vorph Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Witam. Ostatnio wymieniałem rozrząd w 1.5 DCi, no i zażyczyłem sobie razem z pompą wody oczywiście. Przy odbiorze auta usłyszałem, że pasek z napinaczem wymienili, ale pompa jest ok, bo sprawdzili i nie ma potrzeby jej wymieniać. Auto ma 90 tys. przebiegu i następna wymiana teoretycznie będzie ok. 150 tys. Teraz trochę mnie to męczy - czy pompa da sobie radę, czy może jednak trzeba się było uprzeć, żeby ją też wymienili? Jaka pompa jest montowana na pierwszy montaż? Nie wiem teraz co mam zrobić, bo wymiana samej pompy to podwójny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 niby co drugą wymianę zmienia się pompę. Ale mojemu znajomemu nie dotrwała do drugiej wymiany i padła przy 170k km (ja wymieniam rozrząd co 120k km lub co 5 lat na podzespołach które idą na pierwszy montaż wraz z pompą). Mechanikom nie chciało się po prostu zmieniać bo trzeba spuścić płyn uzupełnić zeskrobać starą uszczelka itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu44 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Będę wymieniał rozrząd w tym roku i pytałem się w ASO o koszty . Powiedzieli ,że pompę trzeba wymienić wraz z rozrządem .Koszty są większe , ale pewnie wiedzą co mówią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 że pompę trzeba wymienić wraz z rozrządem Jest to prawda, pod warunkiem, że pompa jest napędzana jest paskiem rozrządu. Ale są silniki, w których napęd pompy realizowany jest przez pasek akcesorii. W takim przypadku rozrządu się nie rusza. Wymiana pompy jest zdecydowanie mniej kosztowna i szybsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 vorph, w mojej poprzedniej megance pompa wody nie wytrzymała i padła przy ok 80tyś km. Tak więc musiałem rozrząd wymienić wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan M Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 I u mnie pompa jest do wymiany, choć rozrząd "przejechał" dopiero połowę km. Mechanik przy wymianie rozrządu rok temu (tuż po nabyciu auta) stwierdził, że pompa jest dobra i nie ma sensu jej ruszać. Teraz jeśli będę miał szczęście to skończy się tylko na wymianie pompy i paska. Ale za kolejne 35tys. km znowu będzie czas wymiany rolek rozrządu. Więc koszty się zwiększają pomijając wymianę pompy. Ja już takiego błędu więcej nie popełnię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Ale za kolejne 35tys. km znowu będzie czas wymiany rolek rozrządu. Więc koszty się zwiększają pomijając wymianę pompy. Nie lepiej zająć się wszystkim teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vorph Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Ja założyłem (nie wiem czy słusznie, że pompa powinna wytrwać te 60 tys. km do kolejnej wymiany rozrządu (czyli do ok. 150 tys. km). Ewentualnie dla spokojnego snu będę co jakiś czas podjeżdżał na warsztat żeby zajrzeć czy nie ma wycieków albo dźwięków podejrzanych. Nie wiem tylko jak tam jest z dostępem, żeby się nie okazało że obejrzeć pompę = praktycznie wymienić rozrząd kolejny raz. Jasna cholera z mechanikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan M Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Nie lepiej zająć się wszystkim teraz ? Ano lepiej. Pewnie tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxgrzes Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Wymień tą pompę. Ja wymieniałem rozrząd w punto i też chciałem z pompą i nie wymienili pompy, bo powiedzieli dokładnie to samo co tobie. Pompa padła po 7 miesiącach, dzień po tym jak wróciłem z wakacji. A podczas powrotu autostradą punta nie oszczędzałem, tylko prółem ile się dało, ciekawe co by się stało, gdyby ta pompa mi poszła na autostradzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi