdzające chorobę etc nie ma problemu postaram się załatwić, żeby ktoś nie myślał że to kłamstwo.

Niedługo ruszy również strona internetowa pod adresem : http://julek.qxe.pl/ , jak i możliwość wpłacania 1% podatku przy rozliczeniu PIT.

Za wszelkie propozycje, uwagi, chęci szczerze dziękuję.

Dowiedziałem się, że zbierając nakrętki z : soków, napoi, wód, płynów do naczyń, jogurtów zakręcanych , można pomóc Julkowi. Niestety w skupach płacą wyłącznie od 1tony tego surowca wtórnego.
Czy możesz napisać więcej szczegółów? Ile ton potrzeba? Dlaczego akurat nakrętki są zbierane a nie np. puszki aluminiowe lub makulatura? Jaka jest cena jednej tony przemiału polietylenowego lub polipropylenowego w skupie?

Zapomniałem własnie napisać ze puszki też wchodzą w grę, ale wiem ze większości ludzi nie chce się tego zbierać. Co do ceny za tonę tego surowca wtórnego to powiem szczerze że nie wiem. Szwagier tylko przekazał mi informację że taką akcje organizuje ponieważ od czegoś 3ba zacząć

Lewy,

Z tego co mnie wiadomo, to są firmy, które otrzymując taka ilość nakrętek deklarują się ufundować dany zabieg czy też sprzęt. Spotkałem się z akcją zbierania właśnie nakrętek z butelek PET, i za to miał być ufundowany wózek inwalidzki dla danej osoby.

Po co to komu :) I dlaczego akurat nakrętki a nie całe PET-y :)

Fakt faktem, gdy nakrętki trafią oddzielnie (choćby i na wysypisko) to butelki ich pozbawione także zajmują niej przestrzeni w naturze, gdyż łatwo się zgniatają. Zakręcone na butelkach....... no właśnie. Może dla tego taki właśnie asortyment jest zbierany :)

My, tzn moja rodzinka już od dawna zbieramy. Takie akcje są, szczególnie na Śląsku, bardzo popularne.

Dziwię się natomiast temu, że wszędzie, no może nie wszędzie, ale np. w Chorwacji, butelki typu PET są kaucjonowane.

W takie Holandii np. 1,5 l butelka ma większą kaucję niż jej zawartość.

Z tego co mnie wiadomo, to są firmy, które otrzymując taka ilość nakrętek deklarują się ufundować dany zabieg czy też sprzęt.
No właśnie. O wielu takich akcjach słyszałem o kogoś. Niestety nigdy nie znalazłem konkretnej firmy, która takową akcję by oficjalnie ogłosiła podając konkretną ilość potrzebnych nakrętek. Od 11lat pracuję w firmie produkującej nakrętki do butelek PET (i nie tylko) i nie ja jeden próbowałem dowiedzieć się konkretów. Niestety.

Z końcem miesiąca zmieniam robotę, ale przemiał z nakrętek mogę załatwić (jeśli różnica ceny skup/firma będzie dawała jakiś zysk).

W akademikach też stoją kartony i każdy może wrzucić nakrętkę. Niedawno mówili o tym chyba w Teleexpresie. Zazwyczaj jest to szczytny cel.

Na koniec pojawia się pytanie. Co się dzieje z nakrętkami z tych kartonów? Zapewne nikt nie udzieli odpowiedzi gdzie one trafiły. Kolega próbował to ustalić na uczelni. Nikt nic nie wie, ale nakrętki są zbierane.

U nas w mieście zbieraliśmy na wózek i akcja wypaliła :) Zaangażowane były przedszkola, szkoły i urzędy. Organizacją zajmował się "Uniwersystet trzeciego wieku". Niestety z powodu ogromnej ilości potrzebnej do zakupu, trzeba angażować dosłownie wszystkich. Za 2 tony nakrętek płacą ok. 1400zł.

Artykuł: < zobacz >

SzaŁas89, popieram takie akcje, u mnie w pracy nasza koleżanka zbiera również nakrętki dla osób potrzebujących. Koleżanka jest ogólnie znana

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/artic...ORT06/489644534

propozycja jaką Ci złoże to udaj się do różnych zorganizowanych zakładów pracy, (szpitale, zakłady transportu, wojsko, policja itp) Ja z mojej strony zapytam Justynkę, czy teraz dla kogoś zbierają, może Wam pomoże, rzucę jej temat na biureczko. Będę obserwował temat i ewentualnie Twoje pw. Niczego jednak nie obiecuję, bo być może ona już ma "plan".

Spróbuj jeszcze na tej stronie;

http://zielonedrzwi.onet.pl/1258554,0,0,1868,gwiazdy.html

Dzięki Zygmunt :) Jak coś będziesz wiedział napisz PW. jak narazie odezwała się osoba z Lublina i tam zbierają już w sklepach spożywczych. U nas ktoś wpadł na pomysł żeby z pojemników na butelki plastikowe odkręcać nakrętki hehe:)

u mnie w mieście kiedys spotkałem sie z ciekawym pomysłem zbierania. Mianowicie na pojemniku na butelki przywiązana była butelka po wodzie 5L i na niej informacja, żeby przed wrzuceniem butelki do śmietnika odkręcić nakrętke i wrzucić właśnie do tej butelki.