m.tybuszewski Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Witam!! Mam takie pytanie wracając z synkiem z basenu na bydgoskiej małej stacji Orlen przy Fordońskiej zobaczyłem PALIWO 98 BIO co to jest??? Nie mogłem się zatrzymać i zabytać na stacji bo mały mi piszczał. Czy ktoś z was tankował to paliwko??? Jak znoszą je nasze silniki 1.6 8v?? Dodam, że cena za litr to 4,06PLN na dzień 2.02.11 pozdrawiam m.tybuszewski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelson91 Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 4,06? to chyba paliwo z wodą :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Za taką cenę to ja bym zalał na full i jeszcze podjechał do garażu po kanister Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m.tybuszewski Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 No tak tylko o o chodzi z tym BIO wiadomo diesel BIO jest ale paliwo 98 BIO??? i raczej ja się nie pomyliłem, bo na zielonym tle był symbol 98 i napis BIO. Tankował to ktoś??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Tylko zauważcie, że wystąpiło tam pewne magiczne słowo " BIO" zobaczyłem PALIWO 98 BIO P_r_z_e_m_o, Ja bym się zastanowił jednak z tym kanistrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelson91 Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 ja bym tego nie zatankował wogóle. najpierw bym poszedł do kas zapytać pracowników CO TO JEST za paliwo, dlaczego takie tanie i jaka jest różnica między BIO a bez bio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 W tzw. miedzy czasie poszukałem na stronie Orlenu, wynika jednak, że nie ma takiego paliwa jak 98 BIO, jest natomiast BIO 100 i nie daje się ono do silników benzynowych lecz do diesli. http://www.orlen.pl/PL/DlaKierowcow/Produk...ony/BIO100.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Podobno to połączenie alkoholu(etanolu) z benzyną(etyliną). Taka mała lektórka: http://naftagaz.pl/analiza/2009/02/26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Merkaba, SuperPlus 98 to chyba nie to samo co 98 BIO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 nie ma takiego paliwa ktoś się pomylił zmieniając ceny-napisy na totemie Orlen sprzedaje tylko Bio diesla o zawartości biokomponentów 20% ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 m.tybuszewski, Czyli nie pozostaje ci nic innego jak zatrzymać się i dopytać obsługi co to za wynalazek i do czego się to leje ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Jest paliwo które jest mieszanka benzyny i alkoholu. Saab ma silniki na taki wynalazek. Nigdzie na stacjach jeszcze tego nie widzialem ale powinno sie ono nazywac E85 70% bimbru i 30 % paliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 ale powinno sie ono nazywac E85 70% bimbru i 30 % paliwa. Jak jeszcze cena będzie w granicach 5 zł za litr to będą spece syntezę robić by to rozdzielić. I wcale nie z powodu paliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 gojgien wolę samodzielnie coś przedestylować. Gwarantuję Ci że w takim przypadku produkt będzie zdrowszy i lepszy niż ten z destylacji benzyny. Poza tym to się średnio opłaca ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlopus1 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Dodatki BIO do Oleju, czyli roślinne, ja jednak bym chyba nie ryzykował usterki wtryskiwaczy, oraz tym podobnych. Jakoś do paliw wzbogacanych czymkolwiek nie mam przekonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi