qwertz Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Mam do was pytanie związane z przeglądem, który planuję wykonać zaraz przed zakończeniem gwarancji (w marcu wóz kończy 2 lata). I mam dylemat bo w sumie nie podejrzewam, żeby przegląd wykrył coś bardzo istotnego. Nie mam większych problemów z wozem. Nie chciałbym wydać kilku stówek na "wymianę oleju", jakoś trudno mi uwierzyć w skrupulatne podejście do takich przeglądów. Czy znacie jakieś korzyści płynące z takiego przeglądu np. jeżeli coś się zepsuje przez następny miesiąc , dwa , czy trzy to mam prawo żądać bezpłatnej naprawy czy nic z tego? Oczywiście można pominąć takie korzyści jak wykrycie jakiejś ukrytej usterki bo rozumiem, że można mieć też takie szczęście na przeglądzie. Nie przekonuje mnie też, że wóz serwisowany w ASO łatwiej sprzedać. Wystarczy przed zakupem pojechać z nim do ASO na porządny przegląd. czy możecie się podzielić wrażeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Mi gwarancja kończy się w tym miesiącu i tak sobie pomyślałem, że co do ewentualnej usterki zaraz po skończeniu się ochrony gwarancyjnej będzie to dodatkowy atut w rękawie, że przegląd został wykonany i nic nie wykrył złego, a tu usterka występuje zaraz po gwarancji tak więc jestem już po przeglądzie i dobrze, że wybrałem się wykonać go w ASO mianowicie okazało się, że komp w aucie wykasował sobie współpracę z alarmem i go nie widział więc alarm nie działał :shock: pewnie po skończeniu gwarancji trudno mi by było udowodnić, że tak było wcześniej :-P inną sprawą zgłaszaną jeszcze wcześniej i nie rozwiązaną przez ASO jest to, że czasem zatrzymuje mi się rozrusznik i żeby odpalić auto muszę jeszcze raz naciskać przycisk start/stop tak więc na tym przeglądzie otworzono mi linię gwarancyjną bo komp w aucie żadnego błędu nie widzi i mimo iż gwarancja kończy się już teraz będą mi się starali naprawić auto na gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lo0ol Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 qwertz, warto zrobić ostatni przegląd w ASO, "gwarancja" w postaci dobrej woli Renault trwa często nawet do pół roku po zakończeniu się gwarancji, a czasem możliwe, że dłużej. My tak mieliśmy w Clio, ostatni przegląd w czasie trwania gwarancji zrobiony był w ASO, jakoś później padł wyłącznik wycieraczek, 3 albo 4 miesiące po upływie tej standardowej gwarancji. Nowy przełącznik zespolony, bagatela 650 zł. Renault zafundowało nam 90% z tej kwoty, więc było warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertz Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 dzięki, no właśnie na takich opiniach i doświadczeniach mi zależało żeby się upewnić, że im zależy na kliencie płacącym za przeglądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 ja też polecam zrobienie tego przeglądu w ASO - w MII miałem zrobiony i w czwartym roku użytkowania padło KZFR - poprośili o fvat za przeglądy i pokryli (gest handlowy) jakieś 80% z ponad 2k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorrrrr Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Ja będę odmiennego zdania od moich przedmówców. Moja Renia nie pojechała na II przegląd gwarancyjny. Byłem oczywiście (jak co roku) na przeglądzie ale już nie w ASO. Zakres prac był taki sam jak przewiduje ASO, dzwoniłem wcześniej co ma być zrobione przy takim roczniku na II przeglądzie. Przegląd nie wykazał usterek. W tym momencie ma 3 latka i jak na razie zero problemów. Pare stówek zostało w kieszeni. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi