wkr Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Od ostatniej wymiany oleju (listopad 2010) sprawdziłem jego poziom i okazało się, że mam około 3/4 miarki bagnetu . Postanowiłem sprawdzić gdzie ten olej mógł się podziać, bo wcześniej od wymiany do wymiany praktycznie nic nie musiałem dolewać. A tu raptem zrobione 4 tysiące km i już ubywa. Oto co zobaczyłem. (zaznaczyłem miejsca w których silnik się poci) nr 1 nr 2 nr 3 nr 4 Dziwna sprawa,bo do tej pory silnik był suchy i nie było żadnych wycieków. W zasadzie po wymianie EGR na nowy zaczął się delikatnie pocić w tym miejscu, ale nie na tyle, żeby to było niepokojące. Czy ktoś wie może jaka jest przyczyna, że aż w 4 miejscach ucieka olej ? Oczywiście wybiorę się na dniach do mechanika, ale wolałbym wiedzieć wcześniej co i jak. Może ktoś z Was już się spotkał z podobnym problemem. Aktualny przebieg samochodu to 120 tys. km . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yetiq Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Czy po wymianie oleju było pełno, tzn. cały bagnet, czy trochę mniej Może po prostu od poczatku było 3/4. U mnie też się poci w tych miejscach, ale nie zauważam znaczących ubytków oleju. Wymieniam co 20 tys. km i nie dolewam między wymianami. Na bagnecie przez czas od wymiany do wymiany poziom oleju obniża się o ok. 2 kreski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Takie zapocenia to chyba norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
listtadek Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 U mnie pocenia to normalna sprawa ale nie wpływają na stan oleju. To dzieje się już tak ze cztery lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.juszka Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 U mnie też się poci w tych miejscach ale jeszcze od spodu ciągle wisi kropla i nie wiem czy to eliminować bo zapewne uszczelka a mam 130 tys zrobione a przynajmniej tyle pokazuje licznik. Tę gruszkę co jest na połączeniu odma- turbo proponował bym wyrzucić bo parciejące tworzywo z membrany jest wciągane do turbo a potem turbo kaput. Dobrze mówię czy głupoty opowiadam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdekus Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Wyrzucenie zaworu odmy nie jest zbyt dobrym pomysłem - zawór zamyka mozliwość "wysysania" oleju z odmy przez turbinę (otwiera sie się tylko gdy ciśnienie w skrzyni korbowej wzrasta a zamyka go podciśnienie wytwarzane przez turbinę). U mnie wycieki tez były w miejscach wskazanych strzałkami.....do czasu gdy nie wymieniłem właśnie tego przewodu z zaworem odmy. Niestety Renault sprzedaje ten zawór tylko i wyłącznie w komplecie z dwoma przewodami. Całość jest dosyć "cenna" - nie jest to dziwne gdyż wymiana tego zaworu chroni turbinę i silnik przed uszkodzeniem, warto czasem trochę dołożyć...... żeby nie trzeba było później więcej. Po wymianie mijają problemy z "poceniem" na przepustnicy dławiącej, wężach turbo itd... mała rzecz a jak cieszy - no chyba że turbina "puszcza" już olej to nie wiele to pomoże. Dodam jeszcze że uszczelka przepustnicy dławiącej to koszt ponad 40 zł - wymiana nic nie daje - olej dalej sobie cieknie. Bardziej opłacalną opcją jest wymiana całej przepustnicy dławiącej w serwisie kosztuje 118zł waz z uszczelką!! Wymieniłem ją podczas wymiany odmy, przejechałem już 20 tys km i jest sucho :lol: Chętnie posłużę radą jeśli ktoś chce pozbyć się tych wycieków. Edytowane 28 Lutego 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin777 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Do WV takie zawory są w cenie około 30zł a "nasz" serwis z wężami wycenia je na ponad 300zł. Czy da się zastosować zawór odmy z innego auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Jaki jest koszt całej odmy w ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek71 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Odma w lubelskim ASO to koszt ok 120 zł, a zawór z wężami to koszt ok 450 zł. Jeśli zawór się poci to na pewno jest już uszkodzony i nadaje się wyłącznie do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 za odme rozumiesz ten zbiorniczek plastikowy podłużny a za zawór to kółko na górze silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek71 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEGIGG1 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Nikt nie odpisał na pytanie kolegi powyżej czy można zastosować ten "zaworek plastikowy" na przewodach odmy z VW gdyż węże to nie problem a cena 30 zł za ten okrągły zawór od VW to śmieszna cena niżeli jak w ASO zawór z 2 wężami miedzy 130 a 200zł . Ktoś jest w stanie wypowiedzieć się ale konkretnie czym można by było to zastąpić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajden Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam forumowiczów. Szukałem w wielu miejscach, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi. Cięcie Na zdjęciu kolegi zaznaczyłem "swój" wyciek, olej ucieka od spodu... No właśnie co to za filtr/zawór/? Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o mechanikę, ale chciałbym zaczerpnąć rady czy iść z tym do mechanika, czy tez próbować robić coś samemu. Dziękuje i pozdrawiam. Kolego zapoznaj się z regulaminem zamieszczania zdjęć i zastosuj się do niego. Aston76 Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scenicpl Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Sprawdź wskazany zawór odmy, u mnie wyglądał tragicznie z membrany nic nie zostało... poprzez uszkodzony zawór do dolotu dostają się opary powietrza z olejem ze skrzyni korbowej, silnik zaczyna się pocić we wskazanych miejscach. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajden Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Przepraszam moderatora za takie wstawianie zdjęć, nie doczytałem regulaminu. Jutro to sprawdzę tą odmę.Mam jeszcze jedno pytanie, czy może to powodować delikatny spadek mocy (czuje jakby od pewnego czasu był słabszy),czy szukać przyczyny gdzie indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi