hummerh4 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Nie spinaj się tak kolego... Opony 175/60/13 - letnia. Na zimówkach miałem 185/70/15 Wysokość opony inna, całkowita średnica koła też też szerokość opony inna a co za tym idzie przyczepność :( Więc jest odczuwalna różnica ;) Co do BMW wierzyć nie musisz.. do 3 biegu za mną :P Aaa no i do hamulców tez się doczepiłeś :P Zaciski są fabrycznie oryginalne :) Były wymieniane tylko klocki hamulcowe :) Pzdr i wyluzuj troszeczke :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Opony 175/60/13 - letnia. Na zimówkach miałem 185/70/15 Wysokość opony inna, całkowita średnica koła też też szerokość opony inna Dobrze że przynajmniej dopiero teraz raczyłeś zauważyć i nadmienić od czego ta różnica i nagłe przybycie mocy lub szybkosci zależało. W pierwszym poście pisałeś tylko o różnicy w rozmiarze felg, a to do przyspieszenia ma się nijak jeśli koło nadal będzie miało zachowany fabryczny wymiar całkowity przez zastosowanie odpowiednich opon. (średnica/obwód) Według tego co podałeś, to różnica pomiędzy tymi kołami wynosiła 18,7% więc dopuszczalne widełki były przekroczone o jakieś 6 razy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hummerh4 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 No tak teraz oboje wiemy w czym rzecz :) Dzięki :) A możesz mi wyjaśnić na jakie skutki przekłada się taka różnica 18,7% pomiędzy tymi kołami? Plusy, minusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Wszystko masz w tabelce, choć to powinno byc odniesione do rozmiaru opon jakie Twoja meganka miała w czasie opuszczania fabryki. OPON nie felg, bo te znaczenia nie mają poza tym, by na zaciski hamulcowe weszły. Skoro jednak weszły felgi 13", to zaciski, a tym samym tarcze masz malutkie. Zasada jest taka, że mniejsze koła jak fabryczne to przyrost mocy i strata na szybkości, większe jak zalecane- strata mocy i większa szybkość. Do tego jeszcze dochodzi różnica w szerokości opony, gdzie przy szerszych jest lepsza przyczepność ale większe opory toczenia. Przy większych felgach występuje również większy ciężar poszczególnej felgi, co dodatkowo obciąża auto o różnicę ciężaru pomiędzy felgami razy 4. Większe opony, o wyższym profilu też są cięższe od tych mniejszych, węższych i niższych, też razy 4 ta różnica. Poza tym wszystkim, jak wynika z obliczeń i wyników zapisanych w powyższej tabeli, to na większych kołach masz przekłamanie szybkości i odległości do tych mniejszych o 18,7% Przyjmując, że te mniejsze są fabrycznym rozmiarem i do nich jest licznik i szybkościomierz wyskalowany, to mając koła z większym rozmiarem opon jedziesz z szybkością 114km/h, a licznik pokazuje tylko 96km/h. To samo z dystansem, mniejsze koło musi się obrócić 949,1 razy by milę pokonać, większe tylko 799,6. Czyli mila (1,602km) na liczniku przeskoczy jak już będzie dawno zrobiona. Obwody koła, a tym samym przejechana droga po jego 1 obrocie, to 1696mm dla mniejszego i 2013mm dla większego. Reasumując: o tyle większe koła, to rzeczywisty wzrost spalania czyli bije po kieszeni, a do tego jeszcze przelicznik litrów na 100km może być przerażający, bo licznik mniej zlicza jak faktycznie przejechano..... Jeśli nadal przyjmujemy że mniejszy rozmiar to fabrycznie zalecany, to przy felgach 15" i szerokości opony 185, powinieneś mieć opony o wysokości 45 (idealne byłyby 43 ale takich nie produkują) Tu różnica to tylko 1,3% i jest w dopuszczalnych granicach. jak widzisz, te wymierne argumenty mają znaczenie, a nie to czy na moment beemwicy odjechałeś..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turbopama_pl Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Moim zdaniem felgi 15 prezentowąłby się o wiele lepiej,zresztą sam myślę teraz nad jakimiś nowymi i również zastanawiałem się co do rozmiaru. Jednak ten post oraz pozostałe opinie przekonują mnie co do 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hummerh4 Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Dzięki za wyjaśnienie tematu teraz wiem w czym rzecz ! O to chodziło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartix642 Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Ja mam 15' Opona 195/50/ Bardzo dobrze się jeździ i nie żadna taczka . A wygląda tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes93 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Ja mam 185/60 r15 i też nie narzekam:-) ale myśle właśnie nad 195/50 też 15 :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szaman Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 (edytowane) A ja mam takie pytanko, czy takie felgi z megane II wejda do Megane I HB ? moja ma ET 36 5,5Jx14 a te felgi to prawdopodobnie ET 45 i 6,5Jx15 [cięcie] Regulamin forum jasno mówi o zasadach zamieszczania zdjęć na forum damiar Edytowane 4 Grudnia 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi