Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Bardzo, bardzo wysokie spalanie.... 10l/100k

kamil-1984

Rekomendowane odpowiedzi

1,9 102km. Wczesną jesienią 6,5/100.

Teraz jak 75% baku przejeżdżam tylko do pracy 5km w jedną stronę i do tego gazuje na śniegu ostro, co by właśnie nadgonić, albo poszaleć, to komputer pokazywał nawet i 12l/100, ale ostatnią 100km trasą udało mi się zejśc do 8,2/100 na komputerze, a w rzeczywistości obliczyłem 8,7/100. Średnia prędkość ostatnio wg komputera to 25km/h...

Życie...

komputer pokazywał nawet i 12l/100,

U mnie przy tym silniku max jakie udało się uzyskać przy jeździe na maxa, na szerokich oponach to 9,5 litra, straszne te Twoje wyniki :-) Teraz w zimę mam 6,4, średnia prędkość ok 30km/h.

Do autora, jeżeli rzeczywiście są to krótkie przebiegi, to niedogrzane auto może tyle palić. Zrób test na wiosnę, jak będzie już ciepło, albo wyjedź gdzieś na trasę, wyzeruj komputer i wtedy zrób pomiary. Jak zejdzie ze 3-4 litry na trasie, to by znaczyło że jest ok.

U mnie przy tym silniku max jakie udało się uzyskać przy jeździe na maxa, na szerokich oponach to 9,5 litra, straszne te Twoje wyniki :-) Teraz w zimę mam 6,4, średnia prędkość ok 30km/h.

Ale ja mówię o sytuacji zaraz po tankowaniu. Wtedy średnie spalanie wyliczane jest na stosunkowo małym odcinku i dlatego takie duże.

Zgadzam się. W tym silniku jaki obaj mamy 9,5 to szczyt. Aktualnie średnie wyliczone z pełnych trzech baków w zimie, na krótkich odcinkach 5km, z jakimiś dłuższymi wyjazdami co jakiś czas, wyszły kolejno: 7,9 8,7 i 8,3 l/100.

Liczone metodą: ilość wlanych litrów, po pierwsze odbicie dystrybutora, przez przejechane kilometry.

Tankowanie jak zapala się kontrolka.

Komputer po przejechaniu całego baku zaniżał średnie spalania o 0,3 do 0,5l. Myślę, że wynikało to z tego, iż dużo jeżdżę po nieodśnieżonych droga i zdarza się dość często, że trzeba Mnie wypychać. Komputer wtedy może pogubić się w faktycznie wypalonym paliwie. No i te trudne warunki + zimny silnik z rana powoduje takie, a nie inne spalanie.

Do autora tematu - czy koła nie są nietypowe? Może praktycznie przejeżdżasz więcej km, ponieważ masz większe koła niż licznik zakłada ?

[ Dodano: 2010-12-26, 12:02 ]

Ja mam ok. 9-10l ale jeżdże na letnich kołach 205/50/r17 czy to przez ogumienie szerokie

Szerokie jak szerokie, ale wg Mnie komputer ma wbitą odległość jaką pokonuje za jednym pełnym obrotem koło 15". Ty za jednym pełnym obrotem na 17" koła robisz w rzeczywistości większą odległość, więc jeżeli przyjmiesz wskazanie odległościomierza do wyliczania paliwa to wiedz, że jego wskazania są zaniżone.

Podobnie z prędkością. Przez to też z wyliczenia komputera jeżeli chodzi o spalanie są nie rzeczywiste.

Ja też mam podobny problem, tyle, że mam poprzednią Megankę. Po przebojach z cewkami odnoszę wrażenie, że silnik bardzo dużo pali. Teraz co prawda (przejechane koło 150km) jest 7.3l/100km, ale głównie jeżdżę z miasta na wieś, ok. 10 km i staram się delikatnie jeździć. Przy przyspieszaniu na komputerze pojawia się natychmiast więcej jak 20l/100km, a wcześniej tak nie było. Może ktoś ma jakiś pomysł czym może być to spowodowane.

Dodam, że wcześniej na trasie spokojnie można było zmieścić się w 6 litrach przy normalnej jeździe, oczywiście bez szaleństw.

Przy przyspieszaniu na komputerze pojawia się natychmiast więcej jak 20l/100km, a wcześniej tak nie było. Może ktoś ma jakiś pomysł czym może być to spowodowane.

Zimą.

Obecnie mój 1.9 dCi pali ponad 8 litrów ale tu swoją rolę odgrywa popsuty termostat i wyniki są jakie są. Wymienię i powiem czy to coś dało

czytam wasze posty i mówicie ze w lecie to pali wam 5 - 5.5 litra.

Ja nawet raz nie zeszłam poniżej 6 litrów(rekord 6.3 l. - jazda emeryta)

Zima, to nie tylko zimno, to również znacznie większe opory toczenia. Spróbujcie przepchnąć latem swoją bryczkę - sami dacie radę, a zróbcie to na lekko ośnieżonym asfalcie. Mamy też błoto pośniegowe, zbrylony na nadkolach śnieg ocierający o opony.... Zimny smar łożysk też dodaje swój 1 grosz, jak tak zebrać wszystkie grosze to może się okazać, że spalanie 10/100 jest wspaniałym wynikiem

czytam wasze posty i mówicie ze w lecie to pali wam 5 - 5.5 litra.

Ja nawet raz nie zeszłam poniżej 6 litrów(rekord 6.3 l. - jazda emeryta)

Jeżdżą z oczami utkwionymi w deskę heheheh :-)

A megane II dorosły męski osobnik jest w stanie wypchnąć sam z zaspy :-)

No to zapraszam na parking pomozesz :-) .

Zima auto musi spalic i tyle gdybym miał 1,9 to martwiłbym się gdyby brało 10/100.

Na chwilowe spalanie próbuje nie zerkac bo serce boli przy dość ostrej jeździe pod górę czasami pokazuje powyżej 26 l/100 a mam tylko 1,5.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!