Dave Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Czołem :) Temat pewnie nie raz już przerabiany w internecie, ale jakoś tutaj go nie odnalazlem. Dyskusja stara już jak świat, ale dla amatora brak jakich kolwiek konstruktywnych informacji... Otóż chcę kupić radyjko i totalnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać... Zastanawiam się nad Alanem 199 http://allegro.pl/radio-cb-alan-199-super-...1383128999.html lub nad Sunekr'em elite five http://allegro.pl/cb-radio-sunker-five-ful...39.html#gallery no i oczywiscie może jakiś president z asc. do tego antena Pirat, polecana przez znajomego, który ją posiada http://allegro.pl/antena-cb-magnetyczna-cb...1339168086.html Co wy na to? Czekam na jakieś cenne wskazówki i pomoc :) Oczywiście głównym kryterium wyboru jest stosunek cena/jakość :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 tu poczytasz znajdziesz odpowiedzi :) http://megane.com.pl/ogolnie-o-cb-radio-vf143.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Dave, specjalistyczne forum i kopalnia wiedzy pod tym adresem: http://gut.nazwa.pl/forum/index.php? POLECAM Poza tym przenoszę do odpowiedniego działu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 CB - YOSAN PRO (chyba 120 o ile mnie pamięć nie myli) a jak chcesz krótką antenke to polece Pirata (chociaż mówią, że troche "świszczy") lub słynną już Floride Presidenta :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 No to super, bo sprawdza sie pozytywna opinia pirata :) Kwestia tylko radyjka :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Napisałem, Ci jakie :) Troche drogie, ale nie pożałujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 CB - YOSAN PRO (chyba 120 o ile mnie pamięć nie myli) Radyjko bardzo wdzięczne, posiadam już ponad 2 lata i nadal chwalę. Chyba zostanie przeniesione do nowszego sceniola. Małe zgrabne LEGALNE i RF-gainem, zmiana kanałów w gruszce, DW i multi.... (przystosowane do pracy poza granicami, w innych zakresach częstotliwości) Poza tym nazwą nie przyciąga amatorów cudzej własności. YOSAN 120 PRO, to starszy brat bliźniak Laffajet-ki ATENA. Identyczne funkcje i bebechy. Z krótszych anten SIRIO TURBO 800. O Piracie krążą różne opinie, a prawdziwą jest ta, że antena jest głośna przy wyższych szybkościach. Za gruby bat i powoduje zawirowania powietrza, które upierdliwie na niej gwiżdże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Widze ze YOSAN zgarnia swietne opinie :) Co myslicie o YOSANIE Turbo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Co myslicie o YOSANIE Turbo?? Przerost formy nad treścią, niepotrzebne na codzień wodotryski. Jego design mnie osobiście nie odpowiada. Prawie te same funkcje masz w 120 PRO. (no, poza ARS, bo bip i inne pierdoły nie są niezbędne) To już lepiej na YOSAN-a JC 2204 zwróć uwagę. Gadałem ostatnio na jego temat w serwisie CB, ponoć (ale na razie nie sprawdzałem) można go też na multistandard przełączyć kombinacją klawiszy. Ogólnie te radyjka posiadają rewelacyjne filtry i tu biją na głowę nawet te sławetne markowe, gdzie 50 % płacisz za sprzęt, a drugie 50% za nazwę.. I jak już gdzieś to napisałem: Lepiej mieć oryginalnego YOSAN-a z Korei pd. niż Presidenta z ChRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Widze ze YOSAN zgarnia swietne opinie :) Co myslicie o YOSANIE Turbo?? Gojgen zapomniał to ja przypomnę. Tutaj napisana przeze mnie recka tej przerośniętej formy nad treścią: http://megane.com.pl/yosan-jm-3031-turbo-black-vt24931.htm - jakbyś miał dodatkowe pytania, służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 WoofeR, To stwierdzenie zastosowałem do niepotrzebnych w normalnej eksploatacji bajerów. Przecież nikt normalny nie siedzi na gruszce by radio musiało po 3 minutach nośną zwalniać. RB też jest mało przydatne. Jak kończę nadawać to zazwyczaj mój nadajnik milknie, po co ten BIP w eterze. To samo z BIP klawiszy. Dobrze, ze jeszcze echa nie posiada. Niektórzy co to mają nawet nie wiedzą jak to ustawić, nie słyszą sami siebie a ustawiają na "widzimisię". Później słyszymy głosy z zaświatów, lecz zrozumieć nadających bardzo trudno. Pamięć kanałów :) Też zbędne w mobilu, już szybciej na stacjonarnym. Można sobie ustawić kanały ulubione do innych lokalnych. Jednak to i tak jest tylko ten jeden kanał słyszalny. To właśnie nazywam tym przerostem. Już bardziej jest DW potrzebny gdy jedziemy na 2 auta razem z kimś. Masz 19 i dynamicznie zmieniany podsłuch na umówionym, jak np. nasza zlotowa 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 No ja Ciebie rozumiem, ale z takim podejściem niedługo zaczniemy się zastanawiać czy w aucie potrzebna klimatyzacja, radio czy inne "bajery", nie idźmy tą drogą :) Chcę być obiektywny dlatego odpowiem na Twoje spostrzeżenia. Funkcja TOT, chyba nie tylko ja jeżdżę z gruszką położoną na udzie, w tym momencie znacznie łatwiej niestety przypadkowo wcisnąć nadawanie. Dobra opcja by nie spalić końcówki. Funkcja RB, działa tylko w trybie FM ;-) Funkcja BIP klawiszy, chyba najlepszy sposób usłyszeć działanie przycisku i być pewnym w 100% włączenia danej opcji bez spoglądania na radio w mieście czy trasie. Funkcja pamięć kanałów, obecnie prawie każde radio ją ma, w PL zbędna opcja fakt, podobnie jak przycisk kanału 9, niestety. Funkcja DW, już ją opisałeś i wytłumaczyłeś działanie. Jeszcze nie zdarzyło mi się jej przetestować, na zloty, ew. dyskusje w eterze jak znalazł. Przyznaję, funkcja zmiany podświetlenia wyświetlacza i przycisków to bajer w najczystszej postaci :) Radio urzekło przede wszystkim filtrami przeciwzakłóceniowymi (samo radio waży aż 1.3 kg), możliwością zmiany kanałów przez gruszkę (bajer?), funkcją ASQ, bardzo dobrym głośnikiem oraz na końcu wyglądem, w żadnym wypadku nie kierowałem się dostępnością przycisku CH19 czy zmianą kolorów, a opiniami użytkowników i sprzedawców. Niech Dave wybierze to co mu będzie najbardziej odpowiadało, a czy to będzie Turbo, Pro 120 czy JC 2204, ważne, że wybierze jedno z najlepszych urządzeń mogących śmiało konkurować z tymi droższymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Dołożę swoje 3 grosze do tego co powyżej :) Mam omawianego tu Yosana JC-2204 z antenką Midland ML-145. Jest to taka pośrednia wersja między PRO-120 i Turbo. Brakuje RF-Gaina, ale za to ma ASC. Jeżdżę już z tym radyjkiem dość długo i RFa brakowało mi może kilka razy, ale wystarczyło mocniej skręcić SQ. Reszta zalet radyjek Yosan już została wymieniona powyżej. Mimo bardzo dobrych filtrów radyjko nie radzi sobie z zasilaniem GPSu, ale to jest chyba norma przy tanich ładowarkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Mimo bardzo dobrych filtrów radyjko nie radzi sobie z zasilaniem GPSu, ale to jest chyba norma przy tanichładowarkach Radzi sobie doskonale, a dokładniej to montujący radio powinien sobie z tym poradzić. W starszym sceniolu po stacyjce, równolegle z normalnym radiem w aucie, łapie przekaźnik, który podaje mi bezpośrednie zasilanie CB z aku. Jeszcze nie było ładowarki, która by przeszkadzała YOSAN-owi po włączeniu do gniazda. Radyjko CB, by przypadkiem nie podpiąć go do gniazda zapalniczki zostało po odcięciu kabli podłączone przez 2 pinowe złącze konektorowe do tej dorobionej instalacji. Koszt złącza- 1,7 zł, bo to takie jak było kiedyś w maluchach. Nawi- MANTA Fony- Siemens, Samsung, HTC Ładowanie aku. przenośnego, głośnomówiącego BT- Motorolla. 5 rodzajów ładowarek- ZERO zakłóceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Super, już wiem, że Yosana kupie :) Radio ma byc do fabii tdi, jeżli ma to duże znaczenie. Co do wyboru modelu... to szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Różnica w cenie nie jest wielka... Martwi mnie troszkę to grzanie się wersji turbo... Tak po krótce to co byście z tych wersji polecali? Chce kupić raz a dobrze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi