Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Płyn do chłodnic Renault

vorph

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukałem odpowiedzi ale nie znalazłem. Standardowy płyn Renault lany do chłodnic ma temp. zamarzania -21 stopni (informacja na opakowaniu), co jest wynikiem kiepskim. Zmierzyłem testerem mój płyn w zbiorniku i ma temp. zamarzania -18. Czy to jest jedyny płyn oferowany przez renault? Nie ma nic bardziej odpowiedniego?? -21 stopni to żenada w naszych warunkach. Zamierzam wymienić płyn i chciałem na oryginalny, ale widzę, że trzeba w coś innego zainwestować.

Możesz zastosować dowolny dostępny na rynku płyn do chłodnic. Ważne, ma to być płyn który można stosować do chłodnic aluminiowych. Może to być gotowy płyn lub koncentrat.

vorph, Trochę to dziwne co piszesz. Mój samochód jest sprowadzony z Francji, zalany płynem we Francji a ja po czterech latach sprawdzam w serwisie Renault temperaturę zamarzania płynu i wychodzi -35 st.C. Płynu nie wymieniałem i nie dolewałem. Może Twój był robiony na Włochy. :)

P_r_z_e_m_o, dobrze pisze płyn musi byc przeznaczony do chłodnic aluminiowych ale w cale nie musi być jakiś oryginalnie zalewany. Co prawda w szczeniaku jeszcze nie wymieniałem bo nie ma takiej potrzeby ale w poprzednim aucie jeździłem okrągły rok na Castrol-u Antyfreez i byłem bardzo zadowolony zarówno w lecie jak i w zimie. :) Podobno płyny na bazie glikolu lepiej chronią elementy gumowe ( stosowane m.in. w Fiat, Ford, Lancia oraz spełniaja norme VW ) ale trzeba by o tym jeszcze poczytać.

płyny na bazie glikolu

99% płynów do chłodnic jest na bazie glikolu, z tym że glikoli jest dużo. metylowy, etylenowy, propylenowy polipropylenowy itd.

Każdy ma inne właściwości.

... płyn musi byc przeznaczony do chłodnic aluminiowych...

myślę, że skorzystam z Prestona - wygrzebałem w necie, że zajął pierwsze miejsce w testach auto-świata i motoru. Cena ok. 35-45 zł za 4l. Przeznaczony do wszystkich marek i modeli, mieszalny z innymi płynami. Temp. zamarzania -37.