adas_1803 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Witam , posiadam renault megane z 2000r z silnikiem 1.9D 64km. Silnik pracuje nierówno , szarpie w zakresie niskich obrotów. Jak się tylko zagrzeje zapala się kontrolka od świec żarowych i ta od awarii elektrycznej , auto gaśnie od razu lub po kilku minutach. Byłem z nią już na 2 komputerach , na 1 nic nie wyszło. Kupiłem nowy czujnik położenia wału korbowego, po zamontowaniu okazało się , że samochód w ogóle na nim nie odpala. Wymieniłem w sklepie na inny i to samo. Potencjometr gazu też został wymieniony na nowy i nadal takie same objawy. Na drugim komputerze wykazało zawór wtryskowy pierwszego cylindra co okazało się totalną bzdurą. Samochód już od 2 miesięcy stoi w garażu i nie wiem co z nim może być nie tak. Proszę o pomoc Pozdrawiam adas_1803 [ Dodano: 2011-02-09, 21:12 ] Witam ponownie , czy naprawdę nikt nie może mi pomóc?. Wtryski były czyszczone i nic to nie pomogło.Proszę o szybką pomoc!! Pozdrawiam adas_1803 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mYst1c Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Proponuję sprawdzić przekaźnik świec żarowych oraz przekaźnik główny(jest to częsty problem w tym aucie,odpowiada on za zasilenie przekaźnika świec żarowych oraz niektórych elementów sterownika ON). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas_1803 Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Wymieniłem przekaźnik świec żarowych i nadal jest to samo, wszystkie przekaźniki zostały wymienione na nowe i żadnego pozytywnego efektu już nie wiem co zrobić. Czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć w tym temacie. Proszę o odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 podaj symbol silnika jeżeli f8q pompą lucas to jestem ci wstanie powiedzieć co trzeba sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas_1803 Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 ma silnik f8q ale z pompą wtryskową delphi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 test przelewowy nic nie da bo wtryski są mechaniczne jak dobrze kojarzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas_1803 Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 FRM co to znaczy podpiąć clip? [ Dodano: 2011-03-17, 21:41 ] a czy wydech ma coś wspólnego z pracą silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 clip urzadzenie diagnostyczne. na pewno to pompa delphi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas_1803 Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 pompa jest napewno delphi [ Dodano: 2011-03-17, 21:46 ] w mojej renówce oberwana jest ta siatke przy tłumiku czy to może wpływać na nierówną pracę silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Raczej kąt wtrysku ale to ustawiało się mechaniczie w pompie lucas, a za lekką korekcje odpowiadał zawór prze-stawiacza w pompie zaś czujnik położenia wału i wzniosu iglicy we wtrsyku nr1 za pomiar rzeczywistego kąta wtrysku. Reno zamieniło to na pompę delphi i teraz mam rozkminkę jak to hula w tej pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas_1803 Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 dziękuje bardzo za wasze odpowiedzi jeżeli jeszcze ktoś miałby sugestie dotyczącą mojego problemu proszę o odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 jak możesz zrób zdjęcie tej pompy i wtrysków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animal Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Witam.Możecie powiedzieć gdzie jest przekaźnik główny,świece wymieniłem a kontrolka nadal się świeci i na diagostyce wywala błąd df098 przekaźnik główny.Może macie jakiś schemat.Pozdrawiam. Dodano: 15 lis 2012 - 17:08 Panowie nikt nie miał podobnej sytuacji do mojej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 sterownik świec żarowych wygląda mniej więcej tak: http://allegro.pl/sterownik-swiec-zarowych-renault-clio-ii-1-5-dci-i2722501639.html i znajduje się (z tego co pamiętam) na ścianie grodziowej, albo gdzieś pomiędzy zbiorniczkiem wyrównawczym a silnikiem. Te sterowniki lubią się rozpaść, niby są nierozbieralne ale ktoś już to naprawiał, tu jest link: http://forum.meganecoupe.pl/viewtopic.php?p=447266&highlight=#447266 (może wymagać rejestracji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animal Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Dziękuję. Z tym,że podmieniłem przekaźnik świec żarowych a kontrolka nadal się paliła chyba,że po podmienieniu powinienem wykasować błąd ale wydaje mi się,że jeżeli byłoby ok to kontrolka by zgasła .Czy dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi