MiszaElk Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Pytanko do osób posiadających fotelik podany w temacie - jak wygląda sprawa stabilności? Jak oceniacie ten fotelik? W testach i na forach ma dobre opinie, kosztuje przyzwoite pieniądze więc to będzie prawdopodobnie mój wybór. W Ełku w sklepach nie ma tych siedzeń, więc zostaje zakup prze internet - nie ma możliwości przymiarki. Niby można odesłać w ciągu 10 dni ale komu chce się bawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 MiszaElk, ja jeździłem z tańszą wersją tego fotelika - FREE, mocowanie jest bardzo dobre i trzyma się stabilnie, mogę go polecić. Montaż i demontaż błyskawiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaElk Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Dzięki za odpowiedź, z tego co poszperałem w necie to Cybex jest chyba najrozsądniejszym wyborem za rozsądne pieniądze :) Zastanawiam się czy nie dorzuć paru groszy do wersji z ISOFIX - w końcu po coś jest w samochodzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 MiszaElk, no ja myślałem tylko o wersji z ISOFIX, właśnie takiego ja użytkowałem i montaż/demontaż jest błyskawiczny, a stabilność bez porównania z standardowym mocowaniem fotelika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Wszystko też zależy dla jakiego przedziału kg ten fotelik z ISOFIX ma być. Dla większych wartości kg to nie ma sensu bo i tak nie korzysta się z pasów fotelika a tylko pasów auta. Wtedy system nie jest tak potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaElk Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Poczytałem sobie na fotelik.info a propos ISOFIX dla większego przedziału wagowego - mnie interesuje konkretnie 15-35kg. I jak napisał Prezes chyba nie ma to aż tak wielkiego znaczenia. Dla niższego przedziału wagi to bym chyba nie zastanawiał się za bardzo (na korzyść ISOFIX). Mój wybór to: http://allegro.pl/cybex-solution-x-plus-na...1411539170.html Tylko szacowna małżonka i carewicz Mikołaj muszą wypowiedzieć się co do koloru :) Prawdopodobnie będzie navy bo pasuje do karoserii :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 No chyba macie rację - ja woziłem siostry bobaska wielokrotnie więc w tej sytuacji ISOFIX sprawował się rewelacyjnie bo dziecko było przypinane pasami od fotelika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Jak dla przedziału 15-35kg często podają 18-35kg to znalazłem coś takiego :) http://allegro.pl/ferrari-furia-fotelik-15...1398028899.html Nawet filmik jest. ISIFIX ma duże znaczenia jak się korzysta z pasów fotelika a przy większym dziecku się je wywala. Potem i tak samo siedzisko zostaje. MiszaElk, Im więcej się tam czyta tym większy ma się mętlik. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaElk Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Prezes -> zajrzyj na fotelik.info. Wolę coś co jest przetestowane i wiadomo jak się zachowa. Nie będę dla 200zł oszczędzał na bezpieczeństwie Młodego. Tym bardziej, że Cybex zawsze w czubie testów. Jest Cybexa Fixfree z ISOFIX ale nie ma dwóch rozwiązań które bardziej przekonują mnie do Solution X - LSP i ochrona głowy przy zderzeniach bocznych. Fotelik korzysta z pasów samochodu więc ISO można sobie odpuścić. Co do samych siedzisk - poszukaj na tubie filmików z crashtestów takiego siedziska, właściwie dziecka na takim siedzisku - dzięki, nie skorzystam. Mętlik jest zawsze jak się człowiek wgryza w temat, potem wszystko się układa ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 MiszaElk, Ten co zapodałem to przeszedł testy - widać fotkę z atestami i nawet filmik zapodali z testów. Nie mam w tym interesu - dałem tylko dla przykładu. :) Oby nigdy foteliki nie musiały przechodzić krash testów z udziałem naszych pociech :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 MiszaElk, fotelik jest dobrze przymierzyć do auta. Sam kupowałem jakieś 8 miesięcy temu i nie wszystkie te markowe (brałem tylko pod uwagę te z atestem i testowane wg nowej procedury (starą przechodzą nawet te foteliki po 100zł)) wygodnie leżały na fotelu. Nie pamiętam jaki kupiłem więc jak wrócę do domu to sprawdzę i napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaElk Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Kipi - wiem, że tak jest najlepiej, stąd moje pytanie na forum. W Ełku tylko jakieś Graco, Indy i coś tam jeszcze ale nieciekawe, za nieciekawe pieniądze. Z tego co udało mi się wyczytać to nie powinno być problemu w Megi. Jak fotelik przyjedzie to przymierzę i dam znać co i jak. W razie czego mam 10 dni na zwrot (jak ja kocham zakupy przez internet! :) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Ja mam SUNSHINE KIDS Monterey NEW Pink ISOFIX. Jest super! Polecam wszystkim. Porządnie wykonany, solidny i tani fotelik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stock844 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Ja też mam SUNSHINE KIDS Monterey NEW Pink ISOFIX. Polecam go w 100%. Proponuję kupno na allegro , jest o 100 zł. tańszy niż w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaElk Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Fotelik przyjechał :) Oczywiście p...y kurier z DPD musiał zostawić przesyłkę u sąsiadów. Nie mam nic przeciwko temu ale człon jeden mógł chociaż zadzwonić i powiedzieć. Ale to taka mała dygresja. Ogólne wrażenia dobre, dziwi mnie tylko, że regulacja pochylenia oparcia jest bezstopniowa (praktycznie). Carewicz Mikołaj oczywiście zażyczył sobie przetestować fotelik (w końcu wybierał kolor ;-) ). W stosunku do poprzedniego fotelika (Baby Design 0-18kg) oparcie jest dużo bardziej pionowo, nie wiem jak będzie ze spaniem. W MIpI stary fotelik był za bardzo odchylony, w MIIpI było ok, teraz mam wrażenie, że do starej Megi pasowałby lepiej. Obicie wg mnie jest nie welurowe tylko jakieś zamszopodobne. Nie mamy co prawda jakiś sensacji w trakcie jazdy ale kto wie co będzie z czasem? Potencjalnym problemem będzie zapinanie pasa - fotelik jest dość szeroki u podstawy i wsuwa się na klamrę. Zastanawiam się jednak czy dla starszego dziecka nie będzie za mało miejsca w barkach. Pożyjem uwidim :) Po jakiejś dłuższej przejażdżce napiszę coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi